Nadváha není jenom o tom, že se nám v létě nechce do plavek. Nadbytečná kila zatěžují především naše srdce, ale i celkově náš organismus. Má negativní vliv na vznik mnoha zdravotních neduhů, jako je vysoký cholesterol, krevní tlak, cukrovka, až po celkové zatížení pohybového aparátu (trpí hlavně klouby).

Zdroj: Youtube

„Ať jsme tlustí na tři prsty, říkaly nám naše babičky, když jsme byli malí. Bohužel tehdejší pohled na obezitu jako symbol zdraví a dostatečné výživy je v současnosti po právu zcela opačný. Z obezity se stal vysoce rizikový faktor pro řadu nemocí, zejména v souvislosti s cukrovkou, vysokým krevním tlakem a aterosklerózou,“ říká prof. MUDr. Miroslav Souček, CSc., garant projektu Srdce v hlavě. Podle něj může zdravá váha až o 10 % pozitivněji ovlivnit vysoký krevní tlak a vysoký cholesterol u více než třetiny nemocných.

Obézní populace je i nemocná populace

V Evropě trpí obezitou více než 20 % lidí a dalších 35 % splňuje kritéria pro nadváhu. Po celém světě je nyní téměř miliarda obézních obyvatel, což je výrazné riziko pro zdraví obyvatel planety. Podle jiných statistik má takzvaný BMI – Body Mass Index – vyšší než 25 téměř 53 % dospělé evropské populace. Česká republika je na tom ještě hůře, podle BMI trpí nadváhou až 60 % dospělých.

Když zhubnete, snižuje tím rizika onemocnění srdce a cév

Souvislost mezi obezitou a zvýšeným rizikem kardiovaskulárního onemocnění je přitom zjevná. „Je vědecky dokázáno, že snížení hmotnosti o 5–10 % snižuje riziko vysokého krevního tlaku a snížení hmotnosti o 10–15 % snižuje hodnoty tzv. zlého cholesterolu,“ říká prof. MUDr. Miroslav Souček, CSc., a dodává: „Úspěšné a trvalé snížení hmotnosti pozitivně ovlivní hodnoty krevního tlaku až u 55 % pacientů. V případě vysokého cholesterolu a rizika ischemické choroby srdeční se dostatečná redukce váhy projeví u 35 % pacientů."

Hlídejte si nejen tuky, ale i cukry

Během úpravy jídelníčku byste si měli hlídat nejen příjem nezdravých tuků (tučné maso, tučné sýry, smažené potraviny), ale i příjem cukru (především bílého). Přidaný rafinovaný cukr přispívá nejenom k nárůstu hmotnosti, ale zároveň zvyšuje hladinu glukózy a může vést ke vzniku diabetu mellitu 2. typu. Lidé s cukrovkou mají až 3x vyšší pravděpodobnost, že se u nich objeví kardiovaskulární onemocnění. Vyřaďte proto z jídelníčku cukrovinky, sušenky, nekvalitní čokoládu, zmrzliny, dorty a zpracované polotovary, kde číhá spousta skrytého cukru.

Místo diety se zaměřte na trvalou změnu životního stylu

Někteří lidé předávají zodpovědnost za svoje zdraví do rukou lékařů, nechají si předepsat prášky, ale sami nejsou ochotní nic moc změnit. Dál vedou sedavý způsob života, dál plní nákupní košíky bílým pečivem a levnou uzeninou, k obědu si dávají vepřové maso a knedlík a fyzická aktivita jim nic neříká. Takový způsob života pak vede k tomu, že kila s věkem přibývají. „Statistická data získaná z řady studií jednoznačně dokazují, že terapie moderními léky na vysoký krevní tlak a vysoký cholesterol musí být provázena výraznou a trvalou redukcí tělesné hmotnosti pacienta, aby bylo kardiovaskulární riziko dostatečně sníženo,“ pokračuje prof. MUDr. Miroslav Souček.

Každý, kdo zkoušel zhubnout, ví, že shození každého kilogramu vyžaduje úsilí. Změnou životního stylu přitom lze podle specialistů dosáhnout redukci tělesné váhy až o 8 %. Pokud pacient potřebuje shodit výrazně víc, měl by tak učinit pod dohledem lékaře. Omezení příjmu vysoko-kalorických potravin, celkové snížení příjmu energie a pohybová aktivita jsou přirozeným způsobem, jak se zbavit přebytečných kil. Podstatné je své stravovací a pohybové návyky taky dlouhodobě udržet.

Zdravé jídlo vám musí i chutnat

„Důležité je si také na začátku shazování přebytečných kil dát reálné cíle. Nechtějte hned zhubnout 10 kilo za 2 měsíce. Zaprvé to není zdravé a zadruhé si na sebe upletete bič. Zároveň je větší riziko, že hubnutí nevydržíte. Důležité je si hubnutí „užívat“. Poraďte se nejen s lékařem, ale i s výživovým poradcem, který vás může naučit, jak si udělat chutné a dobré pokrmy, které jsou zároveň zdravé. Čím víc vám bude zdravé jídlo chutnat, tím déle u něj vydržíte. Kromě úpravy jídelníčku je důležitý i každodenní pohyb. Alespoň 20 minut denně aktivní chůze a 1 až 2x do týdne se věnovat rekreačnímu sportu (kolo, plavání, jogging),“ uzavírá prof. MUDr. Miroslav Souček.

Zdroje:

prof. MUDr. Miroslav Souček, CSc, kardiolog

https://www.srdcevhlave.cz/