Co je lepek a komu vadí
Lepek je skupina bílkovin, které se vyskytují v některých obilovinách, jako je pšenice, ječmen, žito a oves. Pozor si na něj musí dávat především lidé, kteří mají nemoc jménem celiakie a také ti, kteří trpí alergií na lepek. Při dodržování striktní bezlepkové diety je třeba být ve střehu, neboť se lepek nachází i tam, kde bychom ho vůbec nečekali. Třeba ve zmrzlině, šunce, či gumových bonbónech. Běžně se však o lepku bavíme především v souvislosti s pečivem a cereálními výrobky.
Alergie na lepek a celiakie není to samé
Zjednodušeně řečeno – hlavní rozdíl mezi alergií na lepek a celiakií je v rychlosti a mechanismu reakce.
Celiakie je autoimunitní chronické onemocnění, které je podmíněno geneticky. Ověřuje se na specializovaném pracovišti krevními testy. Při neodhalení této nemoci dochází k postupné devastaci povrchu tenkého střeva a vyhlazení klků. Typickými projevy jsou bolesti břicha, nadýmání, průjmy, bolesti hlavy, migrény, psychické problémy, depresivní stavy, řídnutí kostí, chudokrevnost. V současné době neexistuje na tuto nemoc žádná léčba.
Při alergii na lepek pak dochází ke klasické alergické reakci, která může mít podobné projevy jako celiakie, objevují se ale i příznaky jako jsou například svědění či otoky. V obou případech je řešením absolutní vyloučení lepku ze stravy.
Můžete se také setkat s pojmem „intolerance lepku“ nebo „neceliakální glutenová senzitivita“, která se mnohdy nedá objektivně prokázat. Člověk může mít opět podobné projevy jako při celiakii, nedochází však k poškození sliznice tenkého střeva, ani k alergické reakci na lepek. Míra senzitivity je velmi subjektivní záležitost.
Které potraviny obsahují lepek
První vás asi napadne pšenice, jsou tu ale i další obiloviny, které lepek obsahují. Při bezlepkové dietě je tedy zakázáno konzumovat pšenici, žito, ječmen, oves a veškeré potraviny, které tyto obiloviny obsahují. Patří sem chléb, pečivo, strouhanka, těstoviny, knedlíky, vločky, kroupy, krupice, rostlinné maso seitan, müsli, dorty, sušenky atd. Je nutné si také dávat pozor na jídla či výrobky, kam byla mouka přidána jako doplněk.
Lepek se totiž objevuje i v produktech, jako je čokoláda, kečup, džem, gumové bonbony nebo bramborové chipsy a mnoho dalších. Řešením je vždy číst složení na obalu výrobků.
Pozor si dejte také na bulgur, špaldu a kuskus. Často je lidé dávají „do jednoho pytle“ s rýží či quinoou, a to je chyba. Zatímco špalda je odrůda pšenice, bulgur a kuskus se ze pšenice vyrábí. Všechny tři tedy obsahují lepek.
Pozor na skrytý lepek:
Lepek se může také skrývat v mnoha jiných produktech, kde byste ho nečekali, jako jsou omáčky (například sójová omáčka), salátové dresinky, některé druhy kečupu, a dokonce i v některých léčivech nebo vitamínových doplňcích. Vždy je dobré pečlivě číst etikety a vyhledávat produkty, které jsou označeny jako "bezlepkové".
Které potraviny jsou přirozeně bezlepkové
Lepek neobsahují například brambory, všechny druhy rýže, kukuřice, luštěniny, sója, pohanka, jáhly, quinoa, amarant, teff, ovoce, zelenina, houby, vejce, cukr, med, kakao a mléko, sýry, tvarohy, jogurty, smetana, maso, ryby, ořechy a semena, tuky, koření, džusy. Je důležité si uvědomit, že přirozeně bezlepková potravina neznamená, že je automaticky vhodná pro celiaky či alergiky. Tyto potraviny mohou být lepkem kontaminovány během zpracování, skladování či během přípravy jídla. Je třeba preferovat certifikované bezlepkové výrobky, které jsou označené pojmem „bez lepku“ nebo mají logo přeškrtnutého klasu.
Bezlepková dieta znamená sice jistá omezení, ale stále si můžete připravovat chutná jídla, vyzkoušejte třeba lívance, které se hodí na snídani nebo jako pohoštění pro návštěvu.
Recept na pohankovo-ořechové lívance
Potřebujete:
2 vejce, 2 lžíce cukru, 65 g Pohankové mouky hladké Labeta, 50 g nasekaných vlašských ořechů, 1 lžíci zakysané smetany, 20 g rozpuštěného másla, ½ lžičky Kypřícího prášku do pečiva bez lepku Labeta, špetku soli
Postup:
Ingredience z lednice vyndejte alespoň 30 minut předem. Ručním mixérem ušlehejte vejce s cukrem a špetkou soli do žluté pěny. K vaječné pěně přimíchejte prosátou mouku, rozpuštěné máslo, zakysanou smetanu, nasekané ořechy a jako poslední kypřicí prášek. Lívance smažte na rozpálené pánvi z obou stran do zlatova. Zbytek zakysané smetany můžete smíchat s trochou čekankového sirupu a servírovat jako sladký dip s lívanci.
Zdroj: Redakce