Grilování má mnoho z nás spojené s obecně nezdravým jídlem. Špekáčky a topinky sem, kotletka a topinka tam… Během běžné „české“ grilovačky do sebe často nevědomky nasypeme mnoho zbytečných kalorií, které mohou bránit naší snaze zhubnout nebo držet zdravý životní styl. A nehledě na to, součástí grilování většinou bývá alkohol, který obsahuje další prázdné kalorie. Co to ale obrátit a zkusit grilovat něco zdravějšího a vyváženějšího. Vyzkoušejte například tyto pokrmy:
Libové maso
Grilování nejčastěji obsahuje maso, protože, co si budeme povídat, maso z grilu chutná prostě fantasticky. Pokud však držíte dietu nebo se snažíte shodit přebytečná kila, vybírejte nejlépe libové maso. Obsahuje méně tuku a kalorií než jiné druhy masa – vybírejte třeba kuřecí nebo krůtí maso, hovězí svíčkovou nebo vepřovou panenku.
Základem grilování je také dobrá marináda. Ideální je maso naložit do citronové šťávy, oblíbených bylinek a kvalitního olivového oleje. Maso si tak zachová svoji šťavnatost a zvýrazní se jeho chuť.
Ryby a mořské plody
Pokud chcete rodině a přátelům připravit opravdu originální grilovačku, která bude stále zdravá a chutná, vyzkoušejte středomořskou stravu. Ryby a mořské plody jsou bohaté na bílkoviny a zdravé omega-3 mastné kyseliny, připravené na grilu navíc chutnají opravdu neodolatelně. Losos, pstruh, makrela, krevety, kalamáry nebo třeba halibut – výběr je opravdu široký.
Ryby a mořské plody chutnají nejlépe připravované s citronem, česnekem a čerstvými bylinkami. Pokud budete dělat rybu, připravujte ji v alobalu nebo v grilovacím košíku, aby se nerozpadla a grilovala se ve vlastní šťávě.
Zelenina
Grilovaná zelenina samozřejmě nesmí chybět! Je nízkokalorická a plná živin. Na grilu chutnají fantasticky papriky, houby, lilek, cherry rajčátka, cukety, cibule nebo chřest. Zeleninu můžete ochutit solí, pepřem i oblíbenými bylinkami a olivovým olejem. Dávejte jen pozor na to, že každý druh zeleniny potřebuje trochu jiný čas na grilu, podle toho, jestli chcete, aby byla stále křupavá nebo měkká a zkaramelizovaná.
Ovoce
Ovoce na grilu může být překvapivě chutné a zajímavé. Grilované ovoce jako ananas, broskve, nektarinky nebo banány získá sladší a intenzivnější chuť. Skvěle na grilu chutnají také jablka nebo hrušky. Ovoce z grilu můžete jíst samotné nebo ho přidat do salátu či k masu.
Tofu a další vege alternativy
Tofu a jiné rostlinné alternativy masa jsou skvělou volbou nejen pro vegetariány a vegany. Jsou bohaté na bílkoviny a navíc velice snadno přijímají chuť marinád. Tofu konkrétně chutná fantasticky marinované v sójové omáčce, česneku, zázvoru a sezamovém oleji. Jinak můžete sáhnout také po sójovém mase, tempehu nebo jiných alternativách.
Vsaďte na dipy
Základem zdravé grilovačky jsou dipy. Vsaďte na dipy, které jsou na bázi jogurtu, například tzatziki nebo coleslaw s jogurtem a octem. K masu se také dobře hodí česnekový dip nebo dip s oblíbenými druhy sýrů.
Grilování může být zdravé a chutné, pokud se zaměříte na správné suroviny a přípravu. S těmito tipy si můžete užít letní grilování bez výčitek a zároveň udělat něco pro své zdraví. Užijte si léto a dobrou chuť!
Zdroje: https://www.weightlossresources.co.uk/diet/healthy_eating/barbeque.htm