První republika – luxus versus chudoba
Období první republiky (1918–1938) je často považováno za zlatý věk české gastronomie, kdy se formovaly základy moderní české kuchyně. Největšími hotspoty v Praze byly hotel Imperial, Alcron nebo Evropa a podávaly se zde mořské plody, ryby, ústřice a luxusní šampaňské. Toto období prosperity přineslo otevření české kuchyně vlivům z Francie a Rakousko-Uherska, díky čemuž se menu obohatilo o sofistikovanější pokrmy.
Na druhé straně však stála nižší a střední třída, která prostředky k luxusnějším food trendům neměla. Jejich strava se většinou skládala z produktů z mouky, rýže a luštěnin, maso se konzumovalo jen jednou týdně v neděli.
Baby boomers – jednoduše, ale po našem
Baby boomers je generace lidí, narozených v poválečném období do konce 50. let. Poválečné období s sebou neslo nutnost adaptace na skromnější jídlo a omezené zdroje. Toto období bylo charakterizováno jednoduchými, ale výživnými pokrmy, kde dominovaly brambory, obiloviny a zelí.
Husákovy děti aneb děti omáček
Generace X, u nás známá jako Husákovy děti, vyrostla během 70. a 80. let. Období komunistického režimu se neslo v poměrně monotónním a omezeném stravování. Exotické ovoce a zelenina téměř nebyly na našem území k sehnání, lidé se tedy museli spokojit s lokálními a sezonními potravinami. Jídelníček byl tedy místo vlastního výběru volen spíše dostupností potravin a hlavní roli v té době hrály různé omáčky, knedlíky a maso. Oblíbené byly například řízky, guláš nebo kuře na kečupu.
Mileniálové
Jako mileniálové jsou označováni lidé narození přibližně od roku 1980 do roku 1997. Tato generace do české gastronomie přinesla značné změny. Špagety s kečupem a eidamem postupně vystřídaly domácí tagliatelle s rajčatovou passatou, parmazánem a čerstvou bazalkou, místo karbanátků letěly spíš burgery. Langoše? Ne, děkuji, raději pravou neapolskou pizzu.
Strava mileniálů se pomalu začala také transformovat do zdravější alternativy a tradiční česká jídla ztrácela na popularitě. Mnoho mileniálů se z etických i jiných důvodů začalo přiklánět k vegetariánství nebo veganství, velmi běžné začaly být také mražené polotovary, jako například rybí prsty.
Velkou změnu také způsobil nástup technologií a mnohem lepší přístup k informacím, do popředí se dostávaly první fast foody a alternativní způsoby stravování.
Generace Z – věk udržitelnosti a technologie
Poslední dekády přinesly s generací Z, narozenou převážně po přelomu století, nové pojetí stravování, které je silně ovlivněno digitálními technologiemi a sociálními sítěmi. Tato generace klade důraz na udržitelnost, etický původ potravin a zdravý životní styl. Díky internetu je snadné objevovat nové kulinářské trendy, experimentovat s exotickými chutěmi a přistupovat ke stravování s vědomím jeho dopadu na planetu.
Pandemie covidu-19 také způsobila velký zlom v objednávání jídla a dovážkových službách. Mnoho lidí z Generace Z vyměnilo vaření nebo stravování v restauraci za objednávání jídla domů.
Mezi nejpopulárnější pokrmy této generace patří poké bowls a smoothie plné superpotravin, vejce Benedikt, dim sum knedlíčky nebo různé charcuterie boards (v překladu to znamená uzeninová prkénka, v podstatě jde o obložené talíře se zeleninou, olivami, sýry a masem, které může sdílet celý stůl.
Zdroje: https://www.sensen.cz/clanky/2013/historie-ceske-kuchyne https://www.nationalgeographic.com/travel/article/biggest-food-trends-2024 https://pos.toasttab.com/blog/on-the-line/gen-z-food-trends-and-statistics