1. Rajčata
Rajčata patří mezi potraviny, které do lednice zkrátka nepatří. Chladné prostředí narušuje jejich strukturu a vede k tomu, že ztrácejí svou chuť a šťavnatost. Nejlepší je uchovávat rajčata při pokojové teplotě, ideálně na kuchyňské lince nebo ve spíži.
2. Brambory
Brambory by měly být nejlépe skladovány v papírovém sáčku v pokojové teplotě, nikoliv v lednici. Nízká teplota totiž může způsobit, že brambory navlhnou a začnou hnít nebo budou příliš sladké.
3. Cibule
Cibule v lednici navlhne a začne mnohem dříve plesnivět. Proto ji skladujte nejlépe na tmavém a suchém místě. Zároveň také cibuli chraňte před bramborami! Jinak se suroviny začnou navzájem ovlivňovat a hnít.
4. Nezralé avokádo
Avokáda zrají mnohem rychleji, pokud jsou skladována v pokojové teplotě. Pokud jsou však zralá, do lednice je dát můžete, pozor však, abyste je zpracovali co nejdříve.
5. Jablka
Jablka také do lednice nemusíte dávat, vydrží křupavá a čerstvá klidně dva týdny, pokud budou v pokojové teplotě. Pokud však chcete, aby vydržela ještě déle, do lednice je klidně šoupněte.
6. Chléb
Chléb v lednici rychleji vysychá a ztrácí svou měkkost. Pokud potřebujete chléb uchovat déle, je lepší ho zamrazit než skladovat v lednici. Při běžném používání je ideální uchovávat chléb v chlebníku nebo papírovém sáčku při pokojové teplotě.
7. Med
Med v lednici krystalizuje a ztrácí svou tekutou konzistenci. Med je přírodní konzervant a při správném skladování na suchém a tmavém místě může vydržet velmi dlouho. Stačí ho uchovávat při pokojové teplotě v uzavřené nádobě.
8. Banány
Banány v lednici rychle zčernají a ztrácejí svou chuť. Chladné prostředí narušuje jejich přirozený proces zrání. Nejlepší je skladovat banány při pokojové teplotě, ideálně zavěšené na stojanu nebo v míse na ovoce.
9. Káva
Mletá káva i kávová zrna by neměla být skladována v lednici, protože vlhkost může ovlivnit jejich chuť a aroma. Nejlepší je uchovávat kávu na suchém, tmavém a chladném místě, ideálně ve vzduchotěsné nádobě.
10. Oleje
Rostlinné oleje, jako je olivový nebo slunečnicový, by neměly být skladovány v lednici, protože chlad může způsobit jejich ztuhnutí a zakalení. Oleje nejlépe uchovávejte na suchém a tmavém místě při pokojové teplotě.
11. Česnek
Česnek by měl být skladován podobně jako cibule. V lednici rychle ztrácí svou chuť a může začít klíčit. Uchovávejte česnek na suchém a tmavém místě, ideálně ve spíži, kde vydrží několik týdnů až měsíců.
12. Pálivé omáčky
Pokud to etiketa na omáčce vyloženě nedoporučuje, pálivé omáčky klidně nechávejte ve spíži. Udrží si tak svou bohatou a pálivou chuť.
Zdroje: https://www.delish.com/kitchen-tools/kitchen-secrets/g22778460/food-not-stored-in-fridge/ https://www.kitchenaid.com/pinch-of-help/major-appliances/foods-that-should-not-be-refrigerated.html