Okurky
Okurka je tvořena z více než 95 % vodou, jedná se tak o perfektní letní jídlo, které naše tělo okamžitě hydratuje a sníží tělesnou teplotu. Navíc neexistuje špatný způsob, jak okurku připravit – skvěle se hodí do salátů, dipů nebo limonád. Je nízkokalorická a bohatá na vitaminy a minerály, které podporují celkové zdraví.
Meloun
Meloun je každý rok zasloužený a absolutní letní bestseller. Melouny jsou šťavnaté, slaďoučké a tvořené převážně vodou. Nejenže tělo hydratují, ale dodávají mu i velmi důležité živiny, jako je vitamín B, hořčík, draslík a vláknina.
Jogurt
Jogurt je ideálním letním jídlem díky svému vysokému obsahu vody a probiotik, která podporují trávení. Je bohatý na bílkoviny, což pomáhá udržet pocit sytosti. Jogurt můžete kombinovat s čerstvým ovocem, ořechy a medem pro osvěžující snídani nebo svačinku. Vyzkoušet také můžete studené jogurtové saláty, například indický raita nebo řecké tzatziki
Máta
Máta má na naše tělo přirozené ochlazující a uklidňující účinky. Díky obsaženému mentolu máta na jazyku a na pokožce velmi příjemně chladí, navíc také podporuje trávení a osvěží i dech. Připravte si ledový mátový čaj s citronem a medem nebo přidejte čerstvé lístky máty do vody nebo limonády.
Kokosová voda
Kokosová voda je přírodní izotonický nápoj, který je bohatý na elektrolyty a minerály. Pomáhá rychle hydratovat tělo a dodává energii. Pijte kokosovou vodu vychlazenou nebo ji přidejte do smoothie či limonády.
Aloe vera
Ne nadarmo se aloe používá na popáleniny nebo jiná zranění. Aloe má přírodní ochlazující účinky, a to jak pro vnitřní, tak vnější snížení tělesné teploty.
Pikantní jídla
Pálivé jídlo, například chilli, kajenský pepř nebo zázvor, mají na naše tělo překvapivě ochlazující účinky. Přestože nám při jejich konzumaci bývá dost vedro, paradoxně dovedou tyto suroviny tělesnou teplotu snížit. Obsah kapsaicinu totiž způsobuje, že se naše tělo začne potit a tím se ochlazuje.
Studené polévky
Studené polévky, jako je španělské gazpacho nebo polský chłodnik, jsou skvělým způsobem, jak se ochladit a zároveň si pochutnat na zdravém jídle. Tyto polévky jsou plné čerstvé zeleniny a bylinek, které poskytují hydrataci a výživu. Připravte si gazpacho z rajčat, paprik, okurek, cibule a česneku. Podávejte vychlazené s kapkou olivového oleje a s krutony.
Jahody a bobule
Lékaři také v horkém počasí doporučují konzumovat suroviny, které jsou alkalické a generují chladnou energii. Patří mezi ně jahody, borůvky, maliny, ostružiny i jiné bobulovité ovoce. Pochutnat si můžete na nich samotných, přidat je můžete ale i do smoothie, limonády, salátu nebo jogurtu.
Zdroje: https://www.healthline.com/health/how-to-reduce-body-heat
https://food.ndtv.com/health/how-to-reduce-body-heat-8-super-effective-tips-1676773