Ve středověku nebyl McDonald's, ale to neznamená, že lidé nejedli nezdravé jídlo. Středověký junk food byl často ještě horší než dnešní fast food. Co se tedy konzumovalo předtím, než byly vynalezeny fast foody?

Za take out mohla nemožnost vařit

Když si představíme středověk, možná nás napadne obraz bohatých hodů s pečenými masy, chlebem a sýry. Ale jaké bylo skutečně jídlo obyčejných lidí? Většina chudších lidí ve středověku neměla možnost uvařit si doma. Neměli totiž na čem. Prostředky na vaření byly velice drahé a dovolit si je mohl málokdo. Lidé neměli často ani kde jídlo uchovávat, byli tedy odkázáni na obchody, kde se prodávalo hotové jídlo. 

Zdroj: Youtube

Zkažené masové koláče

V těchto prvních „fast foodech“ prodávali hlavně jídlo, které bylo dobře přenosné a pořádně zasytilo. Velice často šlo o koláče s masovou náplní, dalo by se říct, že to bylo něco jako předchůdce slavného Big Macu z mekáče. Problém ovšem byl v tom, že kuchaři v těchto rychlých občerstveních příliš nedbali na hygienu – a hlavně jídlem NIKDY neplýtvali. A to ani v případě, že bylo zkažené. Nebylo neobvyklé, že majitelé obchodů s jídlem prodávali mnoho dní staré maso, které jen ohřáli. Výjimkou nebylo zkažené plesnivé vepřové schované v těstíčku ani smradlavé zelené paštiky, které kuchaři bez mrknutí oka prodávali svým zákazníkům, často chudým a vyhladovělým občanům. Jiní kuchaři také bez váhání prodávali nedopečené i syrové maso. Možná z toho vzniklo přísloví: Bůh poslal maso, ďábel poslal kuchaře.

Polévka v chlebu a preclíky

Dalším velice populárním jídlem středověku byl chléb, jenže většina domácností neměla na pečivo ingredience. Proto tedy museli lidé chodit do pekařství, kde si mohli mimo jiné koupit pečivo i hotové. Středověké pekárny ale měly pro své zákazníky i další způsoby, jak z nich dostat peníze. Lidé přinášeli vlastní maso pekařům, kteří ho zabalili do těsta a upekli. Někteří byznysmeni však na tomto nemorálně vydělávali, a tak vznikl v roce 1350 zákon, který majitelům obchodů nařizoval, aby pokud si zákazník přinese vlastní maso, nemohli účtovat více než jednu penny.  

Velmi oblíbeným vynálezem ze středověku bylo také udělat z chleba mističku, do které se servírovalo maso, omáčky nebo polévky – něco jako dnešní guláš v chlebu. Lidé také hlad zaháněli různými preclíky nebo perníkem. 

Kalorie v alkoholu

Ve středověku byly velice oblíbené alkoholické nápoje. Pravděpodobně proto, že to byl středověk a jídlo nebylo příliš chutné nebo dostupné. Lidé tedy mohli hlad zahánět kaloriemi v pivu nebo vínu. Pivo a víno byly ve středověku běžné nápoje, často pité i místo vody, která mohla být kontaminovaná. Tyto nápoje byly však často velmi silné a jejich nadměrná konzumace vedla k alkoholismu a dalším zdravotním problémům. Děti i dospělí běžně pili slabé pivo, což mohlo mít negativní dopad na jejich zdraví. Pila se také medovina nebo sladké šťávy, což byly v podstatě kalorické bomby.

Sladkosti a moučníky

Středověké sladkosti nebyly tak rafinované jako dnešní cukrovinky, ale byly neméně škodlivé. Cukr byl v té době luxusem, a proto se často používal med nebo sirup. Nejoblíbenější byly smažené moučníky, například různé druhy koblih a palačinek, které se smažily na tuku. Tyto pochoutky byly nejen kalorické, ale také těžko stravitelné.

I středověk tedy měl vlastní junk food, který byl často nezdravý, ale i zkažený nebo vyloženě odporný. Lidé však neměli možnost zajít do supermarketu a naházet si během hodiny do košíku potraviny z celého světa, ba neměli často možnost si ani jídlo dovolit, uskladnit ho nebo neměli prostor na to ho uvařit. To znamená, že se uchylovali k tomu jíst cokoliv, co bylo dostupné a zasytilo je. I když to někdy bylo vyloženě odpudivé. 

Zdroje:
https://www.ranker.com/list/medieval-junk-food/genevieve-carlton
https://www.engr.psu.edu/MTAH/articles/fast_food.htm
https://vocal.media/feast/junk-food-from-the-middle-ages