Špekáčky jsou pevnou součástí každé správné masové grilovačky. Pokud chcete vaše grilování posunout na vyšší úroveň, dejte si záležet na výběru špekáčků a hledejte ty opravdu kvalitní. To je totiž klíčem k úspěšnému gastronomickému zážitku u ohně nebo grilu. 

Kvalita na prvním místě

Stejně jako u jiných surovin i u špekáčků je na místě dávat přednost kvalitě před kvantitou. Dokonalý špekáček obsahuje vepřové maso, hovězí maso a hřbetní sádlo. Měl by být pružný, křehký, obsahovat by měl rovnoměrnou strukturu masa a bílá tuková očka. 

Barva a vůně

U výběru masa a masových produktů sázejte na svůj zrak i čich. Ty nejkvalitnější špekáčky mají světle růžovou barvu a nepravidelné kostky špeku. Ještě před tepelnou přípravou by měl špekáček příjemně slaně a kořeněně vonět. 

Kvalitu špekáčku můžete pozorovat i během grilování. Poctivé kousky zůstanou na svém místě na klacku, nespadnou do ohně a zůstanou krásně šťavnaté. Pokud naopak nedrží špekáčky tvar, rozpadají se nebo se na klacku neudrží, pravděpodobně je v nich přidaná mouka a nejedná se o úplně kvalitní kousek.

Obsah, obsah, obsah

Zlatým pravidlem u výběru produktů z masa je samozřejmě co nejvyšší procentuální podíl masa. Aby byl špekáček kvalitní, měl by obsahovat minimálně 40 % masa a neměl by být doplněn o přísady, jako je lepek nebo sója. Obsah tuku ve špekáčku by pak neměl přesáhnout 45 %. 

Podpořte lokální výrobce

Při výběru špekáčků nebo jakéhokoliv masa je nejlepší možnou volbou navštívit poctivého řezníka, který připravuje z lokálních a sezonních surovin a můžete si u něj ověřit jejich kvalitu. Nebojte se řezníka zeptat, odkud maso pochází a jaké jsou jeho charakteristiky.

Příprava a grilování špekáčků

1. Příprava špekáčků: Před grilováním nechte špekáčky chvíli odpočinout při pokojové teplotě. To zajistí, že se maso rovnoměrně prohřeje a bude šťavnatější.

2. Správné grilování: Grilujte špekáčky na středně vysokém ohni a pravidelně je obracejte, aby se rovnoměrně propekly ze všech stran. To zajistí, že zůstanou šťavnaté a nebudou připálené.

3. Servírování: Špekáčky podávejte ihned po ugrilování, ideálně s čerstvým pečivem, bylinkovými dipy nebo tradičními českými omáčkami, jako je křenová nebo hořčicová.

Tip navíc: Recept na špekáčkový salát

Pokud chcete vyzkoušet špekáčky trochu jinak, můžete sáhnout po receptu řezníka Martina Čejky. Budete potřebovat:

1 kg špekáčků

100 g cibule

100 g kyselých okurek

2 lžíce kečupu 

3 lžíce majonézy 

čajová lžíce worcesteru

čajová lžíce octa

lžíce cukru

3 lžíce oleje

2 lžíce hořčice

3 lžíce láku z okurek

špetka pepře

Postup:

Špekáčky pokrájejte na stejně velké kousky, přidejte nadrobno nakrájenou cibuli, okurky a další ingredience. Salát pořádně promíchejte a nechte vychladit. Takto připravený jej podávejte s čerstvým chlebem, posypaný hořčičnými semínky a čerstvou pažitkou. 

Zdroje: https://www.bistrocejka.cz/ https://www.reznictvicejka.cz/