Karel Čapek miloval českou kuchyni
Ačkoliv se jeden z nejslavnějších spisovatelů našeho národa snažil stravovat střídmě, protože měl problémy s trávením, nedal prý dopustit na českou kuchyni. Miloval omáčky s masem, jeho nejoblíbenějším pokrmem byla koprovka a svíčková.
Oblíbené měl Čapek také různé polévky, zejména slepičí kaldoun. Ujížděl také na palačinkách se špenátem nebo na bramborových plackách.
Jan Neruda byl hospodský povaleč
Vzhledem k tomu, že básník Jan Neruda neměl doma ženu ani hospodyni, stravoval se hlavně v pražských hostincích. Jeho nejoblíbenější podnik byl restaurant U Ježíška ve Spálené ulici . S chutí se tam Neruda pouštěl do dršťkovky, halušek nebo knedlíků se švestkami.
Stejně jako Karel Čapek si Neruda rád dopřával klasické české omáčky s hovězím masem. Na sklonku života se pak básník a novinář rozhodl, že si najme hospodyni, která mu pak jeho oblíbená jídla připravovala i doma.
Tomáš Garrigue Masaryk byl labužník
První československý prezident Tomáš Garrigue Masaryk se stravoval víceméně zdravě. Zastával střídmost a měl v oblibě krásně upravené stoly a talíře. Jedl 3x denně a maso a alkohol si dopřával jen občas.
Tomáš Garrigue Masaryk obvykle snídal ovocnou šťávu nebo vejce naměkko. K obědu si dával většinou polévku a nějakou dobrou sladkovodní rybu – kapra, pstruha, candáta nebo štiku. K večeři si pak dopřál koláč a kávu s mlékem. Mezi jeho nejoblíbenější jídla vůbec patřily švestkové knedlíky, v Americe se také naučil jíst ovesnou kaši.
Jan Werich měl zobáček
Herec Jan Werich byl považován za opravdového gurmána. Zbožňoval různé fúze a kombinace masa a ovoce, například měl v oblibě srnčí steaky s banánem.
Mimo jiné si Werich užíval dobré uzené koleno nebo zapečený chřest. Divočáka si pak herec dával zásadně se šípkovou.
Václav Havel: Milovník piva
Prezidenti České republiky i dřívějšího Československa byli, co se gastronomie týče, opravdoví vlastenci. Václav Havel zbožňoval klasické hospody, ve kterých si dopřával dršťkovou polévku, guláš nebo vepřové medailonky s bramboráčky. Dobré jídlo Havel rád zapil pořádným pivem, spojován je například s pivovarem Krakonoš, který měl kousek od svého sídla.
Zdroje: https://www.apetitonline.cz/novinky-zajimavosti/jidla-ceskych-osobnosti-werich-neruda https://region.rozhlas.cz/co-rad-jedl-jak-stoloval-a-jaky-zivotni-styl-vyznaval-tomas-garrigue-masaryk-je-8343650 https://www.dotyk.cz/magazin/tomas-masaryk-jidelnicek-30001228.html