1) Sušené ovoce – spousta živin v malém balení

Prvním tipem na skvělou zdravou pochoutku na cesty je sušené ovoce. Jak jistě víte, sušené ovoce je zbaveno dle způsobu sušení většiny, či dokonce veškeré obsažené vody. Značně se díky tomu prodlužuje jeho trvanlivost, současně se zmenšuje objem a klesá váha. Sušené ovoce si přitom zachovává obsažené cukry, minerály i velkou část vitaminů.

A tak místo dvou jablek můžete mít v batohu balíček několika desítek plodů – třeba rozinky, švestky, jahody, fíky, meruňky a mnohé další včetně zmíněných jablek v podobě křížal.

2) Oříšky ať už v přírodní formě, nebo ve formě pochutin

Nemáme na mysli jen oříšky lískové. Prakticky jakýkoliv druh ořechů je skvělou volbou, pokud chcete načerpat hodně energie. V tomto případě nejde o energii ze sacharidů, ale z tuků. A tak pozor na to, abyste se oříšky nepřejídali přímo během cesty – mohlo by vám být těžko.

Oříšky jsou vhodné jako doplněk během snídaně nebo naopak na dočerpání energie večer po skončení fyzické aktivity. Jejich výhodou je, že na delší dobu zasytí a kromě energie z tuků obsahují také velké množství cenných minerálů a vitaminů.

3) Připravte si svačinku v podobě sendviče

Skvělým řešením je i příprava vlastní svačiny. Zapomeňte na majonézu nebo čerstvou šunku, u podobných potravin hrozí rychlá zkáza a nepříjemnosti, kterým se chcete na výletě vyhnout.

Pokud si ale připravíte například opečenou bagetu pomazanou máslem s okurkou, rajčetem či listovým salátem, kterou doplníte opečeným plátkem kuřecího nebo kvalitním salámem, neuděláte chybu. Připravíte si energetickou svačinku, která vás zasytí, nabije energií a rozhodně nepůjde o nic nezdravého.

Zejména v letních dnech pak doporučujeme zabalenou svačinku vychladit a poté uložit do izolované tašky či jiného obalu, díky kterému teplo pronikne k potravině pomaleji.

4) Nezapomínejte na tekutiny

Pokud se cítíte během výšlapu unavení, nemusí to být jen akutním nedostatkem energie. Na vině může být i dehydratace. Proto je nezbytné mít s sebou dostatečné zásoby tekutin. Jejich hlavní složkou by měla být neperlivá voda, chybu ale neuděláte ani trochou 100% ovocného džusu, kterým doplníte i potřebný cukr.

Z hlediska přísunu vody zapomeňte na doporučený objem kolem 2 až 4 litrů denně. Pokud se potíte a panují vysoké teploty, ztracené tekutiny musíte doplnit a váš denní příjem tak bude klidně o několik litrů vyšší.

5) Ani fast food nemusí být vyloženě chybou

V úvodu článku jsme zmínili české klasiky v podobě smaženého sýra či sekané v housce. Přidat na tento seznam můžeme i hranolky, langoše, řízky či párky v rohlíku. Znamená to ale, že byste se měli všem stánkům s občerstvením vyhnout? Ne nezbytně.

Pokud si dáte například masový vývar či gulášovou polévku (v chladných měsících) nebo třeba kvalitní burger z čerstvého mletého masa na grilu, nemůžeme takovou stravu označit za chybnou. Jen pozor na to, aby porce byla přiměřená.