Jak zařadit bílkoviny do obědů při hubnutí
V každém jídle by měl být dostatek bílkovin, ať už jde o snídani, oběd či třeba svačinu. K tomu je důležité také vláknina, která se nachází hlavně v čerstvé zelenině a celozrnných potravinách. Díky této kombinaci vás jídlo zasytí a dodáte tělu všechny důležité živiny. Mezi kvalitní zdroje bílkovin patří drůbeží maso, ryby, vejce, luštěniny či mléčné výrobky. Ty lze různě kombinovat a vytvořit tak plnohodnotný oběd, který vám pomůže zhubnout.
Kuřecí salát s cizrnou a zeleninou
Salát je jednoduchý na přípravu, navíc není těžký na žaludek. Můžete do něj přitom dát různé suroviny, a tak zajistit přísun všech potřebných živin. Díky kombinaci bílkovin z kuřecího masa a cizrny zasytí na dlouho. Zelenina dodává vitamíny a minerály, které jsou důležité pro regeneraci a celkové zdraví organismu.
Suroviny
- 120 g kuřecích prsou,
- 100 g konzervované cizrny,
- zeleninu dle výběru (okurka, rajče, paprika),
- 2 lžíce olivového oleje,
- špetka soli a pepře,
- citronová šťáva.
Postup přípravy
- Kuřecí prsa nakrájejte na kousky a na lžíci oleje osmahněte na pánvi do zlatova.
- V míse je smíchejte s cizrnou a nakrájenou zeleninou.
- Vše stačí jen dochutit olivovým olejem, citronovou šťávou, solí a pepřem.
Losos s pečenou zeleninou a quinoou
Losos je skvělým zdrojem omega-3 mastných kyselin, které podporují zdraví srdce a mají protizánětlivé účinky. Quinoa je skvělou přílohou, obsahuje sacharidy s nízkým glykemickým indexem, díky čemuž nezpůsobuje výkyvy krevního cukru.
Suroviny
- 120 g lososa,
- 80 g quinoy,
- mix zeleniny (brokolice, cuketa, mrkev),
- 1 lžíce olivového oleje,
- sůl a pepř,
- bylinky dle chuti.
Postup přípravy
- Připravte si zeleninu podle chuti, nakrájejte ji na menší kousky.
- Potřete lehce olivovým olejem a pečte v troubě na 180 °C.
- Lososa osolte a opepřete, dejte ho péct do trouby k zelenině, na zhruba 20 minut.
- Quinou uvařte dle návodu na obalu. Jakmile je zelenina měkká a losos hotový, můžete servírovat.
Tvarohový dip s vejci a zeleninou
Pokud nemáte moc času na vaření nebo si chcete připravit lehčí oběd, nabízí se tvarohový dip. Jde o velmi jednoduché jídlo, které je ale nabité bílkovinami. Díky kombinaci se zeleninou dokáže dobře zasytit.
Suroviny
- 2 vařená vejce,
- mix zeleniny (mrkev, paprika, řapíkatý celer),
- sůl,
- bylinky dle chuti (pažitka, petržel).
Postup přípravy
- Tvaroh smíchejte s bylinkami a trochou soli dle chuti.
- Uvařená vejce nakrájejte na čtvrtky.
- Zeleninu nakrájejte na špalíčky či menší kousky, na které se vám bude dobře nabírat dip.
- Poté můžete podávat.
- Pokud potřebujete výživnější oběd, můžete zvolit přílohu jako je quinoa, pečené brambory či celozrnný chléb.
- I rychlá a jednoduchá jídla mohou být výživná a chutná. Dostatek bílkovin je důležitý pro zdravé hubnutí.
Zdroje:
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC7539343/
https://www.webmd.com/food-recipes/ss/slideshow-protein-lunch