Proč je mrkev zdravá?
Obsahuje celou řadu vitamínů, minerálů, antioxidantů a vlákniny. Podporuje imunitu, hubnutí, zdraví srdce a jater. Je nízkokalorická a velmi snadno ji přidáte do svého jídelníčku. Dá se konzumovat syrová nebo tepelně upravovaná.
Výživová hodnota mrkve – půl šálku mrkve poskytuje 25 kalorií, 6 g sacharidů. 2 g vlákniny a 3 g cukru.
Mrkev a vitamíny
Mrkev je dobrým zdrojem některých důležitých vitamínů. Půl šálku mrkve tělu poskytne 73 % denní potřeby vitamínu A, 5 % denní potřeby vitamínu C a 9 % denní potřeby vitamínu K.
Mrkev a hubnutí
Díky tomu, že mrkev obsahuje pouze malé množství kalorií, je ideálním pomocníkem při hubnutí. Vláknina v mrkvi obsažená navíc navodí pocit sytosti. Díky tomu nesníte tak velké porce. Snížíte příjem potravy a kalorií a podpoříte hubnutí. Ptáte se, proč? Může za to nejen malé množství kalorií, ale i vláknina. Podle výzkumů vysoký obsah vlákniny usnadňuje pomalý pohyb potravy trávicím traktem. Následkem toho je brzký pocit sytosti na delší dobu. Tím navíc eliminujete přejídání.
Mrkev a trávení
Mrkev obsahuje oba druhy vlákniny – rozpustnou (ve formě pektinu) i nerozpustnou. Rozpustná vláknina zpomaluje trávení v žaludku. Nerozpustná eliminuje zácpu. Mrkev je tedy skvělým pomocník při udržování zdravého trávicího systému.
Mrkev a cukrovka
Mrkev minimálně ovlivňuje hladinu cukru v krvi. Je tedy ideální volbou pro lidi s jeho vyšší hladinou nebo pro diabetiky. Pokud bude hladina cukri v krvi stabilní, vyhnete se hladu a ovlivníte pozitivně svoji váhu, hladinu energie i náladu.
Mrkev je zelenina, kterou zařadíte do svého jídelníčku velmi snadno. Připravíte si z ní lahodný salát, může tvořit i součást různodruhových zeleninových salátů. Lze ji upravovat i tepelně – dušením nebo grilováním. Poslouží vám pak jako zdravá příloha třeba k masům. Mrkev je i zelenina vhodná pro přípravu různých pomazánek a dokonce i sladkých dezertů. Tak neváhejte, zařaďte ji do svého jídelníčku, pochutnávejte si na ní a využívejte všechny benefity, které nabízí.
Zdroje: