Bramboráky jsou absolutní gastro klasika nejen u nás, ale také například na Slovensku, v Polsku nebo v Maďarsku. Velice rozšířené jsou bramboráky také v Bělorusku a Lucembursku. A jak je kde připravují?
Nasladko i s vepřovým
Bramboráky mají nespočet verzí a každá rodina i země je připravuje trochu jinak. U nás se nejčastěji setkáte s bramborákem se zelím a s uzeným, hojně se používá jako příloha ke guláši nebo například katově šlehu. Někteří lidé bramborák plní hermelínem nebo vepřovým masem, málokdo však pohrdne i bramborákem samotným.
V Německu se bramboráky připravují i nasladko, kdy se z receptu vynechá česnek a koření a Kartoffelpuffer se potírá jablečným protlakem. Poláci někdy bramboráky servírují s cukrem a zalité smetanou. Ve Švédsku se zase bramborák připravuje s cibulí a vejcem a servíruje se se smaženou slaninou a brusinkovým džemem.
Jde to i zdravě
Žádný festival se bez stánku s bramboráky neobejde – a ať už je bramborák s uzeným, se zelím, plněný hermelínem nebo jako příloha ke guláši, přejíst se ho snad ani není možné. Pořádný bramborák je svůdně křupavý a mastný a do diety se příliš nehodí. Pokud ovšem hledáte způsob, jak bramborové placky odlehčit, vyzkoušejte tento recept. Je až směšně jednoduchý, mnohem zdravější než ten smažený a jeho božské křupavosti málokdo odolá.
Budete potřebovat:
Brambory
Olivový olej
Sušený česnek
Majoránku
Kmín
Sůl a pepř
Postup
Pokud chcete dosáhnout dokonale křupavých placiček, brambory nejdříve uvařte ve slupce, než změknou.
Měkké brambory oloupejte a na pečicím papíru je rozmačkejte spodní stranou sklenice, aby vznikly tenké placičky.
Bramborové placičky okořeňte a potřete olivovým olejem.
Péct je můžete v troubě nebo v horkovzdušné fritéze (v té dosáhnete ještě větší křupavosti) na 180 °C asi 20 minut. Pokud je budete připravovat v airfryeru, v polovině času placičky obraťte.
Tip navíc: Pokud chcete bramboráky trochu ozvláštnit, můžete do nich přidat také jinou zeleninu – cukety, lilek, mrkev, batáty nebo například celer.
Zdroje:
https://www.vlasta.cz/recepty/fitness-bramborak-v-troube-bez-smazeni-recept/
https://www.cbsnews.com/newyork/news/the-best-potato-latkes-recipe-ever/
https://docstudio.org/2022/12/19/everything-you-tot-you-knew-about-the-potato-pancake/