1. Sedavé výpady: Sedněte si na hranu židle a položte nohy na zem. Pomalu se postupně zvedejte a spouštějte, přičemž jednou nohou krokujte dopředu a ohýbejte koleno vpravo pod úhlem 90 stupňů. Vraťte se do výchozí polohy a opakujte s druhou nohou. Tento cvik posiluje svaly stehen a hýždí.

  2. Vzpor na židli: Postavte se čelem ke židli a položte na ni ruce. Pomalu se snažte spustit dolů tak, aby byly paže ohnuté v úhlu 90 stupňů. Poté se znovu zvedněte nahoru. Tento cvik posiluje svaly paží, ramen a zad.

  3. Předklony: Sedněte si na židli a položte nohy na zem. Pomalu se ohýbejte dopředu, snažte se dosáhnout rukama co nejblíže ke svým nohám. Držte tuto pozici několik sekund a poté se vraťte do výchozí polohy. Tento cvik protahuje svaly zad a zadní stranu stehen.

  4. Sedavé twisty: Sedněte si na židli s rovnou páteří. Přidržte jednu ruku za opěradlo židle a druhou ruku položte na opačné koleno. Pomalu se otáčejte směrem k opačné straně, přitom se snažte udržet rovnou páteř. Opakujte na druhou stranu. Tento cvik protahuje svaly boků a zlepšuje flexibilitu páteře.

  5. Zvedání kolen: Sedněte si na židli a položte nohy na zem. Zvedejte kolena směrem k hrudi, přičemž se snažte zapojit svaly břicha. Opakujte cvik několikrát. Tento cvik posiluje svaly břicha a dolní části zad.

Je důležité si uvědomit, že před zahájením jakéhokoli cvičebního programu je vhodné konzultovat s lékařem nebo odborníkem na pohybovou terapii. Každá osoba má individuální potřeby a omezení, a proto je dobré získatodborné rady a přizpůsobit cvičení svému zdravotnímu stavu. Některé osoby s vážnými zády nebo chronickými problémy by mohly potřebovat specifické cvičení nebo individuální terapii.

Cvičení na židli je vhodné pro různé skupiny lidí, včetně těch, kteří mají:

  1. Sedavé zaměstnání: Pokud strávíte většinu svého dne seděním za stolem, cvičení na židli může být skvělým způsobem, jak zlepšit držení těla, posílit svaly zad a protáhnout se.

  2. Seniory: Pro starší osoby může být cvičení na židli ideální volbou, protože je méně náročné na klouby a umožňuje jim posilovat svaly a udržovat si flexibilitu.

  3. Osoby s omezenou pohyblivostí: Pokud máte omezenou pohyblivost nebo obtíže s chůzí, cvičení na židli poskytuje možnost posilovat svaly a zlepšovat pohyblivost bez většího namáhání.

  4. Rehabilitace po zranění: Pokud jste se zotavovali po poranění zad nebo chirurgickém zákroku, cvičení na židli může být součástí vaší rehabilitační rutiny. Můžete začít s jemnými cviky a postupně zvyšovat intenzitu a obtížnost.

  5. Osoby se slabými svaly zad: Pokud trpíte slabými svaly zad, cvičení na židli je skvělým způsobem, jak je posilovat a zlepšovat stabilitu páteře.