Jakou roli plní vitamin C v organismu
Vitamin C neboli kyselina askorbová je ve vodě rozpustný vitamin. Patří k nejdůležitějším tzv. mikronutrientům. Jedná se o nezbytnou složku, která je podstatná pro správné fungování lidského organismu. Účastní se v něm široké škály dějů.
V první řadě má antioxidační účinky, podílí se na tvorbě hormonů, snižuje hladinu cholesterolu, je nezbytná pro svaly, kosti, cévy i kůži, jelikož je důležitá pro tvorbu kolagenu, ale má také vliv na vstřebávání železa, které napomáhá k normální funkci imunitního systému a ke snížení míry únavy a vyčerpání. Stejně tak je schopna zpomalovat až znemožňovat tvorbu karcinogenních nitrosaminů.
Lidské tělo si přitom na rozdíl od zvířat tuto zásadní látku samo vytvořit neumí. Jsme tedy striktně odkázáni na její příjem z potravy. Zdravý dospělý jedinec by tak měl denně dokázat přijmout přibližně 80 mg vitaminu C.
Specifické skupiny osob jsou pak ještě citlivější na dostatečný přísun tohoto vitaminu. Zvýšit jeho příjem se doporučuje v první řadě při chladu, stresu, operaci, infekci, úrazech, fyzické námaze a nádorech. Stejně tak je nezbytné vitamin C dodat při nachlazení. Dbát na jeho dostatečnou dávku by měly osoby užívající antibiotika. A poslední skupinu ohroženou nedostatkem vitaminu C představují těhotné ženy a kuřáci nebo konzumenti alkoholu a drog.
Vyplatí se užívat vitamin C formou doplňků?
Nejlepším zdrojem vitaminu C je přirozená strava, především ovoce a zelenina. K nejdůležitějším zdrojům patří citrusy, rajčata, červená a zelená paprika, kiwi, brokolice, jahody, černý rybíz, růžičková kapusta, ale také brambory.
Nedostatek vitaminu C se může manifestovat různými projevy, jako je únava, snížení fyzické výkonnosti, záněty a krvácení dásní, špatné hojení ran, bolesti kloubů a svalů, ale také náchylnost k běžným onemocněním, jako je nachlazení nebo chřipka.
Výrazný deficit tohoto vitaminu nicméně v podmínkách České republiky podobně jako v jiných vyspělých zemích v podstatě nehrozí. Jak uvádí Národní zdravotnický informační portál, jeho nedostatek vyvolává onemocnění zvané kurděje, přičemž výskyt této choroby je v tuzemsku pokládán za vzácný.
Jsme ale reálně schopni pokrýt přirozenou potřebu vitaminu C z běžné stravy a mohou být nespecifické symptomy, jako je únava, skutečně signálem právě nedostatku tohoto vitamínu? Nebo bychom měli v případě, že nás takový problém trápí, primárně jeho původce hledat jinde?
Studie z roku 2009 publikovaná v American Journal of Epidemiology potvrdila, že téměř polovina zkoumané populace měla neadekvátně nízkou hladinu vitaminu C. Může se tedy jednat o reálný problém, který je potřeba řešit s pomocí potravinových suplementů.
Jaké formy vitaminu C existují v doplňcích?
V případě, že se rozhodnete užívat vitamin C v podobě potravinových doplňků, můžete se setkat s několika formami. V čem se od sebe liší a která z nich je nejúčinnější a proč?
1. V první řadě je možné v lékárnách zakoupit prostředky s čistým vitaminem C. Tato forma může být syntetického i přírodního původu, přičemž v kvalitě nebo účinnosti není z tohoto hlediska rozdíl. Oba typy se vyznačují shodnou vstřebatelností. Vhodný je takový přípravek pro užívání v období zvýšené zátěže organismu, například při onemocnění nachlazením. Nedoporučuje se ale dlouhodobé podávání, jelikož může vést k podráždění žaludku.
2. Mimoto je možné také na vitamin C vázat určité konkrétní minerály, což znamená, že „céčko“ prakticky slouží jako nosič pro další látku. Nejčastěji se v praxi můžete setkat s askorbátem sodným, hořečnatým nebo vápenatým. Původ je v tomto případě syntetický. Tato forma se vyznačuje menší kyselostí, proto může být vhodná i pro osoby s citlivým zažíváním. Je také dobře vstřebatelná. K nevýhodám ale patří to, že s vitaminem C zároveň do těla dostáváme i dané minerály. Je tedy potřeba zodpovědně rozhodnout, zda je jejich doplnění nezbytné a zda naopak zvýšeným příjmem těchto látek nemůžeme zdraví poškodit. Například askorban vápenatý může vést k tvorbě močových kamenů.
3. Poslední formou je tzv. lipozomální vitamin C. Jako lipozom se označuje uměle vzniklá kulovitá struktura vytvořená z lipidové dvouvrstvy. Tyto struktury často mohou být složeny z fosfolipidů (složené lipidy obsahující fosfor) obohacených o fosfatidylcholiny. Lipozom je v podstatě použit jakožto nosič mající za účel dopravit látku, což může být léčivo nebo třeba právě vitamin, na určené místo.
V případě vitaminu C se primárně jedná o to, že je látka tímto způsobem účinně chráněna proti poškození v trávicím traktu a také se zlepšuje její biologická dostupnost. To, že lipozomální forma vitaminu C může být potenciálně nejlépe využitelná, potvrzují i první studie. V této chvíli je však pro vyvození relevantních závěrů a jednoznačné potvrzení této teorie stále nutný další výzkum.
Berete pravidelně vitamin C?
Slupky od citronu nevyhazujte, pomáhají v boji s mravenci
Zdroje:
https://www.nzip.cz/clanek/1142-vitamin-c-kyselina-askorbova
https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminC-HealthProfessional/
https://edukafarm.cz/temata-a-clanky/farmakologie/studie-ukazala-vysoky-vyskyt-nedostatku-vitaminu-c