Vyvarujte se stresu

Stres zvyšuje hladinu hormonu kortizolu. Ten stimuluje játra, aby do krevního oběhu uvolnila více glukózy. Pravděpodobně pro činnost mozku. Kortizol zároveň brání vstřebávání a využívání glukózy svaly a tukovými tkáněmi. Výsledkem může být nadměrné ukládání glukózy do viscerálního tuku.

Zdroj: Youtube

Vyřaďte nebo omezte alkohol

Oxidace alkoholu, který játra odbourávají ve formě etanolu, zpomaluje oxidaci tuků. Zkrátka jakmile vypijete alkohol, játra ho hned začnou odbourávat a ostatní procesy, které mají na starosti, musí počkat. Kromě toho alkohol obsahuje pouze prázdné kalorie bez jakýchkoli pro tělo důležitých živin. Jeho konzumace také často vede k přejídání se nezdravými potravinami a má velmi negativní vliv na náš spánek.

Dejte vale nápojům s přidaným cukrem

Jestliže jste to ještě neudělali, zkuste to. Pokud pijete pouze slazené nápoje, ať už je to čaj, káva, limonády, minerálky, šťávy, smoothie nebo džusy, je velmi pravděpodobné, že váhový úbytek zaznamenáte poměrně rychle.

Sacharidy? Ano, ale ty správné a ne večer

Většina sacharidů se v těle rozkládá na glukózu, z níž si buňky vytvářejí energii. Přebytečná glukóza se následně přesouvá do jater a svalů anebo do tkání, kde se ukládá ve formě tuku. O tom, kam se glukóza v těle skutečně uloží, částečně rozhoduje hormon inzulin.Potraviny bohaté na cukr a také zpracované sacharidy (např. kukuřičné lupínky, klasické snídaňové cereálie, sladkosti) vyvolávají rychlou inzulinovou odezvu – hladina cukru v krvi stoupá rychle. Pocítíte sice příval energie, ale také její následný rychlý pokles. Proto je dobré se těchto potravin vyvarovat. Oproti tomu méně zpracované sacharidy s vyšším obsahem vlákniny nárůst glykemie omezují. Příkladem může být celý pomeranč, který ve srovnání s pomerančovým freshem obsahuje i vlákninu (fruktóza obsažená v ovoci také způsobuje nárůst glykemie). Zaměřte se tedy na vlákninu a zařaďte jí více, než je doporučených 50 g denně.

Nejezte ‚hladové‘ potraviny

Také jste si všimli, že po některých potravinách máte velmi brzy hlad? Jsou to ty s vysokým glykemickým indexem. Tento ukazatel, který najdete v kalorických tabulkách nebo nejrůznějších aplikacích, říká, za jak dlouho se vám po konkrétním jídle s obsahem sacharidů zvedne hladina glukózy v krvi neboli glykemie. Platí při tom, že čím rychlejší tento proces je, tím vyšší má potravina glykemický index a tím dřív po ní budeme mít zase hlad. Řešením je jíst potraviny se středním a nízkým glykemickým indexem, které prodlužují sytost, a také je vhodně kombinovat. Hodnotu GI snižuje obsah tuků a bílkovin, a to tak, že zpomalují vyprazdňování žaludku a tím i vstřebávání cukru ze snězeného jídla. Nebojte se tedy kombinovat sacharidy s bílkovinami a tuky. Pečivo lehce namazané máslem s plátky sýra nebo šunky vás zasytí lépe než samotné. Na hodnotu GI má vliv i tepelná úprava potraviny. Čím více je jídlo tepelně upravené, tím vyšší GI má.

Zbavte se závislosti

Jestliže víte alespoň o dvou svých ‚závislostech‘ (může to být každodenní sklenka vína, kouření, pití colových nápojů nebo dezert k odpolední kávě), nesnažte se jich zbavit najednou. S největší pravděpodobností se vám to nepodaří. Začněte s tou, jejíž zvládnutí bude pro vás nejsnadnější. Tu další si přidejte, až si budete jistí pozitivním výsledkem. A dejte si pozor, abyste jednu závislost nevyměnili za druhou. Například každodenní sklenku vína za tabulku čokolády.

Dejte prostor autofagii

Autofagie nebo také buněčná recyklace je stav, kdy buňka přestane tvořit nové proteiny a místo toho začne ty staré rozkládat a recyklovat. Recyklát následně využije ke stavbě nebo opravě nové buňky, případně ho vyhodí. Někteří odborníci přirovnávají autofagii k nejlevnějšímu a nejdostupnějšímu anti-agingu. Není jasné, jestli díky ní zhubnete, ale pokud vydržíte lačnit 12–14 hodin (pauza mezi večeří a snídaní), pravděpodobně to vašemu tělu prospěje. Měli byste pociťovat více energie a možná vám splaskne bříško.

Zdroje: studie