1. Opravdové jídlo 

představují suroviny bez zpracování nebo s minimální mírou zpracování, jako například krájení, omytí či balení. Na etiketě je jediná složka.

čerstvá zelenina a ovoce 

suché plody, ořechy

luštěniny

ryby a čerstvé mořské plody

celozrnné obiloviny

vejce, čerstvé mléko

nezpracované maso

byliny, koření, různá semínka

káva, čaje

2. Mírně zpracované potraviny 

prošly domácím nebo průmyslovým zpracováním, které je potravinám prospěšné nebo neškodné. Na etiketě je maximálně pět ingrediencí, nesmí mezi nimi ale být vysoké množství přidaného cukru, rafinované mouky nebo rafinovaných rostlinných olejů. Zpracování musí zachovat úroveň kvality anebo ji zvýšit.

extra panenský olivový olej

jogurty a fermentované mléčné výrobky

hořká vysokoprocentní 

čokoláda nebo kakao

luštěniny ve sklenici nebo plechu

konzervované ryby

zmrazené ovoce, zelenina, ryby 

100% celozrnný chléb a pečivo

3. Ultrazpracované potraviny 

 jsou opakem opravdového jídla. Vyrábí se z látek obsažených v jiných potravinách nebo synteticky, ve složení obvykle mívají více než pět složek (přidané cukry, rafinované mouky, rafinované rostlinné oleje, sůl, barviva, konzervanty…). Jsou trvanlivé, připravené k okamžité spotřebě. Bývají kaloricky vydatné, ale chudé na živiny a vlákninu.

slazené nápoje, balené džusy, energeťáky

slazené mléčné výrobky 

koblihy, buchty, ale i chléb, toastový chléb a pečivo s mnoha ingrediencemi, lupínky, sušenky, bonbony, cereálie z rafinovaných obilovin, cereální tyčinky

zpracované masné výrobky

balené pizzy, předvařené výrobky k ohřátí nebo smažení

Zdroje: Kondice 09/2024, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6723973/https://www.iberdrola.com/social-commitment/what-is-real-food