Při odbourávání břišního tuku hraje významnou roli strava. Pravidlo říká, že k účinnému hubnutí přispívá ze 75 % strava a z 25 % cvičení. Ne každý však zná ideální potraviny, které by měl jíst, aby správně shodil břišní tuk. Proto hledáme na internetu potraviny, které nám pomohou k plochému břichu. A která potravina je nakonec ta vítězná?

Ano, je tvaroh, který je hlavní složkou nízkokalorických diet a je oblíbený mezi těmi, kdo se snaží zhubnout. Má vysoký obsah bílkovin, zvyšuje pocit sytosti, aniž by zvyšoval množství kalorií, což vám umožní jíst bez obav o váhu, uvádí pozitiva konzumace tvarohu web Healthyfime.

Samozřejmě, že se nejedná o magii, po které rázem zhubnete. Ale pokud nechcete v honbě za štíhlou postavou hladovět, čímž si akorát rozhodíte metabolismus, tvaroh je ideální volba jak k snídaně, svačině nebo večeři.

Proč jíst tvaroh?

Tvaroh se připravuje vařením a srážením mléka za přítomnosti kyselých látek, jako je ocet nebo vápno. Mléko se při varu zformuje do hrudek tvarohu, které se pak slisují a vytvoří velký kus tvarohu.

Jako mléčný výrobek je tvaroh považován za kompletní zdroj vysoce kvalitních bílkovin. To proto, že obsahuje všech devět esenciálních aminokyselin, které si tělo nedokáže vytvořit samo.

Je také vynikajícím zdrojem selenu, minerálu, který pomáhá tělu vytvářet jedinečné bílkoviny zvané antioxidační enzymy. Tyto enzymy pomáhají chránit buňky před poškozením způsobeným volnými radikály (nestabilními molekulami). Některé studie také naznačují, že selen může pomoci odvrátit některé typy rakoviny a chránit tělo před toxickými účinky těžkých kovů.

Díky obsahu vitaminu B12 je důležitý pomáhá k udržení zdravého nervového systému a funguje jako prevence proti anémii, kterou často trpí starší lidé. Pro ně je vhodný i kvůli obsahu vápníku, protože věkem dochází k úbytku kostní hmoty a vzniká riziko zlomenin.

A díky zmíněnému vysokému obsahu bílkovin je spojovaný s hubnutím a prevencí obezity a s ní souvisejících onemocnění. Částečně je to proto, že bílkoviny více zasytí a mají vyšší termický efekt než sacharidy a tuky, což znamená, že tělo spálí více kalorií při jejich trávení.

Jeden výzkum z roku 2016 zjistil, že zvýšený příjem mléčných výrobků – v kombinaci se stravou se sníženým obsahem kalorií – může vést k výraznému úbytku hmotnosti a tuku bez ztráty svalové hmoty. Předpokládá se, že tyto účinky jsou způsobeny obsahem bílkovin a vápníku.

Tvaroh na několik způsobů

Tvaroh se dá jíst naslano i nasladko. Vyzkoušejte naše tipy, jak tuhle potraviny zařadit do jídelníčku.

Tvaroh k snídani: Zdravá miska

  • tvaroh polotučný 100 g
  • ovesné vločky 25 g
  • chia semínka 5 g
  • vlašské ořechy mleté 5 g
  • švestky sušené 10 g
  • hroznové víno 30 g
  • mandlové máslo 1 lžička

Smíchejte ovesné vločky, chia semínka, domácí vlašské ořechy, trocha ovoce, ořechové máslo a absolutní spokojenost pro naše střeva.

Tvaroh s pudinkem ke svačině

  • 1 balení vanilkového pudinkového prášku
  • 30g třtinového cukru
  • 500ml mléka·
  • 250g polotučného tvarohu

Pudink uvařte v mléce s cukrem podle návodu, poté do něj vmíchejte vaničku tvarohu a rozdělte do tří porcí. Nechte odležet, aby pudink zatuhnul a podávejte samotné nebo s oblíbeným ovocem.

Tvaroh k večeři : Pomazánka za pár korun

  • 2 stroužky česnek
  • umletý pepř
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 250 g netučného tvarohu
  • 1 lžička mleté sladké papriky
  • Sůl podle chuti

Ušleháme půl smetany ke šlehání, přišleháme 1 tvaroh. Ochutíme 2 stroužky prolisovaného česneku, lžičkou sladké papriky, půl lžičkou soli, pepřem podle chuti. Tvarohovou pomazánku mažeme na kolečka rohlíků nebo na tmavý chleba a podáváme ihned. Je možné pomazánku podávat v misce a pečivo k tomu. Levnou tvarohovou pomazánku není dobré nechávat dlouho namazanou na pečivu, ztratí svou nadýchanost.

Zdroj: Healthifyme, Studie, Výzkum