Syndrom karpálního tunelu je poškození nervu v zápěstí, které vzniká nejčastěji jednostranným přetěžováním nebo zátěží. Dochází tak k útlaku nervu, které se může projevovat brněním, mravenčením, pálením či bolestí horních končetin, a to zejména v oblasti prstů nebo zápěstí. Tato bolest někdy může vystřelovat až do ramene. Tyto příznaky se na počátku objevují zejména v noci a ráno, často nás ze spánku mohou i budit.


Zaměřte se na prevenci

Pokud se zaměříte na prevenci a nebudete přetěžovat horní končetiny, vyhnete se syndromu karpálního tunelu. Základem je pravidelně protahovat ruce, dlaně, prsty i zápěstí. Při protažení je také dobré zaměřit se na oblast krční páteře a ramen, kdy hrbení páteře a svěšování ramen dopředu může mít právě vliv na oblast rukou. Nesprávné držení těla zkracuje svaly na krku a ramenou, tím stlačuje nervy v krku. To může ovlivnit i zápěstí, prsty a ruce a způsobit případné bolesti.

Předejít vzniku karpálního tunelu vám mohou pomoci i různé pomůcky, které sníží tlak na karpální tunel a udrží ruce v ideální poloze. Celkově je dobré snížit sílu a uvolnit sevření při práci, všechny pohyby rukou provádět s opatrností a jemně. Dávejte si během práce pauzy, při kterých protahujte ruce a zápěstí. Neohýbejte zápěstí až nahoru nebo dolů, mějte jej ve střední, uvolněné poloze. Zkuste si pořídit ergonomickou myš, vhodná je zejména vertikální. Ale ne pro každého může být příjemná, je potřeba ji nejdříve vyzkoušet. Dobré je taktéž udržovat ruce v teple.

A jak na karpální tunel, se dozvíte v tomto videu od fitness trenérky Aleny Vídeňské. Cvičení slouží jako prevence proti syndromu karpálního tunelu. Je pro všechny, co sedí v kanceláři, i pro ty, co vykonávají jednostrannou činnost převážně horními končetinami. Cviky jsou jednoduché a lze je vykonávat i v zaměstnání. Ke cvičení potřebujete pouze židli.

Zdroj: Alena Vídeňská