1. TŘI HLAVNÍ JÍDLA ZA DEN
Snídaně, oběd a večeře – takhle to má zažité spousta generací v mnoha kulturách. Přesto takové stravování není vhodné pro většinu lidí, kteří chtějí zhubnout. Vykazuje až příliš vysoké riziko ztráty kontroly nad apetitem a snadno může vést k přejídání. Neosvědčilo se ani u lidí s rychlým metabolismem. Stává se vám, že máte dvě hodiny po snídani zase hlad? To může nastat, i když budou vaše hlavní jídla dokonale vyvážená a kaloricky ideální. Pak se nabízí varianta…
2. TŘI HLAVNÍ A DVĚ MENŠÍ JÍDLA DENNĚ
Jestli patříte k lidem, jejichž metabolismus dává přednost sprintu před tempem maratonce, zkuste mezi hlavní chody vložit menší svačinu. Pozor – celkový kalorický příjem musí odpovídat vašim cílům, tzn. svačiny nejsou v tomto směru navíc! Koho trápí po větších porcích útlumové stavy a po hlavním jídle se často necítí dobře, pro toho možná budou řešením…
3. MENŠÍ PORCE ČASTĚJI
Zkuste si nastavit pět až šest denních porcí, jejichž kalorický obsah může být prakticky srovnatelný, tzn. odpadne systém hlavních chodů. Řadě lidí to vyhovuje, protože získají kontrolu na chutěmi, a stabilizují tak hladinu cukru v krvi. Zvláště vhodný je tento systém pro ty, kteří trpí hypoglykémií, prodělali nějaký chirurgický zákrok na bázi bandáže žaludku, případně musí během dne zvládat fyzicky náročné činnosti. Protipólem menších porcí konzumovaných častěji je pak…
4. PŘERUŠOVANÁ HLADOVKA
Oblíbený stravovací systém lidí, kteří chtějí zhubnout. Jeho popularita v posledních letech raketově vzrostla. Spočívá v tom, že střídáte období hladovky s dobou, kdy normálně jíte, a to v rámci daného dne. Poměr obou fází může být různý, oblíbený je například 16/8, tzn. 16 hodin hladovka, 8 hodin prostor pro příjem potravy. Nejde tedy o nějakou kalorickou restrikci, jako spíše o specifické načasování jídla. Často se k němu uchylují lidé, kteří se snaží žít v souladu se svým cirkadiánním rytmem. Na základě toho se řada z nich drží přerušované hladovky založené na skutečnosti, že jedí v době, kdy je venku denní světlo. Těch variant bychom ale našli opravdu mnoho. Přerušovaná hladovka každopádně není vhodná pro lidi s podváhou, těhotné a kojící ženy, pacienty užívající specifické léky, jež je nutné dávkovat s jídlem, diabetiky atd.
Co byste měli vědět aneb Boříme mýty
Více menších porcí nastartuje metabolismus
To je zažitý fenomén, který se zaštiťuje tzv. termickým efektem potravy a názorem, že když sníte šest porcí o 400 kcal, bude termický efekt výraznější, než po konzumaci tří porcí o 800 kcal. Řada studií ale dokazuje, že případný rozdíl je v podstatě zanedbatelný.
Snídaně je nejdůležitější porce dne
Vyvrácením tohoto mýtu si jistě početná skupina „nesnídačů“ oddechne. Ve vědeckém světě neexistují důkazy, že by vynechání snídaně zdravému člověku nějak škodilo. Jestli po ránu nemáte hlad, do jídla se nutit nemusíte. Leda by bylo ve hře vaše zdraví, jako například u diabetiků.
Optimální frekvence jídla
V reálu jde o souhrn několika faktorů, který vyústí do zcela individuálního nastavení. Ve hře je váš:
· metabolismus,
· životní styl,
· osobní preference.
Co to znamená? Že byste měli naslouchat signálům svého těla, dbát na zdravé a kaloricky vyvážené složení jídelníčku, a pokud trpíte nějakým chronickým onemocněním, určitě dává smysl konzultovat stravovací systém s lékařem.
Zdroje:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6520689/