Historie salátových okurek je stará více než 3 000 let. Tehdy se začaly pěstovat jako důležitá plodina v Jižní Asii, pravděpodobně v Indii. Starověcí Egypťané, Řekové a Římané používali okurky nejen jako potravu, ale i pro jejich skvělé léčivé vlastnosti. Římané například věřili, že okurky mají ochlazující účinky a používali je k léčbě horečky i jako kosmetický prostředek pro pěstěnou a hydratovanou pokožku. V Evropě se okurky začaly pěstovat v průběhu středověku. Zmiňují je různé středověké texty a kuchařské knihy. Okurky jsou plné antioxidantů, zejména ve slupce. Tyto sloučeniny pomáhají vašemu tělu zpracovávat a odstraňovat volné radikály, což snižuje riziko zdravotních stavů, jako je rakovina, srdeční choroby a cukrovka.

Zdroj: Youtube

Okurková dieta je stará 100 let

  1. Základní teorií této diety je, že člověk může sníst, kolik okurek jen chce, a přitom zůstat v kalorickém deficitu, protože okurky mají nízký obsah kalorií. Myšlenka okurkové diety pravděpodobně vznikla na počátku 20. století, kdy se začaly mezi ženami šířit recepty na různé krátkodobé dietní plány zaměřené na rychlé hubnutí. Okurková dieta je jednou z mnoha diet, které slibují extrémně rychlé výsledky díky nízkému obsahu kalorií. Jedna střední okurka totiž obsahuje jen kolem 45 kalorií! Princip spočívá v tom jíst po celý den okurky, a to kdykoliv pocítíte hlad. Jídelníček je omezen pouze na okurky a několik dalších druhů nízkokalorické zeleniny jako rajčata, špenát či celer anebo na potraviny bohaté na bílkoviny jako kuřecí maso, ryby nebo vejce, ale pouze v omezeném množství.

Až 7 kilo dole za týden

Za týden byste pak měli mít ploché bříško a o několik kilo méně. Mnoho lidí si okurky v létě ordinuje i jako levnou detoxikační kúru. I když má okurková dieta díky rychlým výsledkům mnoho fanoušků po celém světě, odborníci na výživu varují, že taková strava není vyvážená a dlouhodobé může vést k nedostatku důležitých živin. Nízký příjem kalorií může vést k pocitu hladu a únavy a rychlé hubnutí zase mívá dočasný efekt. Pokud se po dietě vrátíte k původním stravovacím návykům, může dojít k nelibému návratu kil. Odborníci proto doporučují držet tuto dietu spíše krátkodobě.

Jak může vypadat jídelníček v okurkové dietě?

Nejchutnější recepty z okurek

Okurky obsahují více než 96 % vody, takže jsou syté a výživné, ale nejsou kalorické. Jíst po celý den nakrájenou a posolenou okurku by byla dost nuda a brzy by vám takový způsob stravování nejspíš lezl krkem. Není to ani potřeba, protože okurková dieta povoluje různé úpravy včetně grilování, vaření nebo pečení této zeleniny. Můžete si z ní připravit i letní osvěžující nápoj. Jaké recepty stojí za vyzkoušení?

Okurkový detoxikační nápoj: Smíchejte vodu s okurkami, citronem, zázvorem a mátou. Nechte v lednici několik hodin, než budete pít.

Plněné okurky s tuňákem: Vydlabejte okurky a naplňte je směsí tuňáka, jogurtu, citronové šťávy a kopru.

Okurkové lodičky: Rozřízněte okurky na poloviny a vydlabejte střed. Naplňte směsí tvarohu, bylinek, česneku a soli.

Krémová okurková polévka: Smíchejte okurky, avokádo, jogurt, česnek, citronovou šťávu a trochu kopru v mixéru. Podávejte chlazené.

Jednoduchý okurkový salát: Nakrájejte okurky na tenké plátky, přidejte nasekanou cibuli, rajčata a zakápněte olivovým olejem a citronovou šťávou. Osolte a opepřete

Osvěžující smoothie: Smíchejte okurky s mátou, citronovou šťávou a ledem. Přidejte trochu medu nebo javorového sirupu podle chuti.

Jednoduchý okurkový salát: Nakrájejte okurky na tenké plátky, přidejte nasekanou cibuli, rajčata a zakápněte olivovým olejem a citronovou šťávou. Osolte a opepřete podle chuti.

S olivovým olejem a solí: Nakrájejte okurky na plátky, přidejte trochu olivového oleje, sůl a pepř. Můžete také přidat bylinky jako kopr nebo petrželku.

Zdroje:

https://www.healthline.com/nutrition/cucumber-diet

https://www.medicinenet.com/are_cucumbers_good_for_weight_loss/article.htm

https://www.researchgate.net/publication/344270982_Nutritional_Bioactive_Compounds_and_Health_Benefits_of_Fresh_and_Processed_Cucumber_Cucumis_Sativus_L