Káva

Káva, a tedy hlavně kofein v ní obsažený, dokáže rychle a účinně zrychlit metabolismus, ale pouze na omezenou dobu. Jedna káva dokáže zvýšit klidový metabolismus o 3–4 % na 150 minut. Všichni, kteří si pravidelně kávu dopřávají, tyto stavy znají – káva vás rychle probere, ale po 2 hodinách tento účinek zase rychle klesá.

Pokud ale kávy vypijete hodně, účinek může být ještě vyšší. Protože kofein pomáhá se spalováním tuků a působí jako startér fyzické aktivity, je účinnou součástí mnoha potravinových doplňků. Kofein navíc navozuje pocit sytosti a snižuje pocit hladu.

Zdroj: Youtube

Čaj

Čaj obsahuje vysoký podíl nejen kofeinu, ale také katechinů. Tato zvláštní kombinace stimuluje centrální nervový systém, a to má za následek efektivní nakopnutí metabolismu. Tyto účinky má hlavně zelený čaj a polozelený, anglicky nazývaný oolong.

Právě tyto druhy čajů dokážou navýšit funkci metabolismu až o 4,7 %. Katechiny jsou navíc antioxidanty, u kterých bylo prokázáno, že podporují oxidaci tuků a termogenezi. Termogeneze je proces, při kterém tělo produkuje teplo a toto teplo pak také hraje významnou roli při spalování tuků.

Pálivé koření

Jako účinné stimulanty metabolismu jsou obecně známé pálivé potraviny, jako je například zázvor a chilli papričky. Ostré chilli papričky obsahují alkaloid kapsaicin, který funguje jako antioxidant. Potlačuje zánětlivé procesy v těle a tlumí chutě k jídlu, protože působí na receptory sytosti v žaludku. A to v první řadě brání přejídání a tělo si tak v klidu může zpracovat přijatou potravu.

Zároveň pálivá jídla zahřívají, zvyšují energii, kterou tělo vydává a tím rychleji spaluje. Stejně tak zkuste zázvor, který může zvýšit termický účinek jídla a zvyšovat tak pocit sytosti. Díky své ostré a kořeněné chuti pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi. Navíc vás v zimním období příjemně zahřeje.

Hořká čokoláda nebo kakao

Hořká čokoláda obsahuje polyfenoly a flavonoidy, které společně působí na zvýšení průtoku krve nebo odbourávání tukových buněk. Některé studie ukazují, že konzumace 40 g vysokoprocentní hořké čokolády po dobu 2 týdnů může pozitivně působit na metabolismus. Polyfenoly a flavonoidy obsažené v hořké čokoládě totiž působí na kortizolové receptory a zabraňují tak jejich vazbě se samotným kortizolem, stresovým hormonem.

Nejenže nám kostička hořké čokolády zlepší psychické rozpoložení a navodí pocit pohody, může také vést ke snížení ukládání tuků a zvýšení funkce metabolismu.

Tučné ryby

Ryby obsahují vysoký podíl polynenasycených omega-3 mastných kyselin, které s sebou mimo jiné přinášejí i zrychlení metabolických procesů. Váš metabolismus podpoří i díky obsaženým vysoce kvalitním bílkovinám, které navozují pocit sytosti. Mezi tyto zdravé ryby patří především losos, tuňák nebo makrela, které obsahují DHA kyselinu, která zastavuje růst tukových buněk. Proto i když se to může zdát jako paradox, tyto tučné ryby vám mohou pomoct v redukci váhy.

Studie navíc ukazují, že pravidelná konzumace ryb vede ke zlepšení hladiny glukózy a krevního tlaku. Ryby jsou také obecně známé pro vysoký podíl vitaminu D a minerálních látek, jako je železo a zinek.

Zdroje:

https://aktin.cz/existuji-potraviny-ktere-zrychli-metabolismus

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3408800/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8182174/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25926512/

https://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/pr900607v