Stručně a jednoduše řečeno vede takový zlozvyk k přejídání, následně tedy k nárůstu váhy, od čehož je jen krůček k nadváze a pak už pomalu, ale jistě klepe na dveře obezita.

JÍDLO CHCE SVŮJ ČAS

Tak jako nemůžete uspěchat přípravu kvalitního pokrmu, neměli byste kvaltovat ani s příborem v ruce. A důvod se k tomu nabízí více než pádný. Víme totiž, že mozku trvá až dvacet minut, než zaznamená pocit sytosti. V praxi to znamená, že když jíte rychle, stihnete toho sníst mnohem více, než váš mozek řekne dost. A tím pádem mnohem více, než byste potřebovali k nasycení. Mnohem více než tělo vyžaduje. Asi není třeba připomínat, co se stane s nadbytečnými kaloriemi… Přesně tak, skončí ve formě tuku přesně v těch partiích, kde se vám to nejméně líbí.

Odradí vás od rychlého jedení skutečnost, že rychlí jedlíci jsou vystaveni trojnásobnému riziku nadváhy v porovnání s lidmi, kteří jedí pomalu?

Obezita či nadváha tedy očividně nejsou pouze důsledkem slabé vůle, chybného jídelníčku či nedostatku pohybu.

KDO RYCHLE POLYKÁ, ZDRAVÍ SI ZPOVYKÁ

Možná to není úplně zdařilý básnický pokus o vysvětlení, že závodit s jídlem znamená prohrát hru se zdravím, ale pojďme si k tomuhle tématu povědět něco víc.

V našem těle totiž všechno souvisí se vším, takže když naberete na váze, protože jíte příliš rychle, koledujete si o tzv. metabolický syndrom, do kterého spadá celá řada rizikových faktorů. Ať už jde o riziko rozvoje cukrovky, či kardiovaskulárních onemocnění. Hltavci si navíc tímhle svým zlozvykem mohou pěkně rozhodit zažívání. Většinou totiž polykají velká, špatně rozkousaná sousta, což trávicímu systému nijak neprospívá.

JAK U STOLU ZABRZDIT

Máme pro vás pár užitečných tipů, jak si jídlo vychutnat v mnohem příjemnějším a zdravějším tempu.

·       Neodkládejte jídlo až na chvíli, kdy máte opravdu velký hlad.

Raději jezte menší porce častěji.

·       Vždy u jídla seďte – žádné svačiny či obědy „na stojáka“ u kuchyňské linky, nebo dokonce před otevřenou ledničkou!

·       Když jíte, nečtěte si ani se nedívejte na televizi, veškerá vaše pozornost by měla být upřena na talíř před vámi, abyste si jídlo vychutnali. Vnímejte jeho barvu, chuť i vůni.

·       Je-li to jen trochu možné, nejezte společně s člověkem, který svou porci „vdechne“ během několika minut. Jeho tempo na vás nebude mít dobrý vliv.

·       Jakmile se přistihnete, že už zase hltáte, odložte příbor a několikrát se pomalu zhluboka nadechněte. Zklidněte se a teprve pak v jídle pokračujte.

·       Každé sousto dobře a v klidu rozžvýkejte. Po čase možná budete mile překvapeni, že se zbavíte trávicích potíží, které vám už dlouho znepříjemňovaly život, a přitom stačilo jen naučit se jíst pomalu.

·       Vedle talíře si postavte sklenici s vodou a z ní během jídla pomalu, po doušcích upíjejte.

·       Komu se opravdu nedaří v jídle zpomalit, může zkusit zajímavý a zpočátku trochu nekomfortní trik – držte příbor či lžíci v druhé ruce než obvykle. Když bude jíst pravák polévku levou rukou, docela určitě žádné závratné tempo nevyvine.

·       Buďte trpěliví, nejenom v danou chvíli nad svým talířem, ale celkově. Osvojit si nový návyk trvá podle odborníků skoro 70 dnů. Počítejte tedy s tím, že nějakou dobu budete sklouzávat k původnímu zlozvyku.

Jisté tedy je, že nejenom skutečnost, co máte na talíři, ale také jak rychle to zmizí, hraje důležitou roli v udržení zdraví a dobré kondice.

Zdroje:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19875483/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22020188/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25787239/

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/ejsp.674