Tipy do města


Haloween se zmrzlinou

Kdy: 29. 10. od 16–19 hodin

Pražská karlínská zmrzlinárna Puro Gelato si pro děti připravila zábavné odpoledne plné haloweenských kostýmů a výzdoby. Děti si budou moci připravit vlastní strašidelný gelato pohár, čeká na ně i spousta soutěží, například ta o nejlepší masku, a nebude chybět ani malování dýní.

Magická procházka

U nádrže Džbán v Praze je otevřená nová kouzelná atrakce v Lumina Parku. O co jde? Na návštěvníky čeká 1,5 km dlouhá procházka mezi sochami vyrobenými z tisíců světýlek. To vše za doprovodu hudby, zvukových efektů a magických hádanek a rébusů ve stylu pohádky Alenka v říši divů. Od úterý do čtvrtka můžete koupit vstupné se slevou, vyjde na 190 Kč (od pátku do neděle a o svátcích stojí 220 Kč).


Zámecké čajování

Kdy: sobota 22. 10. od 10–17 hodin

Na empírovém zámku Kačina se pořádají slavnosti k ukončení hlavní návštěvnické sezony. Program potěší celou rodinu. A na co se můžete těšit? Tak třeba na dílničky pro děti, ukázku tkaní, prohlídky zámku v dobových kostýmech, koncert operní pěvkyně Ivety Hejdukové a především ochutnávku domácích čajů z bylinek zámecké zahrady. Ve stáncích bude vonět spousta dobrot ze zámecké kuchyně a vystoupí taky Mistři s klikou. Cena vstupenky je 150 Kč, rodinné vstupné 350 Kč.


Historie zámecké kuchyně

Kdy: 28.–30. 10.

Oblíbenou akci, kterou si užijí malí a i velcí mlsouni, pořádá i žlebský zámek, a to k prvnímu prohlídkovému okruhu. Doprovodná akce s názvem Oživená zámecká kuchyně vás přenese do historie, kdy to v zámecké kuchyni vonělo a bublalo. Kuchtíci a kuchtičky v dobových kostýmech se postarají o doprovodný program a povypráví, jak to tenkrát na zámcích chodívalo. Za akci si připlatíte 20 Kč na osobu (k běžné vstupence). A nezapomeňte vzít dětem koloběžku nebo kolo – součátí zámku je i rozlehlý park s oborou.


Dýňové slavnosti

Kdy: sobota 22. 10. od 10–16 hodin

Na náměstí v Přerově nad Labem bude probíhat celodenní program, který si připravila obec ve spolupráci s farmou Novák. Děti i rodiče si můžou tvořit v dílnách, podívat se na ukázky lidových řemesel, pobavit se během animačních programů nebo si zasoutěžit. Občerstvení zajistí mini food festival a o zábavu se postará kapela Vypuštěné koupaliště a folklórní soubor Šáteček. Domů si můžete odnést zakoupené dýně, dobroty z jarmarku nebo vaše fotky z fotokoutku.


Haloweenská bojovka

Kdy: neděle 30. 10. od 15–19 hodin

Cafe zahrada Kouzelný ostrov má pro děti připraveno nabité odpoledne plné haloweenského dlabání dýní a výroby lucerniček. Ti nejmenší ocení malování na obličej, větší se zase zapojí do haloweenské bojovky na strašidelné stezce plné kostlivců a duchů!A vy si můžete odfrknout u šálku svařáčku nebo misky dýňové polévky. Vstupné je 250 Kč pro celou rodinu (zahrnuje dýni), ale pozor – kvůli omeznému počtu je třeba rezervace místa předem.

Tipy do přírody

Stezka korunami stromů

Otevřená je celoročně, ze 45 metrů se teď na podzim pokocháte výhledem na stromy, které hrají všemi barvami. Krkonošská naučná stezka se nachází v Jánských lázních, trasa na vrchol věže je dlouhá 1500 metrů a je vhodná i pro kočárky. V podzemí dřevěné rozhledny je edukační centrum a hned vedle stezky je dětské hřiště Emilův Lesní svět. V říjnu mají otevřeno do 17 hodin.

V okolí je pak kabinková lanovka, která vás vyveze na vrchol Černé hory, odkud můžete procházkou pokračovat přes Černohorská rašeliniště až do Pece pod Sněžkou.

Sokolnické lovy

Kdy: 28.–30. 10.

Na nádvoří hradu Sovinec v Jiříkově proběhnou sokolnické ukázky výcviku a lovu atrapy kořistí. Děti se můžou vyfotit s dravými ptáky na ruce a o bohatý doprovodný program se postarají šermíři, kejklíři, žongléři a fakíři. Pro nejmenší bude k dispozici pohádková babička.

Výlov rybníka

Kdy: 28.–30. 10.

Máte doma malého rybáře? Radost mu uděláte komentovaným výlovem rybníka Vrtoč v Ivani, který začíná každý den v 7:30. Na hrázi rybníka budou mít návštěvníci možnost shlédnout expozici živých sladkovodních ryb a dozvědí se víc o rybářském řemesle. Součástí je i zábavný doprovodný program a ochutnávka rybích specialit.


Strašidelná stezka

Kdy: 28.–29. 10.

Pro odvážné děti a jejich rodiče si Westernové městečko Mříčná připravilo nejen průvod hororových postav, ale taky strašidelnou stezku v lese. Akce startuje v 17 hodin výstřelem z děla a divadélní scénkou z Divokého západu. Bojovka na přírodní strašidelné stezce pak probíhá od 18:00 do 20:30. Na stezku je potřeba se na předem registrovat, na trasu se vysílají dvojice nebo skupinky. Nezapomeňte si vzít pevnou obuv a baterku.

Zdroj: magazín Kondice