Jako cholesterol označujeme částice tuku v krvi, které vznikají v játrech, ale zčásti cholesterol přijímáme také ve stravě. Na jednu stranu plní v těle nezastupitelné funkce a odvádí nadbytečné tuky, na tu druhou může velmi škodit. Usazuje se v cévách a urychluje tvorbu aterosklerózy, která zvyšuje riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění, jako jsou infarkt nebo mozková mrtvice.
V jakých potravinách je nejvíc cholesterolu?
Cholesterol rozdělujeme na dva hlavní typy: LDL („špatný“ cholesterol) a HDL („dobrý“ cholesterol). Právě LDL cholesterol může vést k ucpání tepen a zvýšit riziko srdečních onemocnění, zatímco HDL cholesterol pomáhá odstraňovat LDL cholesterol z těla. „Vysoký cholesterol ovlivňuje genetika, nicméně existuje také řada rizikových faktorů, kterým se můžeme vyhýbat. Jedním z nich je nevhodná strava s příliš vysokým obsahem nasycených mastných kyselin a transmastných kyselin. Nasycené tuky přijímáme například z tučného červeného masa, másla, sýrů a jiných tučných mléčných výrobků. Transtuky se nacházejí zejména ve zpracovaných potravinách, jako jsou některé cukrovinky, polotovary, fast food, polevy nebo instantní kaše,“ vysvětluje MUDr. Kateřina Šédová, zakladatelka neziskové organizace Loono, která se kardiovaskulárními chorobami zabývá v rámci kampaně Žiješ srdcem.
Věk 50+ je rizikovým faktorem
Mezi další rizikové faktory patří obezita, nedostatek pohybu, kouření, pití alkoholu a vyšší věk. Přestože mohou mít zvýšenou hladinu cholesterolu i děti, potýkají se s ní zejména osoby nad 40 let, protože s vyšším věkem játra postupně ztrácejí schopnost odstraňovat cholesterol z krve. Cholesterol mohou zvyšovat také některá onemocnění, jako je například chronické selhání ledvin, snížená funkce štítné žlázy, cukrovka nebo HIV.
Jaké kroky tedy přijmout v rámci prevence? „Dbejte na zdravou stravu, zvyšte příjem nasycených tuků, které najdete třeba v panenském olivovém oleji, ořeších nebo mořských rybách. Doporučujeme také omezit příjem soli na 5 gramů denně, což je přibližně jedna čajová lžička. Přitom 4 gramy už bývají většinou obsaženy v potravinách, které jíme. Na dosolování proto zbývá jen jeden gram,“ upozorňuje Kateřina Šédová.
Krevní testy odhalí hladinu cholesterolu
Pomoct může také zvýšený příjem vlákniny a vitamínů ze zeleniny a ovoce. Důležitý je dostatek pohybu a udržování zdravé váhy. Člověk by neměl kouřit a konzumovat alkohol, nebo jen v minimálním množství. Pozor, hladinu cholesterolu zvyšuje i dlouhodobý stres.
K nejzávažnějším rizikovým faktorům kardiovaskulárních příhod patří právě vysoká hladina LDL cholesterolu, stejně jako vysoký krevní tlak. Další důležitou součástí prevence jsou proto preventivní prohlídky. Podle vyhlášky Ministerstva zdravotnictví je praktický lékař povinen stanovit hladinu cholesterolu v krvi ve věku 18 let a dále ve věku 30, 40, 50 a 60 let. Většina z nich ji ale do odběrů zahrne každé dva roky. Vysoký cholesterol je totiž možné stanovit pouze z krevních odběrů, nijak jej necítíme, nevíme o něm. Pokud vám praktický lékař při odběrech krve v rámci běžné preventivní prohlídky naměří zvýšenou hladinu cholesterolu, doporučí vám upravit životní styl a častěji kontrolovat hladinu cholesterolu, například pomocí domácího testu na cholesterol.
Po menopauze je hladina cholesterolu vyšší
Ohroženou skupinou jsou také ženy nad 50 let. U žen totiž pravděpodobnost, že dojde k rozvoji infarktu, výrazně stoupá v období po menopauze, kdy klesá hladina estrogenu a naopak roste hladina cholesterolu a celkově se tím zvyšuje riziko výskytu srdečních onemocnění. Jak si hlídat cholesterol, aby byl v normě? Kromě zmiňovaných lékařských prohlídek dodržujte i následující rady.
