Gymnastický míč je skvělá multifunkční cvičební pomůcka, která nám zpříjemní nejen volný čas, ale třeba i dobu strávenou v kanceláři. Při výběru míče bychom měli dbát na jeho velikost. Správnou velikost míče určíme tak, že když se na něj vzpřímeně posadíme, naše chodidla jsou na zemi a kyčle a kolena by měly svírat pravý úhel.

Výhodou míče je to, že jej lze použít doma, v posilovně, k relaxaci, zábavě, ale také při sezení. Jen je potřeba dbát na dobu, kterou na něm sedíme. Ideálně 10–20 minut, pak bychom měli míč vyměnit za pevnou sedací plochu.


Cvičení na míči je zábava

Pokud zařadíme cvičení na balonu mezi své pravidelné aktivity, zlepšíme si stabilitu, rovnováhu, koordinaci pohybu, a dokonce i kondici. I v případě lehkého cvičení na míči aktivujeme svaly celého těla. Můžeme s ním posilovat i problematické partie, jako je břicho, hýždě, stehna, protahovat zkrácené svaly a uvolňovat ztuhlé části těla. Míč nám může pomoci i jako prevence při bolestech zad nebo dokáže odlehčit při cvičení našim kloubům. Lze na něm rovněž protáhnout tělo po náročném tréninku nebo relaxovat v pohupování. Výhodou balonu je také to, že se s ním dá cvičit doma, venku, při skupinových lekcích, na rehabilitaci, ale i v kanceláři.

Jemné pohupování se na balonu je velice prospěšné pro náš pohybový aparát, aktivují se jím autoreparační mechanismy našeho pohybového systému. Proto se na míč posaďte kdykoli během dne a minutu až dvě lehce zapružte, je to prospěšné pro páteř.


Cvičte podle videa s fyzioterapeutem Davidem Henebergem. Zlepšíte si kondici a snížíte bolestivost a ztuhlost zad. Sestava je vhodná i pro úplné začátečníky. Má přibližně 10 opravdu snadných, ale efektivních cviků, mezi kterými je pauza, při které jemně pružíte na balonu, prociťujete efekt cvičení a uvolňujete se. Účinek cvičení zvýšíte a prohloubíte správným dechem, který by měl být vždy v souladu s pohybem. Na konci cvičení se uvolníte vleže na zádech s rukama na břiše, abyste se zrelaxovali a zaměřili se na energetický střed těla, tedy na břicho, a prodýchali tuto oblast.

Zdroj: Dayal