Ultra zpracované potraviny
Moderní strava je bohužel jedním z nejrizikovějších faktorů pro vznik rakoviny. Slazené nápoje, instantní jídla, sladké a slané snacky a sušenky, které se tváří jako „zdravé“ – všechny tyto potraviny jsou plné přidaných cukrů. Sladká jídla jako například kečup, sušenky nebo cereální tyčinky dokonce dle některých výzkumů podporují vznik rakoviny prsou a plic. „Zjistili jsme, že konkrétně fruktóza ve stolním cukru a kukuřičném sirupu, která je všudypřítomná v našem potravinovém systému, je zodpovědná za rozvoj plicních metastáz a nádorů prsu,“ uvedl jeden z autorů studie University of Texas.
Šunčičky a klobásky
Kdo z nás si nedá občas párek v rohlíku, chleba se šunkou nebo špekáček na grilu. Není však dobré tyto potraviny konzumovat pravidelně a už rozhodně ne na denní bázi. Zpracované masné výrobky a polotovary patří mezi velice riziková jídla, která mohou vést ke vzniku rakoviny tlustého střeva a konečníku. Pokud máte rádi maso, mnohem lepší pro vaše zdraví bude, když si dáte jednou nebo dvakrát týdně kousek kvalitního červeného masa, nejlépe například steak. Takové maso má totiž na rozdíl od uzenin a zpracovaných masných výrobků mnohem více nutričních přínosů.
Ochucené jogurty pro děti
Populární dětské slazené jogurty jako například kanadský Go-Gurt jsou podle uznávané lékařky Mindy Pelz plné takzvaných obezogenů. To jsou chemické látky, které mění kmenové buňky na tukové a u dětí mohou narušit vývoj, regulaci tvorby tukové tkáně nebo energetické bilance. Tyto produkty obsahují nadměrné množství cukru a přidaných látek, které přispívají k obezitě, což je známý rizikový faktor pro rakovinu. Místo toho by měly děti konzumovat čerstvé ovoce a neslazené mléčné výrobky, které neobsahují škodlivé látky.
Zdroje: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9775518/ https://www.nature.com/articles/s41366-024-01460-3 https://www.webmd.com/obesity/what-to-know-obesogens