Co se vám vybaví jako první pod slovem snídaně? Možná káva a croissant nebo chleba s máslem a šunkou. Mělo by to být ale v první řadě jídlo, které nás hned ráno zdravě nakopne a dodá nám energii. Ovoce, ořechy, bílý jogurt, med, vločky – to je příklad zdravého snídání. Že u vás doma jedete na jiné vlně? Pak si pozorně přečtěte tento článek. Přináší totiž výčet 5 jídel, která si nejspíš dáváte denně na snídani a místo hubnutí po nich jenom přibíráte!
Avokádo
Už několik let se drží na špičce oblíbenosti zejména u mladých lidí, kteří jdou s dobou. Avokádový toust v různých variantách nabízejí snad všechny cool kavárny a bistra. Pokud si ale chleba s avokádem dopřáváte několikrát do týdne, trpí tím nejen vaše peněženka, ale vniveč přijde i snaha shodit nežádoucí kila. Proč? Avokádo je ve skutečnosti velmi tučné, i když jde o ovoce. Sice není sladké, chutí spíše připomíná ořechy, ale má vysokou energetickou hodnotu a především množství tuků. V jednom větším avokádu se skrývá více než 220 kcal a 15 g tuků. Když k němu ještě přidáte sázené vejce, které často bývá součástí „avo toustu“, vyšplhá se kalorická hodnota vaší snídaně na astronomické číslo. S avokádem proto v dietě opatrně. Jedno týdně je tak akorát.
Uzeniny a tavené sýry
Snad nejběžnější česká snídaně se už desítky let nemění: rychle rozkrojit housku nebo rohlík, namazat „taveňákem“ a přidat plátek salámu nebo šunky. Tímhle zvykem si ale zaděláváte na nadváhu i řadu zdravotních problémů, například na vysoký cholesterol. Uzeniny včetně obyčejné šunky (pokud není opravdu kvalitní) nebo šunkového salámu obsahují velké množství soli, která v organismu zadržuje vodu a tím brání organismu ve správném fungování. Podobně fungují i tavené sýry, které obsahují kromě tavicích solí i velké množství přídatných látek, které organismus zatěžují.
Jestliže se bez chutě masa po ránu neobejdete, vsaďte třeba na tuňáka, plátek uzeného lososa nebo uzené tofu. A místo tavených sýrů si raději dopřejte ty čerstvé (cottage, žervé, lučina apod.). Roztírají se stejně snadno, ale vašemu organismu prospějí mnohem více.
Míchaná vejce
Další rozšířená klasika. Hodit na pánev trochu másla a připravit si dvě tři míchaná vajíčka zní jako ideální start dne. Jenže on tak ideální vlastně není. Smažené potraviny jsou velmi těžké na trávení, a proto bychom se jich ráno měli vyvarovat. Obsahují vysoké množství tuků a mohou vést k pocitu únavy a nadýmání. Se smaženou potravinou navíc do těla přichází nadměrné množství energie v podobě tuku, který přispívá ke vzniku řady onemocnění, jako jsou nadváha a obezita, cukrovka, nemoci srdce a cév či některá nádorová onemocnění, např. rakovina tlustého střeva či prsu.
Mozzarella
Sýry jsou takovou zapeklitou potravinou, protože většina z nich je hodně tučná. Na milost mnoho lidí bere jen mozzarellu, protože o ní se říká, že má tuku jen minimum. Ale je to trochu složitější, ani tento italský tradiční sýr vám k nižší váze pomoci nemusí. Naopak. V mnoha kavárnách se setkáte s bagely obloženými bohatou vrstvou buvolí mozzarelly, takzvané bufaly. Chutná po smetaně a vyrábí se ze syrového mléka vodního buvola. Vodní buvoli nejsou při produkci mléka zdaleka tak produktivní jako plemena dojnic, ale jejich mléko je oceňováno především kvůli dvojnásobně vysokému obsahu tuku (8 %). V buvolí mozzarelle je tak pořád dost tuků a tím i energie na to, abyste si ji dali jen tak k snídani v domnění, že jde o nízkoenergetický skvělý zdroj bílkovin. Bílkoviny v tomto sýru nicméně jsou, a právě díky nim vás skutečně dokáže zasytit na delší dobu než třeba zmíněný rohlík nebo nějaká sušenka. Co si dát místo mozzarelly? Nejméně tučným druhem sýra jsou olomoucké tvarůžky. Jen si po jejich konzumaci nezapomeňte opravdu důkladně vyčistit zuby.
Palačinky
Neumíte si představit jinou snídani než tu nasladko? Pak si dejte třeba bílý jogurt s medem nebo banán, ale rozhodně zapomeňte na smažené palačinky a lívance. Ano, jejich příprava provoní celý byt a cítíme se po nich příjemně sytí a spokojení, ale kombinace bílé pšeničné mouky, mléka a vajec spolu s přepáleným olejem je naprosto nevhodná. Vzhledem k nízkému obsahu vlákniny, bílkovin a dalších živin navíc i po dvou palačinkách budete mít brzy hlad. Palačinky si většinou dáváme s marmeládou, nutellou nebo čokoládovým topingem, což představuje další nálož cukrů, tuků a kalorií. Dopřejte si je proto pouze jako sváteční snídani, lépe uděláte, když z nich odsajete přebytek tuku po smažení papírovou utěrkou a přidáte k nim tvaroh, skyr a pokrájené ovoce.
Zdroje:
https://www.viscojis.cz/teens/index.php/potraviny-a-bezpenost/kulinarni-upravy-potravin/88-81
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10302286/
https://www.vlasta.cz/hubnuti/mozzarella-hubnuti-strava-dieta-tuky-bilkoviny/