1. Zelenina
Většina zeleniny nabízí nízký obsah kalorií, více vody a samozřejmě vlákninu. Které druhy zeleniny jsou ideální pro hubnutí? Jsou to listové saláty, chřest, mrkev, rajčata, okurky, brokolice nebo cuketa. Chcete-li do svého jídelníčku přidat více zeleniny, konzumujte ji jako zdravou svačinku, připravte si ji jako přílohu nebo hlavní chod. Snižte porci masa na talíři a přidejte k němu zeleninu. Zeleninou můžete doplnit sendviče. Připravte si třeba slané zeleninové palačinky.
2. Ovoce
Do zdravého jídelníčku určeného pro hubnutí se hodí téměř všechny druhy ovoce. Některé ovšem poskytují méně kalorií. Jsou to například jahody, borůvky, maliny nebo jablka. Do ranních cereálií můžete přidat různé druhy bobulovin. Ke svačině si připravte mléčně-ovocné smoothie. Na celozrnný toast s arašídovým máslem naskládejte kousky manga nebo broskví.
3. Sacharidy
Pochutnávejte si na celozrnných produktech, které vyměníte za obiloviny rafinované. Dejte přednost celozrnnému pečivu a těstovinám. Připravte si ovesné vločky na různé způsoby. Jako přílohu využijte hnědou rýži. Ke svačině vám poslouží celozrnné cereálie s kousky ovoce nebo v řeckém jogurty s trochou javorového sirupu. Dejte však pozor, neboť větší množství sacharidů má vyšší energetickou hodnotu. Sledujte tedy velikost porcí.
4. Bílkoviny a mléčné produkty
Může se jednat o potraviny rostlinných i živočišných zdrojů. Mezi nízkoenergetické potraviny patří ty, které mají vyšší obsah bílkovin, ale nízký obsah tuků a kalorií. Do této skupiny patří luštěniny, rybí maso, libové drůbeží maso, nízkotučné nebo beztučné mléčné produkty nebo třeba vaječné bílky.
5. Tuky
Některé tuky mají vyšší energetickou hustotu, jiné jsou zdravější. Do těch zdravějších patří tuky, které obsahují ořechy a semínka nebo rostlinné oleje – olivový, lněný. Zdravé tuky poskytne také avokádo. Omezte používání nasycených a trans tuků, které se nacházejí třeba v másle.
6. Fermentované potraviny
Podporují zdraví střev. To má pozitivní vliv na imunitu a dobré trávení. Blahodárně působí na zdravou rovnováhu dobrých bakterií nacházejících se ve střevním traktu. Jaký to má všechno vliv na hubnutí? Dobré bakterie sídlící ve střevním traktu přispívají k lepšímu spalování tuků. Které produkty tedy zařadit do jídelníčku? Je jich celkem dost. Patří mezi ně jogurty, kefír, tempeh, miso, kimchi nebo třeba kysané zelí a další druhy kvašené zeleniny.
7. Vejce
Nabízejí proteiny, které jsou potřebné k hubnutí. Konzumujte vejce při snídani a podpoříte hubnutí. To potvrzuje i jedna studie.
8. Avokádo
Dodá tělu zdravé tuky a vlákninu a svou máslovou chutí obohatí každý pokrm. Jedna studie naznačuje, že každodenní konzumace avokáda může pomoci se ztrátou viscelární tukové tkáně.
I když do svého hubnoucího jídelníčku zařadíte výše jmenované potraviny, ale hubnout se vám nedaří, vytrvejte. Někdy bývá hubnutí obtížné a souvisí s genetikou a zdravotním stavem. Výše jmenované potraviny jsou zdravé a jejich konzumací si určitě neuškodíte.
Zdroje: