Zánět je přirozená reakce těla na zranění nebo infekci, ale některé potraviny mohou přispívat k takzvanému chronickému zánětu, který může vést k různým zdravotním problémům. Nejčastěji se projevuje bolestí břicha, průjmy, ekzémy, pocitem permanentní únavy, nadváhou, zadržováním vody a tvorbou otoků, ale i podrážděností a depresí.

Zdroj: Youtube

Obézní lidé trpí častěji na zánět v těle

Zánět v těle může trvat několik měsíců i celé roky a za jeho vznik může kromě nadměrného stresu, kouření a sedavého způsobu života i špatná strava, složená především ze zpracovaných potravin, cukrů, trans tuků a rafinovaných sacharidů. Ty přitom číhají i v jídle, do kterého byste to na první pohled možná neřekli. K rozvoji zánětu v těle dále přispívá nedostatek antioxidantů, které najdete hlavně v čerstvém ovoci a zelenině, a málo omega-3 mastných kyselin, jež jsou zastoupené převážně ve středomořské stravě. „Některé potraviny, které jsou spojovány se zvýšeným rizikem chronických onemocnění, jako je diabetes typu 2 a nemoci srdce a cév, jsou také spojovány s tvorbou zánětu v těle,“ říká lékař Frank Hu, profesor výživy a epidemiologie na katedře výživy na Harvard School of Public Health. Podle něj nejde o nijak překvapující skutečnost, protože zánět je základním mechanismem právě pro rozvoj těchto onemocnění. Na vině je podle odborníků ale také obezita – tukové buňky, zejména v oblasti břicha, mohou totiž produkovat zánětlivé chemikálie nazývané cytokiny, které v těle vyvolávají zánět.

Ultra zpracované potraviny jsou zánětlivé

Není proto divu, že stejné potraviny, které přispívají k rozvoji zánětu, se obecně považují za špatné pro naše zdraví. Patří sem samozřejmě občerstvení z fast foodů včetně slazených limonád, cukrovinky, červené maso a masné polotovary. Nezdravé potraviny také přispívají k přibírání na váze, což je samo o sobě rizikovým faktorem zánětu. Přesto v několika studiích, dokonce i poté, co vědci vzali v úvahu obezitu, souvislost mezi jídlem a zánětem zůstává. To naznačuje, že přibývání na váze není jediným hnacím motorem pro zánětlivá onemocnění v těle. Některé složky potravy tak přispívají k rozvoji zánětu nad rámec zvýšeného kalorického příjmu. Jakým potravinám se tedy raději vyhnout, pokud chcete zůstat zdraví?

Cukr a sladkosti: Nadměrná konzumace cukru může vést k vysoké hladině inzulinu, což může způsobit zánět.

Rafinované sacharidy: Slané i sladké pečivo z bílé mouky, trvanlivý bílý toustový chléb, sušené těstoviny a další zpracované potraviny mohou také zvýšit hladinu cukru v krvi a inzulinu, což přispívá k zánětu.

Smažené potraviny: Pro naše tělo to nejhorší. Řízky, koblihy, plněné taštičky, bramboráky, hamburgery, langoše, obalovaný sýr – tato jídla obsahují nebezpečné trans tuky, které jsou silně spojovány se záněty. Velké množství přepálených tuků a trans mastných kyselin navíc přispívá k vzniku nádorových onemocnění.

Červené a zpracované maso: Pozor na nadměrnou konzumaci červeného masa (hovězí, vepřové, jehněčí) a zpracovaného masa (klobásy, slanina, párky, špekáčky).

Omega-6 mastné kyseliny: I když jsou esenciální tuky považovány za zdravé, nadměrná konzumace potravin bohatých na omega-6 mastné kyseliny (jako je kukuřičný olej, sójový olej) může narušit rovnováhu omega-3 a omega-6 a vést k zánětu.

Zpracované potraviny: Patří sem předpřipravené jídlo s vysokým obsahem přidaných cukrů, soli a umělých přísad jako pečivo, mražené polotovary, wrapy, tortilly, párky v rohlíku, zmrzliny, balené croissanty, sušenky...

Alkohol: Nadměrná konzumace alkoholu vede k zánětu v těle, zvláště v játrech. A co víc, alkohol se často kombinuje se zmíněnými zánětlivými potravinami.

Potraviny s vysokým obsahem soli: Nadměrné množství soli může zvyšovat krevní tlak a vést k zánětu, dejte si pozor tedy především na uzeniny a masné polotovary.

Umělá sladidla: Některé studie naznačují, že umělá sladidla mohou měnit střevní mikrobiom a přispívat k zánětu.

Tělo potřebuje živiny z ovoce a zeleniny

Všechny tyto potraviny mají společnou věc, a to že obsahují přidané cukry, nasycené tuky a/nebo trans tuky. S výjimkou červeného masa jsou také všechny považovány za zpracované potraviny, které byste měli omezit na minimum. „Buňky ve vašem těle absorbují a reagují na zpracované potraviny jinak než na přírodní potraviny,“ říká doktorka Karla Saint Andre, endokrinoložka z Houston Methodist. Vaše tělo je prý naprogramováno tak, aby metabolizovalo a využívalo živiny, vitaminy a minerály, které poskytuje především zelenina, ovoce a celozrnné výrobky.

Naopak všechny rafinované formy cukrů, tuků a obilovin, které jsou baleny do zpracovaných potravin, naše tělo nepotřebuje. Často si s nimi ani neumí poradit, zvláště když je konzumujete ve velkém množství. „Potraviny, které mají vysoký obsah tuku, cukru a dalších rafinovaných sacharidů, jsou pro naše tělo v podstatě toxické a spouštějí zánětlivé procesy řadou přímých i nepřímých cest,“ varuje doktorka Saint Andre.

Co tedy jíst? Středomořskou stravu

Podle profesorů harvardské univerzity můžeme proti zánětu v těle vcelku účinně bojovat protizánětlivou dietou, díky které se aktivuje imunitní systém. „Mnoho experimentálních studií ukázalo, že určité složky potravin nebo nápojů mohou mít protizánětlivé účinky,“ říká doktor Frank Hu, profesor výživy a epidemiologie na katedře výživy na Harvard School of Public Health. Patří mezi ně například jablka, bobule, citrusy, hrozny, rajčata, mořské ryby, olivový olej i ořechy.

Chcete-li snížit úroveň zánětu v těle, zaměřte se na celkovou zdravou stravu. Pokud hledáte stravovací plán, který přesně odpovídá zásadám protizánětlivého stravování, zvažte středomořskou dietu , která má vysoký podíl ovoce, zeleniny, ořechů, celozrnných výrobků, ryb a zdravých olejů. Kromě snížení zánětu může mít přirozenější, méně zpracovaná strava i další pozitivní účinky na vaše fyzické a emocionální zdraví. „Zdravá strava je prospěšná nejen pro snížení rizika chronických onemocnění, ale také pro zlepšení nálady a celkové kvality života,“
říká doktor Hu.

Zdroje:

https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/foods-that-fight-inflammation

https://www.houstonmethodist.org/blog/articles/2022/jun/5-types-of-foods-that-cause-inflammation/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6363527/