Zdravotní přínosy ovesných vloček
Ovesné vločky se řadí mezi potraviny s nízkým glykemickým indexem. Díky tomu mohou udržet pod kontrolou hladinu cukru v krvi. Rozpustná vláknina v nich obsažená podporuje pravidelné vyprazdňování střev a eliminuje výskyt zácpy. Také podporuje zdravé bakterie, které se nacházejí ve střevech. Kromě toho pomáhá snižovat hladinu cholesterolu. Konzumace potravin bohatých na vlákninu obecně vyvolává větší pocit sytosti a tím snižuje pravděpodobnost přejídání. Díky vysokému obsahu antioxidantů pomáhají snižovat zánět a uvolňují tepny. Tím zlepšují zdraví srdce.
Připravte si ovesnou kaši, není na ní nic složitého
Příprava ovesné kaše nevyžaduje žádnou složitou přípravu a tak si na ní můžete klidně pochutnat při snídani.
Suroviny pro přípravu:
šálek vody nebo nízkotučného mléka
1/2 šálku ovesných vloček, ideálně jemně drcených
na oslazení trocha medu, javorového sirupu nebo třtinového cukru
na dochucení špetka skořice
Postup přípravy:
V menším hrnci přiveďte k varu vodu nebo mléko. Vsypte ovesné vločky a snižte teplotu. 5 minut vařte za občasného míchání. Odstavte z ohně a nechte 2-3 minut odstát.
Povyšte obyčejné ovesné vločky na velkolepý pokrm
Z obyčejné ovesné kaše připravíte velkolepý pokrm tím, že do ní přidáte různé ingredience. Mohou to být různé druhy ovoce – čerstvého, mraženého nebo sušeného – jablka, meruňky, borůvky, banány, maliny, ostružiny, jahody, ananas, papája či broskve. Oceníte také ovesnou kaši s ořechy nebo semínky – ořechy lískové, pekanové, vlašské nebo pistáciové jemně namleté, semínka – chia, lněná nebo sezamová. Skvělou chuť dodají ovesné kaši různé druhy koření – zázvor, kardamon, skořice nebo muškátový oříšek. Přidat můžete také trochu jogurtu nebo tvarohu. Kaše tak získá na hutnosti a tělu dodáte navíc bílkoviny a vápník. Alternativ, jak si připravit chutnou ovesnou kaši, je velké množství a chutím se meze nekladou.
Zdroje: