Recept na zachování svalů
Jak vysvětlují odborníci ze společnosti STOB https://www.stobklub.cz/clanek/proc-resit-bilkoviny-ve-strave-/, která již tři desítky let pořádá po celé republice kurzy hubnutí, přijímáte-li dostatečné množství bílkovin při dostatečné pohybové aktivitě, nedochází k odbourávání svalové hmoty. A čím více svalů máme, tím vyšší je náš bazální metabolismus a tím větší je i předpoklad, že člověku hmotnostní úbytky dlouho vydrží.
Největší schopnost zasytit
Bílkoviny mají také největší sytící schopnost. Při dostatečném příjmu bílkovin v kombinaci s přiměřeným příjmem vhodně zvolených sacharidů a tuků nebudete pociťovat hlad, i když celkový energetický příjem snížíte.
Kde najít ty správné bílkoviny?
Dlouho se za jediné hodnotné zdroje bílkovin považovaly maso a mléčné výrobky. Nyní už je zřejmé, že je zcela možné získat bílkoviny, které člověk potřebuje každý den, aniž by jedl drůbež, hovězí nebo vepřové maso. „Když se to udělá promyšleně, mohou jednotlivci uspokojit své potřeby bílkovin výhradně z rostlinných zdrojů,“ říká Nathalie Sessions, zakladatelka Nutrition Sessions v Pearlandu v Texasu, kterou cituje web EverydayHealth.com. https://www.everydayhealth.com/diet-nutrition/best-plant-based-sources-of-protein/?slot=0&eh_uid=168275847&xid=nl_EHNLhealthyliving_2024-06-27_35854485&utm_source=Newsletters&nl_key=nl_healthy_living&utm_medium=email&utm_content=2024-06-27_blast_35854485&utm_campaign=Healthy_Living&zdee=gAAAAABljp971TYmEWrCATc2Jk6DKZoiMJEc0NVReG67RwBox5-OWgZ_Z3gB4jvH68p7RQp7MW9AT3sE5xG032s31igUAqW23BWiIxkL4c4sq38nRpS0FVA%3D
Rostlinné bílkoviny dobře kombinujte
„I když jsou zdravotní výhody veganské stravy zřejmé, je důležité mít na paměti, že ne všechny rostlinné bílkoviny jsou stejné. Na rozdíl od živočišných bílkovin, které jsou kompletní a obsahují všechny esenciální aminokyseliny, některé rostlinné bílkoviny mohou obsahovat nižší množství těchto aminokyselin. Vegani musí proto najít správnou kombinaci rostlinných bílkovin, aby zajistili potřebné živiny,“ upřesňuje Gavin Stainton, hlavní vědecký pracovník a vedoucí inovací ve společnosti Herbalife.
Mezi hlavní rostlinné zdroje bílkovin patří fazole, hrách a čočka, ale obsahují je i celozrnné potraviny. I když jsou celozrnné potraviny spíše zdrojem sacharidů, mají však i jednu velkou výhodu: obsahují důležité esenciální aminokyseliny. Jednou z mála kompletních rostlinných bílkovin je pak sója, která obsahuje všech devět těchto aminokyselin, jež si naše tělo nedokáže samo vyrobit.
A ačkoli sója byla dlouho považována za krále rostlinných bílkovin, nyní se už nabízí řada dalších rostlinných alternativ. Takže se nebojte hubnout nově. Mezi nejoblíbenější rostlinné zdroje bílkovin patří:
Hrachový protein: tato forma bílkovin je bohatá na esenciální aminokyseliny a snadno stravitelná. Zároveň je vhodná pro lidi s citlivějším zažíváním nebo potravinovými intolerancemi.
Rýžový protein: je hypoalergenní a bezlepkový, což ho činí vhodným pro osoby s různými dietními omezeními.
Quinoa: všestranný rostlinný zdroj bílkovin má nespočet aminokyselin a je zároveň bezlepkový.
Čočka: kromě toho, že je vynikajícím zdrojem bílkovin, má vysoký obsah vlákniny a minerálů.
Lněné semínko: je bohaté na esenciální živiny a omega-3 mastné kyseliny a pomáhá s udržením zdravých kostí.
Rostlinné bílkoviny svědčí i srdci
Studie z roku 1919, https://www.medicalnewstoday.com/articles/326003#:~:text=By%20way%20of%20example%2C%20one,death%20by%20the%20same%20percentage publikovaná v časopise Journal of the American Heart Association ukázala, že rostlinná strava může snížit riziko ischemické choroby srdeční až o 40 %, protože rostlinné potraviny obsahují méně nasycených tuků než potraviny živočišné. Takže kromě úspěšného hubnutí ještě budete díky rostlinným bílkovinám dobře pečovat o své srdce.
BOX: Kolik bílkovin je doporučené jíst
Bílkoviny mají největší sytící schopnost ze všech živin a na jejich strávení vydáme nejvíce energie.
Denní potřeba bílkovin u zdravého dospělého člověka je 0,8–1 g na kilogram ideální tělesné hmotnosti.
Optimální příjem při hubnutí je trochu vyšší, může být 1 – 1,5 g na kilogram ideální tělesné hmotnosti.
Zdroj: Společnost STOB https://www.stobklub.cz/clanek/proc-resit-bilkoviny-ve-strave-/
Zdroje:
Tisková zpráva Herbalife nutrition
EverydayHealth.com https://www.everydayhealth.com/diet-nutrition/best-plant-based-sources-of-protein/?slot=0&eh_uid=168275847&xid=nl_EHNLhealthyliving_2024-06-27_35854485&utm_source=Newsletters&nl_key=nl_healthy_living&utm_medium=email&utm_content=2024-06-27_blast_35854485&utm_campaign=Healthy_Living&zdee=gAAAAABljp971TYmEWrCATc2Jk6DKZoiMJEc0NVReG67RwBox5-OWgZ_Z3gB4jvH68p7RQp7MW9AT3sE5xG032s31igUAqW23BWiIxkL4c4sq38nRpS0FVA%3D
Stobklub.cz https://www.stobklub.cz/clanek/proc-resit-bilkoviny-ve-strave-/
MedicalNewsToday.com https://www.medicalnewstoday.com/articles/326003#:~:text=By%20way%20of%20example%2C%20one,death%20by%20the%20same%20percentage