Pískavice řecké seno
Toto běžné koření se vyskytuje v mnoha domácnostech. Nabízí účinky antioxidační, protizánětlivé a antimikrobiální a také může podpořit vaše hubnoucí snahy.
Ženšen
Hraje velkou roli v různých starověkých bylinných recepturách a to díky svým zdraví prospěšným vlastnostem. Kromě jiného obsahuje bioaktivní sloučeniny, které mohou mít blahodárný vliv na ztrátu hmotnosti. Nacházejí se v něm ginsenoidy, které mohou pomoci s regulací chuti k jídlu. Pravidelná konzumace ženšenu může pomáhat snižovat nadměrný příjem potravy tím, že reguluje leptin, což je hormon podporující chuť k jídlu.
Kajenský pepř
Nachází se v něm kapsaicin, který mu dodává na pikantní chuti. Také může zrychlovat metabolismus a zvyšovat množství spálených kalorií. Tím podpoří kalorický deficit během hubnutí. V jedné studii zaznamenali účastníci při konzumaci kapsaicinu pokles kalorií.
Kurkuma
Její hlavní bioaktivní sloučeninu představuje kurkumin, který zodpovídá jak za jasnou barvu, tak i silnou chuť. Kromě toho má protizánětlivé vlastnosti, které jsou nápomocné proti zánětům způsobeným oxidačním stresem, tak i proti metabolickým poruchám. Bioaktivní sloučeniny, které kurkuma obsahuje podporují hubnutí tím, že zlepšují citlivost na inzulín. Kurkumin bývá spojován také s lepší kontrolou krevního cukru a lepší inzulínovou rezistencí. Také může bránit v hromadění tuků.
Skořice
Může pomáhat zlepšovat metabolismus a zvyšovat hladinu leptinu. Ten má odpovědnost za regulaci chuti k jídlu. Také ovlivňuje citlivost na inzulín a může zlepšovat inzulínovou rezistenci. Aby však bylo dosaženo kýžených výsledků, je potřeba denně konzumovat alespoň 3 g skořice.
Oregano
Tato vytrvalá bylinka s bohatou chutí nabízí celou řadu zdravotních výhod a také může podpořit hubnutí. Nachází se v ní velké množství účinných látek. Patří mezi ně i karvakrol, který prošel výzkumem pro své potenciální účinky ovlivňující metabolismus a redukci tuku.
Zázvor
Toto koření představuje základ celé řady světových kuchyní. Dlouhou dobu se používá jako dochucovadlo pro celou řadu pokrmů. Je součástí bylinné medicíny i vyvážené a zdravé stravy. Kromě toho může podpořit hubnoucí snahy. Podporuje zvyšování metabolismu tím, že inhibuje vstřebávání tuků a kontroluje chuť k jídlu.
Zdroje: