Cuketovo-mátový tatarák

Ingredience:

1 středně velká cuketa

hrstka máty

kůra z půlky citronu

1 lžíce sójové omáčky

zálivka vinaigrette (olej s octem nebo citronovou šťávou)

Postup:

Cuketu oloupejte a nakrájejte na malinké kousky. Přidejte nakrájenou mátu, citronovou kůru, trochu sójovky a nakonec dochuťte zálivkou vinaigrette. Vše dobře promíchejte a podávejte na čerstvě rozpečené bagetě nebo krekrech. Toto jídlo fantasticky poslouží jako delikátní předkrm, dobře se ale hodí také jako příloha k masu. 

Cuketové carpaccio

Ingredience:

1 středně velká cuketa

olivový olej

parmazán (pokud chcete krémovější verzi, vyzkoušejte fetu)

piniové oříšky

pepř a bylinky dle chuti

Zdroj: Youtube

Postup:

Základ každého dobrého carpaccia je nakrájet maso nebo zeleninu na velice tenké plátky. Čím tenčí, tím lepší. Nakrájejte cuketu a kolečka rozložte na talíř. Přidejte bylinky, citronovou šťávu a olivový olej. Nakonec posypte sýrem a oříšky a dochuťte dle chuti. Podávejte jako lehký předkrm nebo jako přílohu. 

Cuketový chlebík

Ingredience:

2 hrnky nastrouhané cukety

3 vejce

1 hrnek cukru

1 hrnek oleje

2 lžičky vanilkového extraktu

3 hrnky hladké mouky

1 lžička sody

1 lžička prášku do pečiva

1 lžička skořice

půl lžičky soli

Postup:

Troubu předehřejte na 175 °C. V míse smíchejte vejce, cukr, olej a vanilkový extrakt. Přidejte nastrouhanou cuketu a promíchejte. V další míse smíchejte mouku, sodu, prášek do pečiva, skořici a sůl. Suché ingredience postupně přidávejte do mokrých a dobře promíchejte. Těsto nalijte do vymazané formy na chléb a pečte asi 60 minut, dokud špejle zapíchnutá do středu chleba nevyjde čistá. Před krájením nechte chlebík dobře vychladnout. 

Cuketový krém

Ingredience:

3 větší cukety

1 cibule

3 stroužky česneku

1 brambora

1 litr zeleninového vývaru

2 lžíce olivového oleje

sůl a pepř podle chuti

150 ml smetany na vaření

Postup:

Cibuli a česnek nakrájejte nadrobno. V hrnci rozehřejte olivový olej a osmahněte na něm cibuli a česnek. Přidejte nakrájené cukety a bramboru, zalijte zeleninovým vývarem a vařte, dokud zelenina nezměkne. Polévku rozmixujte dohladka. Přidejte smetanu, osolte a opepřete podle chuti. Krém podávejte horký nebo vychlazený, ozdobený nasekanými bylinkami.

Šťouchaná cuketa s pestem a burratou

Ingredience:

3 větší cukety

1 lžička olivového oleje

sůl a pepř

1 burrata

3 lžičky pesta

2 lžíce citronové šťávy

lístky čerstvé bazalky

Postup:

Ve velké míse promíchejte cuketu, olej, pepř a sůl, dokud nebudou rovnoměrně smíseny. Rozložte cuketu v jedné vrstvě na velký pečicí plech. Pečte na spodním roštu doměkka asi 10 minut. Vyjměte z trouby a zvyšte teplotu trouby na grilování. Vraťte cuketu na horní mřížku, grilujte dozlatova asi 5 minut. Vyjměte z trouby. Každou cuketu lehce rozdrťte dnem malé misky nebo skleničky. Burratu roztrhněte napůl a položte doprostřed cukety. V misce prošlehejte pesto a citronovou šťávu a přidejte trochu vody, aby byla konzistence tekutá. Pokapejte směsí cuketu a ozdobte čerstvými bylinkami.

Zdroje: https://www.eatingwell.com/recipe/7994048/smashed-zucchini-with-pesto-burrata/ https://www.loveandlemons.com/zucchini-bread-recipe/ https://www.eatingwell.com/zucchini-salad-with-burrata-8662969