Jaké benefity nabízejí sýry?

Jak uvádí THE SLIMMING CLINIC, je sýr dobrým zdrojem bílkovin. Obsahuje kasein, což je mléčná bílkovina bohatá na aminokyseliny. Ty jsou nezbytné právě pro produkci bílkovin. Je dobře stravitelný. Sýr také poskytuje vápník, který ovlivňuje zdraví kostí a pomáhá bojovat proti osteoporóze, kromě toho podporuje zdraví srdce a snižuje riziko výskytu hypertenze. Mezi další tělu prospěšné látky obsažené v sýru patří vitamíny B12 A a K, zinek, riboflavin nebo probiotika. Nezanedbatelný není ani obsah tuku, který je variabilní a závisí na druhu sýra. Tuk obsažený v sýru obsahuje velké množství nasycených tuků.

Které sýry patří mezi zdravé?

THE SLIMMING CLINIC uvádí tyto druhy sýrů za zdravé:

Feta – pro jeho výrobu se nejčastěji používá ovčí nebo kozí mléko a je ideální volbou pro všechny, kteří mají intoleranci na laktózu. V tomto sýru se nenachází kasein, což je hlavní protein kravského mléka. Navíc obsahuje fosfor. Ten podporuje zdraví kostí a zubů.

Mozarella nízkotučná – ideální volba pro redukční dietu. Obsahuje pouze malé množství kalorií a tuku. Je bohatá na bílkoviny a má nízký obsah sodíku

Ricotta italského typu – pro výrobu se využívá syrovátkový protein, který obsahuje aminokyseliny prospěšné pro růst svalů a zdraví. Je přirozeně nízkotučná.

 

Na webu mashed jsou za zdravé uvedené tyto druhy sýra:

Parmazán – obsahuje vyšší množství minerálů a stopových prvků (vápník, fosfor, měď, zinek). Vítané jsou i vitamíny (A, B12 a B6). Má malé množství tuku a vyšší obsah bílkovin.

Kozí sýr – má nižší obsah laktózy. Obsah bílkovin je vyšší. Kozí sýr je dobrým zdrojem vitamínů A a B2, vápníku, železa, mědi nebo fosforu.

Švýcarský sýr – nabízí nízký obsah sodíku a tuku.

Gouda - obvykle se vyrábí z nepasterizovaného mléka, což znamená, že je plná probiotik – dobré bakterie, které mohou podporovat zdravá střeva.

Na tyto bychom si měli dávat pozor

Opět se inspirujeme THE SLIMMING CLINIC.

Halloumi – obsahuje větší množství tuku, je tedy více kalorický. K dostání jsou však i nízkokalorické varianty, které nejsou tak škodlivé.

Modrý kozí sýr – obsahuje vyšší množství nasycených tuků.

Roquefort -  má vyšší obsah sodíku a nasycených tuků. Jedná se o nezdravou kombinaci látek, které mohou způsobovat zdravotní obtíže.

Chedar – i když je tento sýr oblíbený, obsahuje vyšší množství tuku. K dostání jsou však i varianty s nižším obsahem tuku. Volte tedy raději tuto verzi.

Pozor při konzumaci bychom si, podle webu mashed, měli dát i na tento druh sýra:

Camembert - tento měkký, smetanový sýr má velmi vysoký obsah tuku.

Zdroje:

THE SLIMMING CLINIC, mashed, BUSINESS INSIDER