Co je to přerušovaný půst?

Přerušovaný půst zahrnuje střídání období toho, kdy hladovíme a kdy jíme. Přerušovaný půst sám o sobě neordinuje konkrétní potraviny, které byste měli jíst, ale dobu, kdy jídlo zařadit. Dělí se na dvě základní varianty, které je možné upravit podle individuální potřeby.

  • Dieta 5:2: Jíte normálně pět dní v týdnu a po zbytek týdne konzumujete pouze 500–600 kalorií denně.
  • 16:8: Hladovíte 16 hodin denně a máte osmihodinové okno pro konzumaci jídla. Tato metoda se obvykle dodržuje denně nebo téměř denně.

Jak to funguje?

Když jíme, naše tělo přijímá více energie, než okamžitě potřebuje, a ukládá ji ve formě glykogenu nebo tuku. Při hladovění hladina inzulinu klesá, což signalizuje tělu, aby začalo spalovat uloženou energii. Nejprve se spotřebuje glykogen a poté tělo začne rozkládat tuky. To vede k hubnutí. Pokud bychom však drželi hladovku déle, než je zdravé, může to vést k tomu, že tělo začne rozkládat i svaly a v horších případech i kosti. Tam už se ale dostat nechceme. Když však budeme dodržovat přerušovaný půst správně a zdravě, můžeme se těšit na několik benefitů pro naše zdraví a váhu. Přerušovaný půst totiž zlepšuje inzulinovou senzitivitu a zvyšuje hladiny růstového hormonu, čímž podporuje spalování tuků a budování svalové hmoty. Zlepšuje také regeneraci buněk, kognitivní funkce, snižuje riziko srdečních onemocnění a pomáhá při redukci váhy a chronických zánětech.

Zdroj: Youtube

Co jíst při přerušovaném půstu

Podle O’Donovana je důležité nejen dodržovat správné intervaly hladovky a času, kdy jíme, nezbytné je samozřejmě zaměřit se na potraviny, které jsou pro naše tělo dobré a zdravé. Doporučuje se zaměřit hlavně na tyto potraviny:

Celozrnné potraviny

Oves, celozrnný chléb, celozrnné těstoviny a hnědá rýže poskytují pomalé uvolňování glukózy do krve, což pomáhá udržet stabilní hladinu cukru. Celozrnné potraviny také našemu tělu poskytují důležité vitaminy a minerály.

Libové maso a ryby

Kuřecí nebo krůtí maso, bílé ryby jako treska nebo dorada a tučné ryby jako losos, sardinky, tuňák a makrela jsou bohaté na bílkoviny a omega-3 mastné kyseliny, které jsou důležité pro zdraví mozku a srdce. Tyto potraviny nás také dokážou dobře zasytit a poskytnout vše potřebné, co naše tělo potřebuje. 

Nízkotučné mléčné výrobky

Nízkotučné mléko a nízkotučný řecký jogurt jsou skvělými zdroji vápníku, který je důležitý nejen pro zdraví kostí. 

Ovoce a zelenina

Ovoce a zelenina by měly být důležitou součástí každého zdravého a vyváženého jídelníčku. Naše strava by měla ovoce a zeleniny obsahovat dostatek, protože jsou velmi podstatnými zdroji minerálů, vitaminů i vlákniny. 

Luštěniny

Čočka, fazole, cizrna a další luštěniny jsou nízkotučné, ovšem bohaté na bílkoviny a vlákninu. Vláknina v naší stravě hraje podstatnou roli mimo jiné i proto, že nás na déle zasytí a zpomaluje uvolňování cukru do krve.

Potraviny, kterým se vyhnout

Naopak některým potravinám byste se měli při přerušovaném půstu vyhnout. Doktor O’Donovan radí, že je dobré se vyhnout při přerušovaném půstu rafinovaným a jednoduchým sacharidům, červenému masu, sladkým nápojům a sladkostem, komplexním živočišným tukům a také zpracovaným potravinám, které zpravidla obsahují velké množství přidaného cukru. 

Pokud zvažujete, že vyzkoušíte přerušovaný půst, ujistěte se, že to odpovídá vašemu zdravotnímu stavu. Pokud se léčíte s nějakou nemocí, zejména diabetem 2. typu, rozhodně změnu jídelníčku konzultujte se svým ošetřujícím lékařem. Ten vám poradí, jak dosáhnout svých vysněných výsledků.

Zdroje:
https://www.youtube.com/watch?v=ahnl7GaV_rU
https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/expert-answers/intermittent-fasting/faq-20441303 https://www.healthline.com/nutrition/intermittent-fasting-guide 
https://www.healthline.com/nutrition/what-is-intermittent-fasting