Díky svým výživovým vlastnostem mají dýňová semínka dlouhou historii používání. Ta sahá až do doby před 7 500 lety. Celá řada kultur je používala v lidovém léčitelství pro léčbu infekcí močových cest a močového měchýře, vysokého krevního cukru a krevního tlaku nebo v boji proti ledvinovým kamenům.
Zdravotní benefity dýňových semínek
Dýňová semínka představují bohatý zdroj bílkovin, vitamínů, minerálů, nenasycených mastných kyselin, vlákniny, antioxidantů a zdravých tuků.
Vyšší obsah hořčíku
Hořčík je minerál, který má velmi důležitou roli ve velkém množství reakcí, které probíhají v našem těle. Pomáhá udržovat tepovou frekvenci v klidu. Udržuje zdravé fungování nervů a svalů. Pomáhá řídit správnou hladinu cukrů v krvi. Posiluje kosti. Podporuje správné fungování imunitního systému. Bojuje proti stresu a úzkosti. Pomáhá snižovat vysoký krevní tlak. U žen může pomoci zmírnit menstruační křeče a příznaky PMS.
Obsah zdravých tuků a vlákniny
Tuk, který dýňová semínka obsahují, patří do kategorie zdravých tuků.
Také obsah vlákniny v dýňových semínkách je vítaný. Vláknina navozuje pocit sytosti, podporuje lepší trávení a zdraví střev.
Antioxidanty
V dýňových semínkách jsou obsažené antioxidanty, které pomáhají eliminovat riziko poškození buněk. Tím nás mohou chránit proti stárnutí a některým civilizačním chorobám.
Flavonoidy bývají spojovány s některými zdravotními účinky – ochrana proti kornatění tepen, kognitivní pokles. Fenoly nabízejí protizánětlivé a antimikrobiální účinky.
Antioxidanty obecně chrání srdce před různými chorobami.
Antioxidanty vitamín E a beta-karoten, obsažené v dýňových semínkách, podporují zdraví pokožky a mohou pomoci snížit známky stárnutí.
Podpora zdravého spánku
Za tou stojí obsah tryptofanu, který pomáhá našemu tělu v produkci melatoninu a serotoninu – hormonů podporujících kvalitní noční odpočinek. Melatonin má za úkol řídit spánkový cyklus. Serotonin navíc reguluje náladu.
Jak zařadit dýňová semínka do jídelníčku?
K dostání jsou dýňová semínka loupaná a neloupaná. Dají se používat jak v kuchyni studené, tak i teplé. Mohou tvořit součást různých zeleninových salátů. Snadno s nimi ozdobíme různé zeleninové polévky. Dají se přidat do zeleninového smoothie nebo do pesta. Jsou dokonalým doplňkem pro avokádové toasty. Přidat je můžeme do vařené nebo pečené zeleniny. Dochutí i domácí pečivo. Přisypat je můžeme do jogurtů, ovesných a dalších snídaňových či svačinových kaší.
Rizika konzumace dýňových semínek
Při konzumaci dýňových semínek je potřeba mít v potaz fakt, že mají vyšší obsah kalorií, takže jejich nadbytečná konzumace může způsobovat přibývání na váze.Větší množství dýňových semínek může způsobovat bolesti žaludku, nadýmání a plynatost. Důvodem je vyšší obsah vlákniny.
Zdroj: