Játra mají v lidském těle zásadní roli pro udržení celkového zdraví a vitality. Podílejí se na detoxikaci organismu, regulaci metabolismu, syntéze žluči a mnoha dalších klíčových procesech. Zjednodušeně řečeno fungují jako filtr, který neustále čistí krev a odstraňuje toxiny, což je nezbytné pro optimální fungování všech ostatních orgánů.
Tvrdnutí jater versus ztukovatění jater
Když přijde řeč na onemocnění jater, nejčastěji se lidem pravděpodobně vybaví cirhóza. Zatímco v minulosti bývalo „tvrdnutí jater“ převážně mužskou doménou, v současnosti přibývá i u žen. Nejčastěji souvisí s nadměrnou konzumací alkoholu nebo je důsledkem virového zánětu jater. Cirhóza je život ohrožující onemocnění a má celou řadu komplikací. Cirhóza ale neznamená ztukovatění jater. U cirhózy se jaterní buňky postupně mění na vazivovou tkáň. U steatózy, jak se lékařsky nazývá ztukovatění jater, dochází k nadměrné akumulaci tuku v jaterních buňkách. Mnoho lidí si spojuje ztukovatělá játra nebo jiné jaterní potíže s nadměrnou konzumací alkoholu. Alkohol však nemusí být jediným viníkem. Steatózu mohou způsobit i jiná onemocnění, například diabetes 2. typu, špatná životospráva, nezdravý životní styl, obezita, nebo dokonce genetické predispozice.
V játrech je za normálních okolností přirozeně malé množství tuku. Problém nastává, když toto množství překročí hranici 5 % z celkového počtu buněk jater.
Proč vzniká steatóza jater?
Jak už jsme zmínili, ztukovatělá játra se mohou tvořit následkem nadměrného užívání alkoholu, ale vyskytují se i u lidí, kteří alkohol vůbec nepijí. Mezi další rizikové faktory patří zejména obezita, vysoký krevní tlak, cukrovka, vysoká hladina cholesterolu a triglyceridů v krvi, konzumace přílišného množství rafinovaného cukru ve stravě, genetické předpoklady, ale i stav střevního mikrobiomu.
Jak poznat ztukovatění jater?
Tohle onemocnění patří mezi takzvané „tiché“ diagnózy, které nemusíte vůbec zpozorovat řadu let. To je právě největší riziko steatózy. Pokud se již příznaky objeví (většinou v pokročilejším stadiu), můžete pozorovat tyto nejčastější projevy:
- bolest v pravé horní oblasti břicha
- únavu a slabost
- náhlý úbytek na váze a úbytek svalů
- otok břicha či nohou
- žloutnutí pokožky a očního bělma
- zažívací potíže (nadýmání, problémy s vyprazdňováním)
- změny barvy moči a stolice
- kožní problémy (červené skvrny, rozšířené žíly)
- nadměrné krvácení
Nejčastější onemocnění jater
Kromě ztučnění jater vlivem nahromaděných tukových částic hrozí vašim orgánům i další chronická onemocnění, jako je hepatitida, cirhóza a v neposlední řadě i rakovina jater. Příčiny těchto obtíží mohou být různé, včetně nezdravé stravy, nadměrného pití alkoholu, genetických faktorů a vlivu toxických látek. Játra jsou klíčovým orgánem pro detoxikaci a metabolismus, a když jejich funkce selhává, může jít pacientovi o život.
Klíčem k zachování zdraví jater je samozřejmě prevence. Základem je podle lékařů zdravá a vyvážená strava bohatá na ovoce, zeleninu a celozrnné pečivo. Snížit riziko onemocnění jater může také omezení pití alkoholu a vyhýbání se přebytečnému příjmu cukru a nasycených tuků. Pravidelné cvičení, dostatek spánku a omezení stresu jsou další klíčové faktory, které prospívají zdraví jater i celého těla. Podpořit správnou funkci jater je možné i s pomocí bylin a dalších rostlin.
Bylinky a přírodní medicína pro zdravá játra
Ostropestřec mariánský
Je známý také jako mariánský bodlák. Jde o bylinu s dlouhou historií používání v tradiční medicíně, zejména pro podporu zdraví jater a podporu látkové výměny obecně. Jeho účinky jsou spojeny s obsahem silného antioxidantu zvaného silymarin, který chrání buňky jater před poškozením způsobeným toxiny a volnými radikály. Silymarin může podpořit regeneraci poškozených jaterních buněk tím, že stimuluje jejich růst a obnovu. Rovněž posiluje stěny jaterních buněk, což zlepšuje jejich odolnost.
Kurkuma
Kurkuma, známá svými protizánětlivými vlastnostmi, obsahuje látku nazývanou kurkumin, jež má silné protizánětlivé a antioxidační vlastnosti. Díky tomu pomáhá chránit játra před poškozením volnými radikály a záněty. Stimuluje regeneraci jaterních buněk a chrání je před poškozením. Kurkumin také podporuje tvorbu žluči, což je klíčové pro trávení tuků a vylučování toxických látek z těla. Kurkuma navíc pomáhá snižovat hladiny tuků v játrech a pomáhat při léčbě ztučnění jater.
Petržel
Typická česká bylinka ze zahrádky je více než jen okrasným „zeleným listem na talíři“, i ona má na zdraví jater pozitivní účinky. Obsahuje látky, které podporují produkci jaterních enzymů, což je důležité pro detoxikaci těla a vylučování škodlivin. Navíc má petržel diuretické účinky, díky čemuž pomáhá odstranit nadbytečnou vodu z těla, a tím snižuje zátěž jater.
Reishi
Houba reishi alias lesklokorka je známá svými adaptogenními vlastnostmi, které pomáhají tělu lépe reagovat na stres. Kromě toho obsahuje látky, jež podporují detoxikaci jater a mohou chránit tento orgán před poškozením.
Šťáva z citronu
Pití šťávy z citronu ve vlažné vodě po ránu může pomoci stimulovat produkci žluči, což je klíčové pro správné trávení a odstraňování toxických látek z těla. Tímto způsobem citronová šťáva podporuje detoxikaci jater a přispívá k celkovému zdraví tohoto důležitého orgánu. Navíc obsahuje vitamin C, který má antioxidační vlastnosti a pomáhá játra chránit před poškozením způsobeným volnými radikály.
Podle bylinkářky Jarmily Podhorné jsou pro zdraví jater vhodná také gemmoterapeutika z klíčků žita a rozmarýny.
Nepodceňujte prohlídky u lékaře
Jak mít jistotu, že vaše játra netrpí tichým a nenápadným onemocněním v podobě steatózy jater? Odhalit ji někdy může jen krevní test nebo ultrazvuk. Proto je důležité absolvovat pravidelné preventivní prohlídky, v rámci kterých všeobecný lékař prozkoumá i stav vašich jater.
Zdroje:
https://www.mdpi.com/1422-0067/25/3/1807
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8945462/
Mgr. Jarmila Podhorná, bylinkářka