Cukety a okurky vedle sebe

Položíte-li je vedle sebe, někdy je těžké rozeznat, která je která. Oba druhy zeleniny mají přirozeně zelenou slupku, dlouhý a válcovitý tvar a jejich dužina je světlé barvy s obsahem semen. S chutí je to však již jiné. Okurky se konzumují čerstvé, zatímco cukety jsou většinou určené k tepelné úpravě. Okurky poskytují svěžejší chuť a jsou šťavnatější a to díky vyššímu obsahu vody. Cukety obsahují vitamíny B a C, draslík, železo, bílkoviny a vlákninu. Oba druhy zeleniny pak menší obsah vápníku.

Okurky a zdraví

Půl šálku okurky obsahuje asi 8 kalorií. Okurky nabízejí menší množství vitamínů A a C a fytonutrienty (rostlinné chemikálie). Jedná se především o lignany, které eliminují osteoporózu nebo srdeční choroby. Okurka je tvořena z 95 % vody. Díky tomu dodá tělu potřebnou hydrataci. Navíc poskytuje bílkoviny, vlákninu a některé minerály – hořčík, draslík či mangan. Vítaný je také obsah antioxidantů, které bojují proti volným radikálům poškozujícím buňky. Škodlivé volné radikály mohou být také příčinou celé řady onemocnění.

Cukety a zdraví

Cukety jsou vhodné při redukční dietě. 100 g cukety poskytuje jen 17 kalorií. Neobsahují cholesterol ani nasycené tuky.

Jejich konzumací podpoříte zdraví trávicí soustavy a látkové výměny. Mají blahodárný vliv na sliznici a střeva, aktivují činnost ledvin. Velmi cenný je i obsah karotenu, který podporuje vyplavování nadbytečného množství soli z těla.

Antioxidanty, mezi něž patří karoteny, lutein a zeaxantin, podporují likvidaci nebezpečných volných radikálů v těle. Ty mají za následek některé chorobné procesy, které se objevují v těle.

Vitamíny skupiny B především riboflavin, thiamin a pyridoxin jsou potřebné pro správné fungování našeho metabolismu. Buněčné dělení podporují foláty. Cukety poskytují také malé množství bílkovin, které jsou nejen stavebními prvky, ale také mají celou řadu dalších funkcí – stavební, obranné či regulační.

Další důležitou složkou obsaženou v cuketě je pektin. Jedná se o rozpustnou vlákninu, která se navazuje na cholesterol nacházející se v trávicí soustavě a vyloučí jej z těla. Tím eliminuje jeho ukládání do krve. Velké množství škodlivého cholesterolu je příčinou tvorby plaku v žilách a tepnách. Ten může být příčinou srdečních chorob. Vláknina hraje důležitou roli i při zdraví srdce. Upravuje vhodnou hladinu krevního tlaku. Normální srdeční rytmus podpoří elektrolyty mezi něž patří draslík a hořčík v cuketě obsažené.

Oba druhy zeleniny zařadíte do jídelníčku celkem snadno a vzhledem k tomu, že jsou v obchodech dostupné celoročně, můžete si je dopřávat pravidelně několikrát týdně.

Zdroje:

Cuketa, WebMD, Realsimple,
https://www.lybrate.com/topic/zuchini-vs-cucumber-do-you-think-you-know-the-difference/638b6a0d472b669d16a6fe0725d7fb02