Většinu dne trávíme vsedě, doba je zkrátka taková. Věnovali jste někdy pozornost tomu, jak sedíte? Teď nemáme na mysli ergonomickou úpravu pracovního prostředí nebo výběr vhodné ergonomické židle. Ani ty vás totiž od pohodlného sedu a jeho destruktivních následků nemohou uchránit, pokud sedíte špatně.

Lidskou přirozeností je se na židli zhroutit, zkroutit do ‚pohodlné‘ pozice, myšlenky jdou zpravidla k tomu, co se děje na obrazovce, na silnici nebo v naší mysli. Na tělo přitom úplně zapomeneme. Po několika hodinách takového ‚pohodlného‘ sedu nás bolí bedra, v kříži, za krkem, mezi lopatkami… Dostavit se mohou ale i bolesti hlavy, špatná nálada, únava a podrážděnost. Můžeme také dělat více chyb, protože se zhoršuje funkce mozku.

To vše je výsledkem pasivního sedu, který deformuje nejen naši páteř, ale utlačuje i všechny orgány včetně bránice, takže tělo není ani dostatečně zásobeno kyslíkem. „Celé naše tělo je propojené v jeden celek, proto není jedno, jak přes den sedíte. Při dlouhodobém pasivním sezení se záda ohýbají, tuhnou, vzniká tlak v zádech, kříži, za krkem. Ne ustálý dlouhotrvající tlak se propisuje do našeho těla, jeho jednotlivých částí a je základem chronických bolestí,“ varuje funkční podolog, zakladatel Ideal Move a jogín Tomáš Ďurán, který se problematice sezení dlouhodobě věnuje.

„Největším problémem je, že všechny sedačky a židle jsou příliš měkké, což je pohodlné, ale nikoli funkční. Páteř se v měkké židli hroutí, protože sedací kosti se nemohou správně opřít,“ vysvětluje odborník. Právě přílišná měkkost je podle Ďurána hlavní nevýhodou drahých ergonomických židlí.

„Ty poskytují pohodlí, ale ne zdraví,“ varuje. V případě školních lavic a jiných židlí ze dřeva je zase problémem přílišná tvrdost, kdy se sedací kosti zhoupnou a záda opět vyhrbí. Pro účely funkčně správného a zdravého sedu vyvinul Ďuráň speciální podsedák, jehož tvrdost vytváří optimální podmínky pro funkční sed. „Tvrdost povrchu by měla být taková, aby se sedací kosti opřely do podložky, abychom se nehroutili,“ říká. Jakmile je první podmínka splněná, je třeba ohlídat ještě další parametry – výšku, sklon, šířku a dostatečnou hloubku sedáku (viz foto).

Funkční sed

Díky funkčnímu sedu docílíme narovnané a zároveň uvolněné páteře, což nám dovolí sedět dlouho a zároveň uvolněně. Tělo nebude unavené a vyhnete se bolestem. „Funkční sed umožní, že naše tělo se nastaví vzpřímeně, a i když se uvolní, tak nepropadne do něčeho měkkého, zastaví se o podsedák a páteř se udrží vzpřímená bez našeho úsilí. Pozice je stabilní, silná a vytrvalá,“ vyjmenovává hlavní benefity funkčního sedu Ďurán. Funkční sed vlastně cvičí zdravé postavení páteře, čímž dochází ke kompenzaci svalových dysbalancí a jiných problémů.

Sedět takto můžete i hodiny, ale pozor, jak Ďurán varuje, ani funkční sed není všespásný. „Jakýkoli sed, tedy i ten funkční, je třeba prokládat pauzami, kdy změníme pozici, protáhneme se, ideálně se projdeme,“ radí Ďurán. Dobrým způsobem, jak se neztratit v práci, která jak všichni víme, není nikdy hotová, je nastavit si na telefonu upomínku, která nás jednou za hodinu zvedne ze židle. Pauzu můžete využít k všímavé praxi mindfulness, kdy se zvědomíte v těle jednodouchou otázkou: „Jak mi je v těle a co právě teď potřebuji?“ Pak se můžete dle odpovědi, kterou od těla obdržíte, dojít napít, otevřít okno, odskočit si nebo zavolat přítelkyni.

5 pravidel pro funkční sed

Videoinstruktáž Jak sedět, aby záda nebolela najdete v členské sekci videoportálu Kondice.cz. Funkční podolog Tomáš Ďurán

vám v ní zopakuje zásady správného sedu a prozradí triky, díky kterým poznáte, zda sedíte správně.

1/ Tvrdost sedáku

Ani moc měkký, ani moc tvrdý.

2/ Sklon sedáku

Měl by být mírně dopředu (ne dozadu, jak bývá u školních židlí!).

3/ Šířka sedáku

Sedák by měl být užší než boky, aby přes něj boky volně přetékaly.

4/ Výška sedáku

Úhel v kolenou a kyčlích by měl být víc jak 90 stupňů.

5/ Dostatečná hloubka sedáku

Hýždě volně přetékají přes sedák.

Poslechněte si také podcast s Tomášem Ďuránem o tom, jak souvisí naše chodidla, obuv a způsob, jakým tělo každodenně používáme, s naším celkovým zdravím.

Zdroj:

magazín Kondice