Česká kuchyně má mnoho sladkých zákusků, které bývají neodmyslitelnou součástí oslav a přátelských posezení. Kdo by odolal lákavé vůni čerstvě upečeného větrníku nebo křehkému žloutkovému věnečku? Z výživového hlediska se však jedná o prázdné kalorie, které našemu organismu nedodají žádné živiny. Naopak jej spíše zatíží a podpoří v nežádoucím přibírání na váze. Které známé zákusky jsou skutečnými kalorickými bombami a proč byste si je měli dopřát jen výjimečně?
Chcete znát přehled nejznámějších dezertů z českých cukráren? Podívejte se na video:
Rakvička
Rakvička je tradiční český zákusek, který se vyznačuje svým křehkým žloutkovým těstem a podává se s tučnou šlehačkou. Přestože nabízí příjemný chuťový zážitek, nejedná se o potravinu, která se slučuje se zdravou výživou. Rakvičky obsahují značné množství cukru, který zvyšuje hladinu cukru v krvi a může přispívat k rozvoji obezity a dalších zdravotních problémů. Tento drobný zákusek má vysokou kalorickou hodnotu a obsahuje až 450 kcal.
Větrník
Větrník je zákusek, který je plný jemného máslového krému, šlehačky a povrch je přelitý karamelovou polevou, což z něj dělá skutečnou kalorickou bombu. Vyrábí se z odpalovaného těsta, které během pečení nabude a uvnitř zůstane duté. Posléze se se vzniklá „koule“ uprostřed rozřízne a naplní zmíněnými ingrediencemi a polije polevou. Jeden větrník obsahuje něco kolem 315 kcal, což tvoří zhruba čtvrtinu celodenního příjmu jedince, který si hlídá hmotnost. Možná větrník na chvíli dotyčnému zvedne náladu, ale bohužel i rafičku na váze. Vysoký obsah tuků zároveň zvyšuje riziko kardiovaskulárních onemocnění.
Žloutkový věneček
Žloutkový věneček s krémem patří také k tradičním českým zákuskům a je v nabídce skoro každé cukrárny. Křehké těsto a bohatá dávka krému z něj dělají dalšího favorita na seznamu značně kaloricky vydatných zákusků. K přípravě těsta se používá bílá hladká mouka, vejce a tuk, konkrétně máslo, margarín, sádlo nebo olej. Krém obsahuje kromě jiného také máslo a poměrně dost cukru. Stejně jako předchozí zákusky přispívá k obezitě a zvyšuje vznik kardiovaskulárních chorob. Energetická hodnota věnečku v jednom kuse se pohybuje kolem 280 kcal.
Indián
Zákusek zvaný indián se těší nepřetržité oblibě už dvě století. Vznikl jako vzpomínka na slavného indického kouzelníka, který počátkem 19. století vystupoval v divadle ve Vídni. Najal so ho maďarský vévoda a jeho kuchař dle něho vytvořil tehdy nový druh sladkosti jako připomínku jeho vystoupení, které sklidilo neskutečný úspěch. Vzhledem k vysokému obsahu cukru, který se skrývá v bílkové náplni se z hlediska zdraví nejedná o příznivou potravinu. Jeden indiánek má přibližně 418 kcal.
Kremrole
Kremrole je trubička z listového těsta plněná sladkou nadýchanou náplní z bílků a cukru, ušlehaných v páře. Přestože se u nás tento zákusek zabydlel a je velice populární, jeho původ je nejasný a údajně pocházejí z Německa nebo z Francie. Kremrole jsou pro zdraví rizikové především pro svůj vysoký obsah cukru a jeden kus má kolem 301 kcal.
Tip na závěr
V případě, že se sladkostí nechcete zcela vzdát, dopřejte si je jen občas a v malém množství. Raději však dejte přednost na zákusky ze zdravých surovin jako je například ovoce, ořechy nebo med. Pro celkové zdraví je důležité dbát na celkově vyváženou stravu a samozřejmě i pravidelný pohyb.
Zdroje: www.stobklub.cz https://www.ceu.ox.ac.uk/news/free-sugars-are-associated-with-a-higher-risk-of-cardiovascular-disease https://is.ucp.cz/th/kyn4w/?kod=B8;lang=en;id=25834