Jaká je zdravá hladina cholesterolu?
Podle nejnovějších poznatků není ani tak důležitá celková hladina cholesterolu v krvi, ale jeho struktura a poměr jednotlivých složek. Poměr HDL k LDL by neměl být menší než 1 : 3, ideálně 1,5 : 3. Obecně platí, že hodnota celkového cholesterolu v krvi by u dospělého neměla přesáhnout 5,0 mmol/l. Za zvýšenou hladinu se považuje hodnota od 5,0 do 6,2 mmol/l, nad 6,2 mmol/l jsou hodnoty rizikové. Je důležité si uvědomit, že tyto hodnoty se mohou lišit v závislosti na věku, pohlaví, dědičnosti a celkové kondici člověka.
Kontrolujte etikety
Jsme to, co jíme. Při nákupu potravin se vyplatí kontrolovat složení výrobků. Zařaďte do jídelníčku co nejvíc zeleniny, ovoce, luštěnin a celozrnných výrobků. Pokud si neodpustíte uzeniny, zaměřte se na obsah masa, tuku a soli. Vybírejte ty, u kterých obsah soli nepřesáhne 2,5 %. Kvalitní uzeniny by také měly obsahovat 80 % a více masa. Nejlepší je volit šunku z drůbežího masa, které má menší obsah tuku. Důležité je také hlídat si množství jídla, které sníme. A nezapomínat na nenasycené mastné kyseliny. „Ideální jsou ryby, které obsahují pro naše srdce velmi zdravé tuky. Mořské ryby jako například tuňák, makrela, losos nebo sardinky obsahují omega-3 nenasycené mastné kyseliny, zejména EPA (eikosapentaenová) a DHA (dokosahexaenová), které mají pozitivní účinek na kardiovaskulární systém. Omega-6 nenasycené mastné kyseliny (například kyselina linolová) jsou zase obsaženy v rostlinných olejích,“ říká prof. MUDr. Michal Vrablík. Pozor si dejte na kupovaná dochucovadla, která často obsahují mnoho přidané soli, tuků či cukru.
Solte méně a kávu si dejte filtrovanou
„Velké množství soli zvedá krevní tlak a nenasycené tuky zase zvedají hodnotu cholesterolu,“ říká prof. MUDr. Michal Vrablík, garant projektu Srdce v hlavě. Vyhněte se proto cukrovinkám, tučnému masu, jídlům z fast foodu, alkoholu, sladkým limonádám i polotovarům, které obsahují právě hodně nenasycených tuků. A jak je to s kávou, o které se stále vedou diskuse, zda je zdraví prospěšná či nikoliv? „Co se týká konzumace kávy, tak se ukázalo, že její působení na krevní tlak a cholesterol je velmi individuální,“ říká prof. MUDr. Michal Vrablík. Obecně ale studie ukazují, že u zdravých dospělých jedinců má pití kávy minimální dopad na hladinu krevního tlaku a zvýšeného cholesterolu. Výzkumy také naznačují, že pití filtrované kávy může mít menší vliv na krevní tlak a cholesterol, než konzumace kávy připravené jinými způsoby.
Hýbejte se
Pravidelná fyzická aktivita je dalším klíčovým faktorem pro udržení zdravých hodnot cholesterolu. Intenzivní cvičení zvyšuje hladiny HDL cholesterolu, známého jako „dobrý“ cholesterol, který pomáhá odstraňovat nadbytečný cholesterol z krve. Alespoň 30 minut středně intenzivní pohybové aktivity denně by mělo být součástí vašeho režimu. Sportem navíc udržíte pod kontrolou svoji váhu, což má také zásadní význam. Nadváha a obezita jsou totiž jedním z nejrizikovějších faktorů, pokud mluvíme o vysoké hladině cholesterolu v krvi.
Zdroje:
MUDr. Kateřina Šédová, zakladatelka neziskové organizace Loono
MUDr. Michal Vrablík, garant projektu Srdce v hlavě
https://euc.cz/clanky-a-novinky/clanky/vysoky-cholesterol-priciny-lecba-a-prevence/