Polévky založené na rostlinné bázi jsou nejzdravější. Obsahují zdravou zeleninu, mohou obsahovat luštěniny a obiloviny a jsou vyrobeny bez mléčných výrobků nebo těžkého živočišného tuku. Při výběru polévky je důležité mít polévku s velkým množstvím zeleniny. Vláknina ze zeleniny a vývar s vysokým obsahem vody vás udrží sytými, aniž byste přidali přebytečné kalorie.

Aruna Mallya, senior dietolog, KMC Hospital, Mangaluru, navrhuje misku polévky s vysokým obsahem bílkovin, která může pomoci při hubnutí. Navrhuje vyhnout se sladké kukuřičné polévce nebo čemukoli, co má více kalorií – jako je bramborová polévka, která může vést k přibírání na váze. Místo toho si dejte zelňačku, čistý vývar nebo pestrobarevnou zeleninu, jako je mrkev nebo hrášek, protože v nich jsou obsaženy antioxidanty, které pomáhají při hubnutí.

Zdroj: Youtube

Jsou polévkové diety účinné při hubnutí?

Pozorovací studie zjistily, že lidé, kteří pravidelně konzumují polévku, mají tendenci mít nižší index tělesné hmotnosti (BMI) a mají menší pravděpodobnost obezity ve srovnání s těmi, kteří polévku nejedí vůbec.

Studie naznačují, že polévka může pomoci zvýšit pocit plnosti. Pravidelné pojídání polévky tedy může pomoci snížit počet kalorií, které denně sníte.

Jen mějte na paměti, že stejně jako u jiných nízkokalorických diet je většina úbytku hmotnosti během 5–10 dnů pravděpodobně způsobena ztrátou vody, nikoli tuku.

Začít se změnou a posunout se ke ztrátě nadbytečných kil můžete hned teď. Vyzkoušejte naši polévku, která je speciálně navržená pro podporu hubnutí. Nechá vás syté a spokojené celé hodiny, a to i přesto, že obsahuje minimum kalorií. Navíc je tím nejsnazším způsobem, jak zvýšit konzumaci zeleniny.

Příprava hubnoucí polévky typu minestrone vám zabere zhruba 45 minut a na 8 porcí budete potřebovat:

  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1 nakrájenou střední cibuli
  • 2 nakrájené střední mrkve
  • 2 nasekané stonky celeru
  • 360 g čerstvých zelených fazolí, které nakrájíte na kousky o velikosti zhruba 1 až 1,5 cm
  • 2 stroužky lisovaného česneku
  • 8 šálků kuřecího vývaru
  • 2 plechovky fazolí Cannellini nebo jiných bílých fazolí
  • 4 šálky nakrájené růžičkové kapusty
  • 2 nakrájené střední cukety
  • 4 nakrájená rajčata
  • 2 čajové lžičky octa z červeného vína
  • ¾ čajové lžičky soli
  • ½ čajové lžičky mletého pepře
  • 8 lžiček připraveného pesta

Postup přípravy

Ve velkém hrnci na středně vysokém plameni zahřejte olej. Přidejte cibuli, mrkev, zelené fazolky a česnek. Směs vařte za častého míchání, dokud zelenina nezměkne. Poté přilijte vývar a vše přiveďte k varu. Následně snižte teplotu a vařte dalších zhruba 10 minut. 
Do hrnce přidejte bílé fazole, kapustu, cuketu, rajčata a ocet a dochuťte solí a pepřem podle potřeby. Poté vše opět přiveďte k varu a vařte asi 10 minut, aby změkla také cuketa a kapusta.
Polévka je hotová a můžete servírovat. Pro co nejlepší chuť každou porci dozdobte 1 lžičkou pesta.

Zdroj: Healthshots, Studie, Zdravijakovasen