Tvaroh lze považovat za superpotravinu díky jeho bohatému složení a zdravotním benefitům pro naše tělo. Z nutričního hlediska je tvaroh hned po mase snad nejbohatším zdrojem bílkovin. Tvaroh má nízký glykemický index, což znamená, že po jeho konzumaci nedochází k prudkým výkyvům hladiny cukru v krvi. Ideální je jako zdravá svačina před cvičením nebo po tréninku. Inspirovat se můžete například ve videu zde.
Pro představu: 100 g tvarohu obsahuje asi 10–13 g bílkovin, což je pěkné číslo. Tvrdý tvaroh obsahuje dokonce 25 g bílkovin. Pokud hubnete a snažíte se hlídat si svůj denní energetický příjem, právě dostatek bílkovin vám zaručí, že se budete po jídle cítit déle sytí.
Hodně bílkovin pro svalovou hmotu
Podle fitness trenérů je nejlepší formou hubnutí takové, při kterém kromě shazování tukových zásob aktivně budujete i svalovou hmotu. Právě to vám zajistí dobrou kondičku a také zpevněnou a vyrýsovanou postavu, která vypadá pěkně v plavkách. Právě tvaroh je potravina, díky které si svaly vybudujete poměrně snadno. Co za tím stojí? Především vysoký obsah kvalitních bílkovin, které jsou pro budování svalů naprosto klíčové. Proteiny ale nejsou jediným plusem této zázračné potraviny. Tvaroh si zamilujete i z dalších důvodů.
Nízký obsah tuku a kalorií
V nízkotučných verzích tvarohu je jen minimum tuku, což je ideální pro ty, kteří chtějí omezit příjem kalorií a jsou například v redukční dietě. Když si dáte na snídani nebo k svačině tvaroh s ovocem nebo celozrnným pečivem, přijmete jen malé množství tuku a zároveň dostatek potřebných živin. Pro sportovce a lidi se zvýšenou fyzickou aktivitou je pak tvaroh ideálním zdrojem kvalitních bílkovin, které pomáhají v regeneraci svalů.
Vápník a zdraví kostí
Tvaroh je bohatým zdrojem vápníku, který je nezbytný pro udržení silných kostí a zubů. Adekvátní příjem vápníku je důležitý pro prevenci osteoporózy a dalších problémů s kostmi, zejména u starších lidí a také žen po menopauze. Vysoká hladina vápníku v mléčných výrobcích navíc napomáhá snížit krevní tlak, jak dokazují výzkumy. Vápník je také důležitý pro správnou funkci svalů a nervového systému a jako prevence proti zubním kazům.
Probiotika pro zdraví střev
Pokud si koupíte tvaroh od farmářů, najdete v něm spoustu probiotických živých kultur, takzvaných „hodných bakterií“, které podporují zdraví střev. Fermentovaný tvaroh smíchaný se solí má navíc příjemně nakyslou chuť, takže ho využijete do pomazánek. Při výrobě tvrdého tvarohu se nepoužívá termizace, a právě tím se zachovává prospěšná mikroflóra, která má velmi příznivý vliv na zdraví střev. Tvaroh je navíc lehce stravitelný a jeho pravidelná konzumace může pomoci při trávení a předcházet zažívacím potížím, jako je nadýmání, zácpa nebo průjem.
Vitaminy a minerály
Tvaroh je zdrojem řady důležitých vitaminů a minerálů, včetně vitaminů skupiny B (zejména B12), fosforu a hořčíku. Vitamin B12 je důležitý pro zdravý nervový systém a tvorbu červených krvinek, fosfor je nezbytný pro stavbu kostí a zubů, podílí se na procesech tvorby a ukládání energie, selen zase hraje v těle důležitou úlohu v boji proti volným radikálům.
Lidové léčitelství tvaroh miluje
Už naše prababičky znaly léčivou sílu tvarohu. Využívaly ho hlavně na zábaly v případě zápalu plic nebo angíny. Horečku dokáže snížit tvarohový zábal lýtek nebo plosek nohou, který umí zmírnit i bolest kloubů a otoky. Tvaroh je účinný i na zklidnění kůže po bodnutí hmyzem. Vitaminy a minerály obsažené v tvarohu, jako je B2 a zinek, přispívají ke zdravé pokožce. Riboflavin pomáhá při regeneraci kožních buněk a zinek je známý zase svými protizánětlivými vlastnostmi.
Už jste někdy zkoušeli tvarohovou masku? Je opravdu výživná a vaši pleť krásně hydratuje a projasní. Tvaroh dokáže zklidnit i podrážděnou pokožku od slunce nebo pleť s akné. Tvarohovou masku si na obličej aplikujte alespoň jednou týdně.
Zdroje:
https://www.stobklub.cz/clanek/tvaroh-a-jeho-pozitiva/