1. Opravdové jídlo
představují suroviny bez zpracování nebo s minimální mírou zpracování, jako například krájení, omytí či balení. Na etiketě je jediná složka.
čerstvá zelenina a ovoce
suché plody, ořechy
luštěniny
ryby a čerstvé mořské plody
celozrnné obiloviny
vejce, čerstvé mléko
nezpracované maso
byliny, koření, různá semínka
káva, čaje
2. Mírně zpracované potraviny
prošly domácím nebo průmyslovým zpracováním, které je potravinám prospěšné nebo neškodné. Na etiketě je maximálně pět ingrediencí, nesmí mezi nimi ale být vysoké množství přidaného cukru, rafinované mouky nebo rafinovaných rostlinných olejů. Zpracování musí zachovat úroveň kvality anebo ji zvýšit.
extra panenský olivový olej
jogurty a fermentované mléčné výrobky
hořká vysokoprocentní
čokoláda nebo kakao
luštěniny ve sklenici nebo plechu
konzervované ryby
zmrazené ovoce, zelenina, ryby
100% celozrnný chléb a pečivo
3. Ultrazpracované potraviny
jsou opakem opravdového jídla. Vyrábí se z látek obsažených v jiných potravinách nebo synteticky, ve složení obvykle mívají více než pět složek (přidané cukry, rafinované mouky, rafinované rostlinné oleje, sůl, barviva, konzervanty…). Jsou trvanlivé, připravené k okamžité spotřebě. Bývají kaloricky vydatné, ale chudé na živiny a vlákninu.
slazené nápoje, balené džusy, energeťáky
slazené mléčné výrobky
koblihy, buchty, ale i chléb, toastový chléb a pečivo s mnoha ingrediencemi, lupínky, sušenky, bonbony, cereálie z rafinovaných obilovin, cereální tyčinky
zpracované masné výrobky
balené pizzy, předvařené výrobky k ohřátí nebo smažení
Zdroje: Kondice 09/2024, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6723973/https://www.iberdrola.com/social-commitment/what-is-real-food