Voda je alfa a omega těla
„Člověk si vyrábí energii rozkladem organických látek při trávení – sacharidů, bílkovin i tuků, obsažených ve stravě. K nim potřebuje přijímat ještě vitamíny, minerální látky a samozřejmě vodu, která je alfou a omegou lidského těla,“ říká biochemička RNDr. Michaela Bebová. Proces trávení stravy i nápojů je komplex biochemických reakcí, které začínají už při kontaktu jídla nebo pití s ústní dutinou. Vyžaduje přítomnost různých trávicích šťáv, jejichž hlavní složkou je voda.
Dehydratace škodí trávení
Tělo se proto bez pravidelného doplňování tekutin neobejde – už při mírné dehydrataci nemohou procesy trávení probíhat tak, jak mají, což může mít nepříjemné důsledky: od suchosti v ústech po zácpu. Pro správné trávení je podle Michaely Bebové naprosto zásadní pravidelný přísun tekutin s obsahem minerálních látek, protože ty jsou aktivními účastníky využití živin v těle - účastní se mimo jiné přenosu vstřebávaných látek a přijatých minerálů se stravou.
Studie zpochybňují mýty o pití při jídle
Mezi lidmi koluje řada mýtů o tom, zda je povoleno pít během jídla a někdy se tvrdí, že tekutiny mohou ředit trávicí šťávy a zhoršovat zpracování konzumované stravy. Podle odborného článku publikovaného na stránkách Research Gate, https://www.researchgate.net/publication/378891466_Mealtime_Hydration's_Impact_on_Digestion_An_Editorial_Article který se věnuje vlivu příjmu tekutin během jídla na trávení, ovšem současné studie zpochybňují tradiční doporučení nekonzumovat nápoje s jídlem a zejména zpochybňují důležitost teploty a načasování příjmu vody.
Popíjení při jídle pomáhá hubnout
Popíjení vody během jídla je také výborný návyk pro ty, kdo chtějí zhubnout. Podle studie, publikované v Americal Journal of Clinical Nutrition https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0002916522041260, může příjem vody během oběda či večeře pomoci k tomu, že člověk nedodá tělu tolik energie, kolik by snědl, kdyby během jídla nepil.
Pití před jídlem je základ
Pro optimální zpracování potravy potřebujeme dostatek tekutin jak před jídlem, během jídla i případně po něm. Před jídlem se už v dávných dobách podávaly nápoje na podporu chuti k jídlu a také proto, aby byl pro trávení připraven dostatek slin. Nápoj by neměl být moc sladký, aby neovlivnil chuťové pohárky, což se před jídlem nehodí. Kdo mívá trávicí obtíže, může vypít před jídlem 200 mililitrů karlovarské léčivé minerálky.
Tekutina u jídla pomáhá rozkousání soust
Pití během jídla nebo po něm nemusí být každému příjemné a v tom případě nemá cenu se do něj nutit, ani když je pro trávení velice užitečné. „Pití nás totiž přiměje dělat drobné pauzy při jídle a nehltat. Zajistí nám dostatek slin, které jsou potřeba k úspěšnému nastartování trávení. Při kousání a rozžvýkávání stravy se sousta mísí se slinami, což usnadňuje jejich polykání a přesun přes hltan a jícen do žaludku. V žaludku by přitom měla strava končit v kašovité konzistenci, a to by bez slin nešlo,“ konstatuje nutriční terapeutka Věra Boháčová, DiS.
Kolik vody je ideální během jídla vypít?
Čím řidší, a dobře rozmělněná přichází strava do žaludku, tím lépe se promísí s žaludeční šťávou a snadněji se tráví. Během hlavního jídla je proto vhodné vypít 300–500 ml tekutin, klidně i více, záleží na typu pokrmu. „Pokud je součástí jídla polévka nebo šťavnatý pokrm s větším podílem vody, stačí k němu pít méně. Pokud máme na talíři pokrm smažený nebo grilovaný, zapíjíme ho více,“ říká nutriční terapeutka
Při sportu jsou u jídla důležité minerálky
Pravidelnost příjmu tekutin je pro trávení zásadní. Člověk by je měl přijímat ve stravě stejně jako v nápojích, a ty by se měly pít nejen mezi jídly, ale také společně s nimi. Při sportu nebo při vyšší fyzické zátěži navíc naše tělo ztrácí podstatně více vody a s ní i elektrolytů. Odborníci z AquaLife Institute proto doporučují pít dostatek tekutin s obsahem minerálních látek, především přírodních minerálek. Jak mezi nimi vybírat, ukazuje Přehled minerálních vod www.aqualifeinstitute.cz/ke-stazeni/#education vydaný ve spolupráci s mnoha lékaři a dalšími odborníky různého zaměření.
Zdroje:
Tisková zpráva Aqulife Institute
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0002916522041260