1. Citron
Citrony vás během léta nejen neskutečně osvěží, ale podporují také detoxikaci těla, napomáhají odstraňovat nebezpečné toxiny a zlepšují trávení. Jsou tedy skvělým pomocníkem při nadýmání. Citron mimo jiné obsahuje vitamin C, díky kterému posílíte imunitu, zdravý metabolismus a dodáte výživu své pokožce, protože díky vitaminu C se v dostatečné míře produkuje v našem těle kolagen. A ten potřebujeme nejen pro pleť bez vrásek, ale i pro zdravé klouby. Citronovou šťávu se doporučuje konzumovat každý den na lačný žaludek. Každé ráno si proto vymačkejte citron do vlažné vody a vypijte. Tímto jednoduchým návykem podpoříte trávení a zároveň i proces hubnutí.
2. Jablečný ocet
Jablečný ocet obsahuje enzymy a probiotika, která také podporují trávení. Navíc reguluje hladinu cukru v krvi a díky tomu dokážete eliminovat stavy, kdy vás honí mlsná a máte chuť na sladké. Jablečný ocet se doporučuje vypít před jídlem – smíchejte si 2 lžíce ve skleničce vody a vypijte. Stejně dobře ale funguje, i když ho přidáte do zálivky na zeleninový salát, který si dáte před hlavním jídlem. Stačí, když ho i takto naprosto chutným a zábavným způsobem propašujete do jídelníčku.
3. Zelený čaj
Zelený čaj vás dokáže nejen pěkně nakopnout a dodat vám energii do nového dne. Katechiny, vyskytující se v zeleném čaji, zrychlují metabolismus a pomáhají spalovat tuky. Zelený čaj se také podílí na zvýšení termogeneze, při které tělo spaluje kalorie na produkci tepla. A v neposlední řadě budete mít po vypití zeleného čaje menší chutě na sladké, což se při hubnutí opravdu hodí. Doporučuje se vypít šálek kvalitního zeleného čaje každý den během dopoledne.
4. Bílé maso
Kuřecí nebo krůtí maso se zdá jako vhodná alternativa pro ty, kteří chtějí zhubnout nějaké to kilo. Na rozdíl od červeného masa má nižší obsah tuku a vysoký podíl bílkovin. Navíc na trávení zdrojů netučných bílkovin naše tělo potřebuje více energie než na spalování sacharidů. Díky vysokému obsahu bílkovin nejen ochráníte a vybudujete svalovou hmotu, ale brzy dosáhnete pocitu sytosti. A o to v kalorickém deficitu jde. Nezapomeňte, že nic se nemá přehánět. Tedy ani u konzumace bílého masa nečekejte, že svaly narostou za týden. Jde o konstantní dlouhodobý proces, kdy se zaměříte na zdravý životní styl. U bílého masa více než u čehokoliv jiného se zaměřte na zdroj a kvalitu potravin.
5. Řecký jogurt
Řecký jogurt je skvělým zdrojem bílkovin a probiotik, která podporují trávení. Dokonce obsahuje dvakrát tolik bílkovin než klasický jogurt. Při hubnutí se vám bude hodit jako plnohodnotná snídaně nebo rychlá svačina. Doplnit ho můžete o ovoce, oříšky, vločky nebo protein. Připravit si s ním můžete ovocné smoothie, vločky namáčené přes noc nebo i zdravý dezert, který upečete dohromady s tvarohem, pudingovým práškem a ovocem. Vymýšlet se toho s ním dá opravdu hodně, tak se vyplatí ho mít vždy v ledničce.
6. Skořice
Skořici si můžete vychutnat i jinak než pouze na lívancích nebo palačinkách. Je totiž skvělým pomocníkem při hubnutí, pomáhá totiž regulovat hladinu cukru v krvi. To pro vás znamená menší výkyvy extrémního hladu a přejídání, energie se začne postupně uvolňovat, a vy se tak budete cítit delší dobu sytí. Skořice také pomáhá zrychlovat metabolismus a spalování tuků. Působí také protizánětlivě, proto ji využívejte nejen ve sladké podobě, skvěle se hodí do omáček nebo vývaru. Pokud se budete cítit nakřáplí nebo pouze unavení po tréninku, pořádná dávka skořice ve spojení s kurkumou je super nápad.
7. Syrovátka
Syrovátka je vlastně vedlejší produkt, který vzniká při výrobě sýrů a někdy ji prostě jen tak vyhazují. To by byla ale velká škoda. Syrovátka je plná bílkovin, napomáhá tedy udržovat pocit sytosti a je skvělým pomocníkem i při budování svalové hmoty. Díky dostatečnému příjmu bílkovin chráníte svalovou hmotu a při redukci se zaměříte na tuky. Syrovátku můžete konzumovat v podobě syrovátkového proteinu, který také pomáhá regenerovat po tréninku
Zdroje:
https://www.myprotein.cz/blog/strava/tuk-spalujici-potraviny-20-potravin-ktere-mohou-urychlit-hubnuti/
BRÁZDIL,
Jiří: Doplňky stravy a výživové složky pro sportovce, jejich význam a využití, 2012
KUNOVÁ, Václava: Zdravá výživa, Grada Publishing, a. s., 2004.
SLIMÁKOVÁ, Margit, et al: Zelené potraviny – mýty a fakta. Praktické lékárenství, 2016, 12.2: 66–70