Stačí jednoduché cviky, správné držení těla při chůzi i sezení, pravidelné protahování a bolesti jsou pryč. Většina z nás sedí při činnostech během dne nevhodným způsobem a mnohdy si nevědomě právě tímto sezením nejvíce deformujeme celé tělo. Spoustu času v současné době přes den prosedíme, ať už v práci, v autě, nebo doma, a naše tělo pomalu, ale jistě tuhne. A jelikož je v našem těle vše propojené, mohou vznikat bolesti, často i na více místech těla. Kyčle jsou v důsledku dlouhého sezení ohnuté a napnuté a kvůli tomu dochází k jejich slábnutí. Aby tělo dysbalance kompenzovalo, zapojuje jiné svaly, zejména zádové. Tím často dochází k celkovému přetížení, které se projevuje bolestmi kyčlí a páteře.


Pravidelně se protahujte


Pokud trpíte bolestmi v oblasti beder, kyčelních nebo kolenních kloubů, je důležité se pravidelně protahovat. Tak získá vaše tělo zpět svou flexibilitu. Protahování byste měli zařadit co nejčastěji, a to zejména pokud vykonáváte sedavé zaměstnání, jste dlouhou dobu v jedné pozici nebo často trpíte na bolesti zad.


A jak na to, se dozvíte od fyzio-fitness trenérky a lektorky zdravého pohybu Lucie Ternové v tomto videu. Cvičení je zaměřené na stabilitu kyčelních kloubů a sílu hýžďových svalů kolem kyčlí. Díky tomu získáte oporu pro střed těla a jeho správné držení, zároveň vás kyčle nebudou bolet. Na začátku cvičení se zahřejete poklusem na místě. Pak provedete několik posilovacích a protahovacích cviků, na závěr se uvolníte a protáhnete přední stranu stehen.

Zdroj: Lucie Ternová