Denně dopřejme našemu tělu pohyb. Lidský organismus je velice moudrý, a pokud se přestaneme pravidelně hýbat, přejde do úsporného režimu. Pokud totiž nějakou část těla nebudeme dlouho používat, jednoduše zakrní, přestane se obnovovat. Pravidelný pohyb navíc tělu dodává dobrou náladu a životní energii, zvyšuje odolnost vůči stresu a únavě. Jen si vzpomeňte, že když už se k nějaké aktivitě přimějete a dopřejete si procházku, běh, jízdu na kole nebo jiné cvičení, na konci máte úsměv na rtech. Do těla se totiž během sportování vyplavují hormony štěstí.


Každý den si navykněte na pohyb a správně dýchejte


Dech je pro nás přirozený a tak automatický, že si ho mnozí z nás už ani neuvědomují. Jedná se o autonomní funkci nervového systému, do kterého však můžeme vědomě zasahovat a pracovat s ním. Dech totiž ovlivňuje naše celkové zdraví, tedy i psychiku. Správně bychom měli dýchat bránicí. Toto dýchání nám totiž zajišťuje plnohodnotný dechový cyklus. Brániční dýchání je celkově prospěšné pro celý organismus a navozuje pocit uvolnění. Při tomto dechu tedy zapojujeme nejvíce bránici a břišní svaly. Dýchání probíhá tak, že s nádechem naše bránice klesá směrem k břišní dutině a s výdechem naopak stoupá a tím vytlačuje vzduch z plic. Přirozeně tímto dechem dýchají malé děti a muži. Ženy většinou dýchají do hrudníku a jen povrchově. Je proto důležité tento dech cvičit a vědomě si jej během dne procvičovat. Toto dýchání je prospěšné zejména proto, že se během něj obmění v plicích veškerý vzduch. Naopak pokud budeme dýchat pouze zlehka, výměna vzduchu proběhne jen v horní části plic a nemůže tak dojít k plnohodnotnému oživení všech tělesných orgánů.


Video je zaměřené na ženy 50+ a procvičíte díky němu problémové partie, jako jsou hýždě, stehna, břicho, paže a pánevní dno. Společně s fitness trenérkou Alenou Vídeňskou se v něm zaměříte se také na správné dýchání. Cvičební pomůckou bude pouze obyčejná židle a podložka. Cvičit tedy můžete v pohodlí domova. Sestava má šest snadných cviků, které je vhodné několikrát opakovat a postupně si s každým tréninkem opakování navyšovat.