Dýně patří do čeledi tykvovitých a je jedním ze stovek druhů rostlin, které se běžněji nazývají tykve, mezi její příbuzné patří například meloun, okurka nebo cuketa.
Dýně jsou vysoce výživné, obsahují rostlinné bílkoviny, sacharidy, karotenoidy, vitaminy a minerály. Svojí neutrální chutí se hodí do mnoha sladkých i slaných receptů a kromě toho na vašem talíři dýně vynikne svojí výraznou barvou.
Je dýně ovoce, nebo zelenina?
Technicky vzato je dýně ovoce, protože pochází ze semenné části kvetoucí rostliny, ale mnoho lidí ji kvůli její pikantnější chuti považuje za zeleninu. Můžete jíst jak její vydatnou dužinu, tak semínka, která chutnají skvěle hlavně po opražení. Dýně se v kuchyni často kombinuje s kořením, jako je muškátový oříšek, zázvor, kurkuma a skořice. V podzimních měsících jsou dýně snadno dostupné v obchodech a na farmách, během celého roku ji pak můžete sehnat jako konzervované pyré.
Vláknina a beta-karoteny
Dýně jsou fantastickým zdrojem vlákniny, která nás jednak dobře zasytí, jednak pročistí střeva a působí proti zácpě – spousta vlákniny se ukrývá ve slupce, proto dýni neloupejte. Slupka při pečení v troubě krásně změkne. Výrazná oranžová barva zralé dýně ukazuje, že je plná beta-karotenu, silného antioxidantu, který chrání tělo před volnými radikály způsobujícími drobná poškození buněk.
Dýně se doporučuje jíst jako součást zdravé stravy, která pomáhá snížit riziko srdečních onemocnění. Poskytuje dostatek živin, které chrání srdce, jako jsou vitaminy A, B1, B6 a C, měď, vláknina, folát a mangan. Dýně poskytuje také vápník, draslík a hořčík, které vám mohou pomoci udržet pravidelný tep a nízký krevní tlak.
Dýňová semínka jsou pak výborným zdrojem vitaminů B a E a obsahují kvalitní bílkoviny. V lidovém léčitelství se dýňová semínka používala od nepaměti, třeba na problémy s ledvinovými kameny, osteoporózou, artritidou či prostatou. Dýňová semínka jsou také rostlinným zdrojem většího množství zinku a železa.
Jak dýňová dieta pomáhá při hubnutí?
Jeden šálek syrové dýně má jen 30 kalorií a vysoký obsah vlákniny, což z ní dělá ideální potravinu při shazování kil. Vláknina pomáhá pocitu nasycení, snižuje chuť k jídlu, povzbuzuje pravidelné vyprazdňování, snižuje hladinu krevního cukru a cholesterolu a zlepšuje vstřebávání minerálů ve střevě – to všechno je důležité při regulaci hmotnosti.
Dieta s kořenovou zeleninou a dýní je pak dočasná dieta, která se doporučuje lidem trpícím zažívacími problémy, jako je zácpa, gastritida, syndrom dráždivého tračníku (IBS), zánětlivé onemocnění střev (IBD) a průjem. Tuto dietu se doporučuje držet alespoň 5 až 10 dní.
V jaké podobě dýni konzumovat? Asi každý zná oblíbenou prohřívací podzimní pochoutku, dýňovou polévku. Připravit ji můžete z jedné větší dýně a provařit buď s kokosovým mlékem nebo zeleninovým vývarem a trochou smetany. Dýně se také hodí do smoothie v kombinaci s dalším ovocem, stačí jen rozmixovat dužinu (bez semínek), přidat jogurt a dochutit medem. Nastrouhanou ji můžete použít místo mouky jako zdravější a dietnější zahušťovadlo polévek a dušených pokrmů. A dýňové pyré zase chutná skvěle v ovesné kaši, například místo kaloričtějšího arašídového másla.
Zdroje: