Cuketovo-mátový tatarák
Ingredience:
1 středně velká cuketa
hrstka máty
kůra z půlky citronu
1 lžíce sójové omáčky
zálivka vinaigrette (olej s octem nebo citronovou šťávou)
Postup:
Cuketu oloupejte a nakrájejte na malinké kousky. Přidejte nakrájenou mátu, citronovou kůru, trochu sójovky a nakonec dochuťte zálivkou vinaigrette. Vše dobře promíchejte a podávejte na čerstvě rozpečené bagetě nebo krekrech. Toto jídlo fantasticky poslouží jako delikátní předkrm, dobře se ale hodí také jako příloha k masu.
Cuketové carpaccio
Ingredience:
1 středně velká cuketa
olivový olej
parmazán (pokud chcete krémovější verzi, vyzkoušejte fetu)
piniové oříšky
pepř a bylinky dle chuti
Postup:
Základ každého dobrého carpaccia je nakrájet maso nebo zeleninu na velice tenké plátky. Čím tenčí, tím lepší. Nakrájejte cuketu a kolečka rozložte na talíř. Přidejte bylinky, citronovou šťávu a olivový olej. Nakonec posypte sýrem a oříšky a dochuťte dle chuti. Podávejte jako lehký předkrm nebo jako přílohu.
Cuketový chlebík
Ingredience:
2 hrnky nastrouhané cukety
3 vejce
1 hrnek cukru
1 hrnek oleje
2 lžičky vanilkového extraktu
3 hrnky hladké mouky
1 lžička sody
1 lžička prášku do pečiva
1 lžička skořice
půl lžičky soli
Postup:
Troubu předehřejte na 175 °C. V míse smíchejte vejce, cukr, olej a vanilkový extrakt. Přidejte nastrouhanou cuketu a promíchejte. V další míse smíchejte mouku, sodu, prášek do pečiva, skořici a sůl. Suché ingredience postupně přidávejte do mokrých a dobře promíchejte. Těsto nalijte do vymazané formy na chléb a pečte asi 60 minut, dokud špejle zapíchnutá do středu chleba nevyjde čistá. Před krájením nechte chlebík dobře vychladnout.
Cuketový krém
Ingredience:
3 větší cukety
1 cibule
3 stroužky česneku
1 brambora
1 litr zeleninového vývaru
2 lžíce olivového oleje
sůl a pepř podle chuti
150 ml smetany na vaření
Postup:
Cibuli a česnek nakrájejte nadrobno. V hrnci rozehřejte olivový olej a osmahněte na něm cibuli a česnek. Přidejte nakrájené cukety a bramboru, zalijte zeleninovým vývarem a vařte, dokud zelenina nezměkne. Polévku rozmixujte dohladka. Přidejte smetanu, osolte a opepřete podle chuti. Krém podávejte horký nebo vychlazený, ozdobený nasekanými bylinkami.
Šťouchaná cuketa s pestem a burratou
Ingredience:
3 větší cukety
1 lžička olivového oleje
sůl a pepř
1 burrata
3 lžičky pesta
2 lžíce citronové šťávy
lístky čerstvé bazalky
Postup:
Ve velké míse promíchejte cuketu, olej, pepř a sůl, dokud nebudou rovnoměrně smíseny. Rozložte cuketu v jedné vrstvě na velký pečicí plech. Pečte na spodním roštu doměkka asi 10 minut. Vyjměte z trouby a zvyšte teplotu trouby na grilování. Vraťte cuketu na horní mřížku, grilujte dozlatova asi 5 minut. Vyjměte z trouby. Každou cuketu lehce rozdrťte dnem malé misky nebo skleničky. Burratu roztrhněte napůl a položte doprostřed cukety. V misce prošlehejte pesto a citronovou šťávu a přidejte trochu vody, aby byla konzistence tekutá. Pokapejte směsí cuketu a ozdobte čerstvými bylinkami.
Zdroje: https://www.eatingwell.com/recipe/7994048/smashed-zucchini-with-pesto-burrata/ https://www.loveandlemons.com/zucchini-bread-recipe/ https://www.eatingwell.com/zucchini-salad-with-burrata-8662969