RÁNO PO PROBUZENÍ

Pozdrav slunci dokáže po ránu rozproudit energii v těle a připravit nás na nový den. Ne vždy ale máme energii na jeho klasickou verzi. Zvlášť po ránu, když jsme ještě rozespalí, může být pro mnoho z nás klasický pozdrav slunci náročný. Protože jóga by měla především odrážet aktuální potřeby těla, učí lektorka jógy Veronika Kmochová kromě klasického pozdravu slunci také jeho jednodušší variantu – pozdrav slunci v kleku.

„Tato varianta je – tak jako všechny ostatní pozdravy – založena na předozadním protažení, ale její provedení je snazší. Její účinky jsou však stejně blahodárné. Probudí tělo, procvičí páteř, rozproudí krev a dodá energii do nového dne. A zvládne ji každý,“ říká Kmochová. Pozdrav slunci v kleku doporučuje zařazovat hned po probuzení, kdy jsou záda, svaly a šlachy ještě ztuhlé. Je to totiž jemný a laskavý způsob, jak je rozhýbat.

POZDRAV SLUNCI

Počet opakování zvolte dle nálady 5–10 kol. Praktikovat můžete klidně na koberečku před postelí. Oproti klasickému pozdravu slunci je tato verze jemnější a naučíte se díky ní lépe vnímat svůj nádech a výdech. Začíná se a končí vkleče na kolenou.

Výchozí pozicí je klek. Kolena jsou na šíři boků, ruce podél těla. S nádechem vzpažte ruce, se pněte dlaně nad hlavou. S výdechem spojené ruce stáhněte před centrum životní síly, před srdce. S nádechem vzpažte ruce, můžete se zaklonit (pozor, pokud máte problémy se zády, stále musíte mít kontrolu nad pohybem a svým tělem). S výdechem sedněte na paty, protáhněte se v pozici dítěte. S nádechem se zvedejte na všechny čtyři do pozice vyhrbené kočky. S výdechech přejděte do pozice střechy. Odtlačujte se od dlaní, hlava je schovaná mezi rameny, vtáhněte bříško, trup vytahujte vzhůru. S nádechem se vraťte do pozice vyhrbené kočky. S výdechem sedněte na paty, protáhněte se v pozici dítěte. S nádechem vzpažte ruce, můžete se zaklonit. S výdechem spojené ruce stáhněte před centrum životní síly, před srdce.

V PRŮBĚHU DNE

V průběhu dne jsme většinu času pozorností u práce a každodenních povinností. V hlavě. Hlavou se nám honí tisíc a jedna myšlenka, jsme v jednom kole. Naše pozornost skáče z jednoho úkolu na druhý. Snažíme se všechno stihnout a zapomínáme přitom na tělo. V důsledku stresu a napětí často dýcháme mělce, za počítačem se choulíme do klubíčka – přesouváme pozornost z těla do hlavy. Tím přetěžujeme některé svalové skupiny, zatímco jiné se zkracují. „Mnoho z nás nemá v prostředí home office ani ideální podmínky na práci – ergonomie nastavení počítače a sezení není ideální,“ říká Veronika Kmochová.

SPOJTE SE S DECHEM

Během dne je proto zásadní dělat si vědomě a plánovaně pauzy na protažení, kdy se znovu spojíte s dechem a tělem. Můžete si položit otázku: Jak se cítím v těle? Vhodné je také otevřít okno a nadýchat se čerstvého vzduchu. Zpočátku pro vás mohou být tyto vynucené zastávky v průběhu dne zatěžující a otravné. Časem je ale přivítáte jako skvělé pomocníky pro osvěžení mysli a těla. Pauzy během dne dokážou zlepšit pozornost a produktivitu v práci. Z následujících ásan si vyberte jednu, dvě nebo všechny a zkuste je zařadit do svého pracovního dne. Uvidíte, že vám vaše záda poděkují.

Zdroj:

magazín Kondice