Je to jednoduché – pokud chci zhubnout, musím během dne přijmout méně kalorií, než kolik jich spálím. Avšak v moderní době už víme, že tajemstvím zdravého hubnutí není hladovění, ale inteligentní volba potravin. Když se snažíme udržet si zdravou váhu nebo shodit nějaké to kilo navíc, musíme se zaměřit nejen na množství, ale především na kvalitu toho, co jíme, a jak aktivní jsme.
Ať už jste vrcholový sportovec s vysokými energetickými potřebami, nebo patříte mezi rekreační sportovce a milovníky zdravého životního stylu, inspirace na zdravé, rychlé a lehké večeře se může hodit kdykoliv.
Udon nudle s krůtím masem
Kdykoliv nemám náladu se s přípravou jídla příliš patlat, vítězí u mě večeře ve formě nudlí. Nejraději mám japonské udon nudle nebo klasické rýžové nudle, použít můžete i vaječné nudle, nebo dokonce nudle na ramen. Příprava je jednoduchá, potřebujete k ní jen pánev a hrnec a hotovo máte do dvaceti minut se vším všudy. Navíc do nich můžete vždy víceméně
přidat, co dům dal.
Postup:
- Nudle připravíme dle návodu.
- V misce smícháme ¼ šálku sójové omáčky, 2 lžíce hoisin omáčky a 4 lžíce rýžového octa. Přidáme ¼ šálku vody a nasekanou bazalku, popřípadě chilli, máte-li rádi pálivé.
- Na suché pánvi necháme osmahnout žampiony, dokud nezačnou pouštět barvu a nebudou krásně zlaté.
- Krůtí nebo kuřecí maso nakrájíme na malé nudličky. Použít můžete také mleté maso, pro vege variantu tofu. Přidáme k osmahnutým žampionům a necháme zatáhnout.
- Přidáme zeleninu dle chuti: Na nudličky nakrájenou papriku, mrkev, brokolici, ředkvičky…
- Pomalu přilijeme směs omáček a zamícháme tak, aby se maso i zelenina krásně obalily.
- Přimícháme hotové nudle, vypneme sporák a promícháme.
- Nakonec podáváme posypané sezamem a jarní cibulkou.
Garam Masala Chicken Curry
Složitý název tohoto super jednoduchého jídla berte z rezervou, protože do této omáčky můžete přidat víceméně cokoliv – základem je ale kokosové mléko a oblíbené indické koření Garam Masala. Jako přílohu doporučuji rýži nebo nudle. Pak přidávám ráda tyto ingredience:
- Tofu a/nebo kuřecí maso
- Vařená cizrna
- Paprika, mrkev, cuketa, rajče, cibule (můžete ale použít například i lilek či červenou řepu)
- Žampiony
- Koření: Garam Masala, kari, kurkuma, sůl a pepř
- Čerstvé bylinky: koriandr, bazalka
- Kokosové mléko
Postup je jednoduchý. Na oleji, másle nebo přepuštěném másle nejdříve necháme zatáhnout a osmahnout maso. To pak vytáhneme a na výpeku necháme zesklovatět cibulku. Přidáme na kostičky nakrájenou papriku, mrkev, cuketu nebo libovolnou zeleninu. Podlijeme trochou vody, aby byla zelenina ponořená, a přidáme koření.
Když má zelenina požadovanou konzistenci (já mám ráda křupavé papriky), vrátíme do rendlíku maso a přidáme konzervu kokosového mléka. Vše necháme prohřát a vypneme sporák. Podáváme s rýží.
Cuketové ,,špagety“ s krevetami
Ingredience:
- 200 g velkých krevet, oloupaných a vyčištěných
- 2 střední cukety, spiralizované nebo nakrájené na tenké nudle
- 1 lžíce olivového oleje
- 2 stroužky česneku, jemně nakrájeného
- 100 ml smetany nebo kokosového mléka
- Hrst čerstvé bazalky, nasekané
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
- Parmazán
Postup:
Na velké pánvi na olivovém oleji krátce osmahneme česnek.
Přidáme krevety a restujeme, dokud nezrůžoví. Odebereme krevety z pánve.
Na stejné pánvi kratičce orestujeme cuketové nudle, přidáme smetanu a bazalku. Vaříme asi 2 minutky, dokud cukety nezměknou, ale stále si zachovávají trochu křupavosti.
Vrátíme krevety na pánev, promícháme a ohřejeme. Ochutíme solí a pepřem.
Podáváme posypané parmazánem nebo sezamem.
Zdroje: Autorský text, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6520689/