Jak zařadit bílkoviny do obědů při hubnutí

V každém jídle by měl být dostatek bílkovin, ať už jde o snídani, oběd či třeba svačinu. K tomu je důležité také vláknina, která se nachází hlavně v čerstvé zelenině a celozrnných potravinách. Díky této kombinaci vás jídlo zasytí a dodáte tělu všechny důležité živiny. Mezi kvalitní zdroje bílkovin patří drůbeží maso, ryby, vejce, luštěniny či mléčné výrobky. Ty lze různě kombinovat a vytvořit tak plnohodnotný oběd, který vám pomůže zhubnout.

Zdroj: Youtube

Kuřecí salát s cizrnou a zeleninou

Salát je jednoduchý na přípravu, navíc není těžký na žaludek. Můžete do něj přitom dát různé suroviny, a tak zajistit přísun všech potřebných živin. Díky kombinaci bílkovin z kuřecího masa a cizrny zasytí na dlouho. Zelenina dodává vitamíny a minerály, které jsou důležité pro regeneraci a celkové zdraví organismu.

Suroviny

  • 120 g kuřecích prsou,
  • 100 g konzervované cizrny,
  • zeleninu dle výběru (okurka, rajče, paprika),
  • 2 lžíce olivového oleje,
  • špetka soli a pepře,
  • citronová šťáva.

Postup přípravy

  1. Kuřecí prsa nakrájejte na kousky a na lžíci oleje osmahněte na pánvi do zlatova.
  2. V míse je smíchejte s cizrnou a nakrájenou zeleninou.
  3. Vše stačí jen dochutit olivovým olejem, citronovou šťávou, solí a pepřem.

Losos s pečenou zeleninou a quinoou

Losos je skvělým zdrojem omega-3 mastných kyselin, které podporují zdraví srdce a mají protizánětlivé účinky. Quinoa je skvělou přílohou, obsahuje sacharidy s nízkým glykemickým indexem, díky čemuž nezpůsobuje výkyvy krevního cukru.

Suroviny

  • 120 g lososa,
  • 80 g quinoy,
  • mix zeleniny (brokolice, cuketa, mrkev),
  • 1 lžíce olivového oleje,
  • sůl a pepř,
  • bylinky dle chuti.

Postup přípravy

  1. Připravte si zeleninu podle chuti, nakrájejte ji na menší kousky.
  2. Potřete lehce olivovým olejem a pečte v troubě na 180 °C.
  3. Lososa osolte a opepřete, dejte ho péct do trouby k zelenině, na zhruba 20 minut.
  4. Quinou uvařte dle návodu na obalu. Jakmile je zelenina měkká a losos hotový, můžete servírovat.

Tvarohový dip s vejci a zeleninou

Pokud nemáte moc času na vaření nebo si chcete připravit lehčí oběd, nabízí se tvarohový dip. Jde o velmi jednoduché jídlo, které je ale nabité bílkovinami. Díky kombinaci se zeleninou dokáže dobře zasytit.

Suroviny

  • 2 vařená vejce,
  • mix zeleniny (mrkev, paprika, řapíkatý celer),
  • sůl,
  • bylinky dle chuti (pažitka, petržel).

Postup přípravy

  1. Tvaroh smíchejte s bylinkami a trochou soli dle chuti.
  2. Uvařená vejce nakrájejte na čtvrtky.
  3. Zeleninu nakrájejte na špalíčky či menší kousky, na které se vám bude dobře nabírat dip.
  4. Poté můžete podávat.
  5. Pokud potřebujete výživnější oběd, můžete zvolit přílohu jako je quinoa, pečené brambory či celozrnný chléb.
  6. I rychlá a jednoduchá jídla mohou být výživná a chutná. Dostatek bílkovin je důležitý pro zdravé hubnutí.

Zdroje:

https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC7539343/

https://www.webmd.com/food-recipes/ss/slideshow-protein-lunch